Az integetős képe miatt a Momentum kihátrált az ózdi alpolgármester mögül az előválasztáson

2021.09.23. 15:59

Farkas Péter Barnabás elfogadta a Mazsihisz meghívását a Páva utcai holokauszt központba és elismerte, a kép szerencsétlen és félreértésre adhat okot. Közleménye szerint azonban elutasítja a kirekesztést, az eddig a Borsod 3-mas körzetben az ellenzéki előválasztáson őt támogató Momentum azonban elhatárolódott tőle.

Az integetős képe miatt a Momentum kihátrált az ózdi alpolgármester mögül az előválasztáson

Szerdán írtunk az Azonnalin arról, hogy a sajtóban megjelent egy karlendítésnek látszó fotó Farkas Péter Barnabás ózdi alpolgármesterről, amely egy lengyel múzeum zsidóellenes feliratokat rekonstruáló díszlete előtt született. Farkas reakciójában azt állította, csak csoportképre hívta a testvérvárosi látogatáson ott tartózkodó delegáció többi tagját, mivel a díszletek előtt erre sok hely volt, és ezt az integetését kapták le. Azt pedig rágalomnak nevezte, hogy náci karlendítés látszana a képen.

Farkas a Jobbik jelöltjeként, azonban a DK, az LMP, a Momentum és a Márki Zay Péter vezette Mindenki Magyarország Mozgalma támogatását élvezve indul az ellenzéki előválasztáson Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3-as számú választókerületében. Így Farkas mellett kérdéseinkkel megkerestük az őt támogató pártokat is.

Azonban ahogyan az ózdi polgármesteri hivatal titkárságán is hiába ígértek e-mail-ben írásos választ – bár később egy közleményt eljuttatott szerkesztőségünkhöz az érintett –, a pártok közül egyedül a Momentum válaszolt. Ők viszont – miután elnökségük döntött a kérdésben – azt jelezték:

elhatárolódnak Farkas Péter Barnabástól és az ellenzéki előválasztáson nem támogatják tovább a kampányát. 

„A Momentum az antiszemitizmus semmilyen formáját nem tolerálja, így nem tudunk olyan személlyel értékközösséget vállalni, aki ilyen jelképeket használ”

– fogalmaztak az Azonnali megkeresésére küldött válaszukban.

Emellett az MSZP is elítélte Farkast, igaz, ők eddig sem őt, hanem Kiss Sándor korábbi ózdi alpolgármestert támogatták a Párbeszéddel egyetemben a körzetben. 

„Bárki, aki megnézi a képet, láthatja: a politikus a fotósra néz, és mosolyogva, összezárt ujjakkal pózol. Szó sincs integetésről, a környezet és a szituáció ismeretében a helyzet egyértelmű: amit látunk, az egy náci karlendítés”

– írják a szocialisták közleményükben, hozzátéve: a demokrata ellenzék nem tűrheti el, hogy képviselőjük egy gyilkos eszme mellé álljon.

Farkas elmegy a holokauszt központba

Az ügy kapcsán a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közleményében arról ír, nincs módjuk feltárni, valóban csak integet-e a képen Farkas, ezért

azt kérik tőle, a jövő héten látogasson el a budapesti Páva utcán található Holokauszt Dokumentációs Központba, és tekintse meg a kiállítás anyagát, majd adjon egyértelmű nyilatkozatot a médiának és a magyar zsidó közösségnek.

„Ebben az alpolgármesternek minden kétséget kizáróan deklarálnia kell, nem számít a szélsőséges eszméket vallók szavazataira. Amennyiben nem hajlandó erre, az számunkra azt jelenti, szüksége van a rasszista, antiszemita szavazóbázisra, ami a Mazsihisz számára elfogadhatatlan” – szól a zsidó szervezet közleménye.

Farkas erre az Azonnalihoz eljuttatott közleményében úgy reagált:

példaértékűnek és – mint volt múzeumigazgató – megtisztelőnek tartja a meghívást és elfogadja azt.

Nem kívánok magyarázkodni tovább a szerencsétlen kép kapcsán – ami valóban félreértésre adhat okot – csak a szándékaimról tudok őszintén nyilatkozni: semmilyen bántó, kegyeletsértő, vagy gúnyolódó szándék nem volt bennem

– fogalmaz Farkas.

Hozzátéve: nem esik nehezére a Mazsihisz által kért kijelentéseket megtenni, mert a Jobbik Elvi Nyilatkozata szerint elítéli „a keresztény tanítással és erkölccsel ellentétes gyűlöletkeltést és a szélsőséges politikai eszméket.” Ezért közleménye szerint kijelenti, hogy nem számít a szélsőséges eszméket vallók szavazataira, és elutasít mindennemű kirekesztést faji, vallási, etnikai, társadalmi csoporttal szemben.

Nyerhető körzet 2022-ben

Az előválasztáson Farkas az MSZP-Párbeszéd jelöltjével, Kiss Sándor korábbi ózdi alpolgármesterrel méretteti meg magát, és bármelyikük is szerzi a több szavazatot az előválasztáson,

a 2022-es parlamenti választáson nagy harc várható a mandátumért.

2018-ban a Fidesz-KDNP jelötje, Riz Gábor a szavazatok 48,1 százalékát szerezte meg, ám ha összeadjuk a 2022-es választáson közösen induló ellenzéki jelöltek szavazatait, ők együttesen a szavazatok 48,87 százalékát szerezte meg, így egy erősen billegő körzetről beszélhetünk.

Az ellenzéki előválasztáson a választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-28. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék. De hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

CÍMLAPKÉP: Farkas P. Barnabás / Facebook

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek