Közel harmadával esett vissza az írországi brit import a brexit óta, az írek viszont jól jártak az elhalasztott határellenőrzéssel

2021.09.24. 13:05

A határellenőrzés ugyanis egyelőre csak az EU irányába szigorú, a brit kormány halasztotta az ellenőrzést jövő nyárig. Így a britek exportja jelentősen visszaesett, de az ír export bizonyos ágazatai virágoznak.

Közel harmadával esett vissza az írországi brit import a brexit óta, az írek viszont jól jártak az elhalasztott határellenőrzéssel

Majdnem 2,5 milliárd fonttal – átszámítva 1041 milliárd forinttal – esett vissza a Nagy-Britanniából Írországba irányuló export az év első hét hónapjában, az ír kormány hivatalos adatai szerint ennek alakításában a brexit volt az egyik fő tényező, írja a Guardian.

Az ír statisztikai hivatal (CSO) adatai néhány nappal érkeztek meg a londoni székhelyű Marks & Spencer ruházat és háztartási üzlet bejelentése után, mely 800 termékcsaládot szór ki az ír üzleteiből a brexit utáni túl sok plusz ellenőrzés és papírmunka miatt.

A CSO úgy összesít: a január és július közötti brit import termékek 6,3 milliárd eurós – 2245 milliárd forintos – összértéke 32 százalékkal marad el az előző év azonos időszakához képest.

Csak júliusban 32 százalékkal csökkent az import a szomszédos szigetországból, leglátványosabban az élelmiszer- és élőállat-behozatal esett vissza.

Szigorú ellenőrzés az egyik irányban

A gazdasági brexit januári életbe lépése óta ugyanis – ami az átálláskor jelentős káoszt hozott – ezeknek a termékeknek mind fizikai ellenőrzésen és papírmunkán kell átesniük az Írországba való szállítás során. Igaz, ez csak odafele érvényes, a brit kormány ugyanis az Egyesült Királyságba érkező importra a brit kilépés után vonatkozó, eredetileg idén októberig bevezetni tervezett szigorúbb ellenőrzést elhalasztotta jövő júliusig, éppen azok gazdaságra gyakorolt hatásától tartva.

Az egyenlőtlen kereskedelmi kapcsolatnak egyértelműen az ír oldalon vannak nyertesei. Csak júliusban 60 százalékkal nőttek az ír kereskedők eladásai, az év első hét hónapját nézve is 26 százalékos az emelkedés.

Főleg a vegyiáruk és az ahhoz kapcsolódó szektorok termékei ugrottak meg, amelyre vonatkozóan még nem léptették életbe a britek a szigorúbb ellenőrzéseket.

Miközben a londoni háztartási üzlet az ír karcsúsítás mellett francia üzleteket zár be, mert nehezen működik a kilépés utáni Egyesült Királyságból való export, a szigorúbb brit határellenőrzésnek egyelőre úgy tűnik, a feltételei sem adottak. Bár a kormány arra hivatkozott, hogy a járvány miatt halasztja el a határellenőrzések bevezetését, valójában sem az angliai Doverben, sem a wales-i Holyheadben – az ország két fő belépési pontjánál – nem állnak még készen a határállomások.

Speciális helyzet északon

Ugyanakkor az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország igencsak megsínylette a brexitet: az unióból való kilépés miatt speciális helyzetbe került országnak ugyanis úgy szűnt meg az uniós tagsága, hogy közben a közös piac része maradt, hogy az Ír-szigeten 20. században tomboló etnikai és vallási konfliktusokat lezáró nagypénteki egyezményben lefektetett nyitott határok ne szűnjenek meg Írország és Észak-Írország között.

Ez az északír brit unionistáknak nem igazán tetszik, hiszen

az északír protokoll miatt minden Nagy-Britanniából származó terméket úgy kell megvizsgálni Észak-Írországban, hogy az az unió területére érkezett.

Emiatt a brit unionisták másodrangú állampolgárnak érzik magukat az Egyesült Királyságban, ami politikai feszültségek mellett a legnagyobb unionista pártot, a DUP-ot is megrázták.

CÍMLAPKÉP: Elizabeth Truss brit külügyminiszter az exportjukat népszerűsíti egy tavalyi sajtóeseményen, FOTÓ: Number 10 / Flickr (CC-BY-NC-ND 2.0)

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek