Ujhelyi Szijjártónak: Lobbizzon a kormány azért, hogy a harmadikként beadott nyugati vakcinára is lehessen digitális zöldigazolványt kapni!

Szerző: Renczes Ágoston
2021.09.22. 16:44

A szocialista EP-képviselő szerint ezzel lenne lehetőség arra, hogy a keleti vakcinával oltottak is szabadon utazzanak az EU-ban, de ezért a kormánynak is keményen lobbizni kell, amiben Ujhelyi szívesen segít. Egyszer már összejött neki egy együttműködés a kormánnyal.

Ujhelyi Szijjártónak: Lobbizzon a kormány azért, hogy a harmadikként beadott nyugati vakcinára is lehessen digitális zöldigazolványt kapni!

Online sajtótájékoztatónak hívott Facebook-élőzést tartott szerda délután Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, amiben felszólította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy

a magyar kormány ragadja meg az általa kilobbizott lehetőséget és kövessen el mindent annak érdekében, hogy kaphassanak uniós zöldigazolványt azok a keleti vakcinával oltott magyarok is, akiket harmadikként nyugati vakcinával oltanak be.

Mint arról az Azonnali is beszámolt, Ujhelyi a keleti vakcinával oltottak ügyében az Európai Bizottsághoz fordult, és választ is kapott a német Ursula von der Leyen bizottsági elnöktől, amiben a német politikus azt írta a szocialista EP-képviselőnek, hogy ugyan az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem jóváhagyott vakcinával oltottakra vonatkozó utazási szabályok továbbra is tagállami hatáskörben vannak,

de harmadik oltásra vonatkozó felvetését meg fogják tárgyalni a EU Egészségügyi Biztonsági Bizottságában (HSC).

Ebbe a tagállamok egészségügyi minisztériumai – vagyis Magyarország részéről az EMMI – delegálnak tagokat, akik megosztják egymással és az Európai Bizottsággal az egészségügyi rendszerekkel kapcsolatos tapasztalatokat, elősegítve ezzel a koordinációt.

A jelenlegi szabály szerint ugyanis a tagállamok állampolgárai könnyebben utazhatnak a schengeni övezeten belül, ha rendelkeznek az ún. uniós digitális covidigazolvánnyal, amit az oltottak mellett a betegségen átesettek és a negatív PCR-teszttel rendelkezők igényelhetnek. Ugyanakkor arról a tagállamok döntenek, hogy az EMA által ideiglenesen engedélyezett vakcinák kívül más vakcinát is elfogadnak – így akit az orosz Szputnyik V-vel vagy a kínai Sinopharmmal oltottak be, automatikusan nem engedik be az összes tagállamba, csak ha negatív PCR- vagy antigéntesztet is felmutatnak mellé a határon.

Ujhelyi állítása szerint emiatt levéllel fordult Szijjártóhoz,

  • hogy egyrészt tájékoztassa a külügyminisztert arról, hogy a HSC tárgyani fogja a harmadik oltások ügyét, ami azt is jelenti, hogy „amennyiben a magyar kormány képviselője megfelelően felkészülve és megfelelő számú támogatót maga köré gyűjtve meggyőzi a többi tagállamot ebben az ügyben, akkor sok százezer magyar helyzetét tudjuk megoldani”,
  • másrészt pedig hogy megkérdezze: tett-e már a kormány korábban lépéseket a harmadik oltás uniós elfogadása érdekében, illetve kívánják-e az általa kilobbizott lehetőséggel élve „ezt az ügyet érdemben sikerre vinni” a HSC-ben.

Ha a kormány élni kíván a lehetőséggel, akkor ebben Ujhelyi – aki úgy gondolja, a keleti vakcinával oltattak ügye pártpolitikán átívelő nemzeti ügy – „az EP közegészségügyi bizottságának tagjaként és a probléma megoldásában elhivatott politikusként”

felajánl minden segítséget és együttműködést Szijjártónak.

Az kormány-ellenzék-együttműködések Magyraroszágon meglehetősen szokatlanok, augusztus közepén mégis sikerült Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert Ujhelyi Istvánnak egy általa kezdeményezett ügy – a gyerekek covid miatti lelki problémáinak enyhítését célzó javaslatcsomag – mellé állítani.

NYITÓKÉP: Ujhelyi István dr. / Facebook, Szijjártó Péter / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek