55 ezer vakcinát semmisítenek meg Bosznia-Hercegovinában, mert lejárt a szavatosságuk

Szerző: Renczes Ágoston
2021.09.24. 20:32

További 340 ezer adag szavatossága is egy hónap múlva lejár. Hiába kapott az ország ajándékba rengeteg vakcinát, alacsony az érdeklődés az oltás iránt.

55 ezer vakcinát semmisítenek meg Bosznia-Hercegovinában, mert lejárt a szavatosságuk

A Bosznia-Hercegovinát alkotó egyik entitás,

a boszniai Szerb Köztársaság 55 ezer AstraZeneca vakcina megsemmísétése mellett döntött, mert lejárt az oltóanyagok szavatossága

írja az N1 balkáni hírcsatorna.

A cikk szerint másik entitás, a bosnyák és horvát többségű Bosznia-hercegovinai Föderáció is hamarosan hasonló problémával nézhet szembe: ott 340 ezer vakcina szavatossága jár le a következő hónapban.

A lejáró vakcinák többsége minkét országrészben AstraZeneca; ezeket az ország ajándékként kapta úgy, hogy még 30-60 nap volt hátra a szavatosságukból. Július elején Magyarország is ajándékozott 200 ezer adag vakcinát a nyugat-balkáni országnak, igaz, mi nem AstaZenecát, hanem Sinopharmot kültünk.

A horvát közmédia (HRT) szerint a 3,3 milliós Bosznia-Hercegovina augusztus végéig több mint 2,9 millió vakcinát szerzett vagy kapott adományként –,

mégis csak lakosság 19 százaléka kapott legalább egy oltást, és mindössze 13 százalékuk kapta meg mindkettőt.

Ezzel Bosznia-Hercegovina nemcsak az európai átlagtól marad el, hanem messze lemaradt Jugoszlávia többi utódállama mögött is. 

Az alacsony átoltottság oka tehát nem az, hogy nincs elég vakcina – ráadásul már márciusban beoltathatták magukat Bosznia-Hercegovina lakosai is, ha átmentek a külföldieket is oltó Szerbiába –, hanem az, hogy az emberek vagy elutasítják az oltást, vagy tájékozatlanok, és arra várnak, hogy az épp elérhetőnél jobb oltást kapjanak – mutat rá a HRT cikke.

A vakcinák azonban továbbra is érkeznek az országba: a Polgári Ügyek Minisztériuma kedden jelentette be, hogy Covax-programon keresztül

november közepéig 50400 adag egydózisú Johnson&Johnson vakcinát kap Bosznia-Hercegovina.

Az országban nemcsak az átoltottság alacsony, hanem a halálozási ráta is magas, mint a horvát Jutanji list lap írja: Bosznia-Hercegovinában a legmagasabb az európai országok közül a 100 ezer lakosra eső koronavírus miatti halálozások száma.

NYITÓKÉP: Szarajevó látképe. Thomas Hackl / Flickr

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek