Meggyanúsított a rendőrség két szlovák újságírót, mert három éve megírták, hogy a Kuciak-gyilkosság egyik kulcsfigurája együttműködik a rendőrséggel

Szerző: Renczes Ágoston
2021.09.21. 08:45

A Denník N oknyomozó újságíróját, Monika Tódovát és a lap főszerkesztő-helyettesét, Konštantín Čikovskýt minősített adattal való visszaéléssel gyanúsítják.

Meggyanúsított a rendőrség két szlovák újságírót, mert három éve megírták, hogy a Kuciak-gyilkosság egyik kulcsfigurája együttműködik a rendőrséggel

A szlovák rendőrség az ügyészség kezdeményezésére bizalmas vagy korlátozott terjesztésű adattal való visszaéléssel vádolja a Denník N oknyomozó újságíróját, Monika Tódovát, és a lap főszerkesztő-helyettesét, Konštantín Čikovskýt

számol be róla az érintett lap, a Denník N.

Mónika Tódová az egyik legismertebb szlovák oknyomozó újságíró, aki rengeteget foglalkozott a korrupciós ügyekkel, kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezik az igazságszolgáltatás körieben, és nagyon gyakran szerez első kézből információkat a különféle ügyekről.

Ennek megfelelően a politikusok – például maga Robert Fico, vagy a Smer egy másik képviselője, az oroszpárti dezinformációs propagandát terjesztő Ľuboš Blaha – is gyakran támadják.

A Denník N és külün Tódová nagy szerepet játszott a különböző korrupciós ügyek és például a Kuciak-gyilkosság feltárásában.

A rendőrség már egyszer ezzel kapcsolatosan már lefolytatott egy nyomozást, miután Peter Tóth, a Kuciak-gyilkosság egyik kulcsfigurája feljelentést tett Tódová és Čikovský egy három évvel korábbi cikke miatt, azonban akkor a rendőrség az ügyet megszüntette. Most ezt az ügyet vették ismét elő az ügyészség kérésére.

A titkos rendőrségi informátor és az oknyomozó újságírás találkozása

Tóth a Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt Marian Kočnerrel bizalmasa volt. Őt 2020 szeptemberében felmenetették a vád alól, a legfelsőbb bíróság azonban megszüntette az ítéletet, így az ügyet kell tárgyalni.

Tóth – aki eredetileg újságíró volt, majd dolgozott a szlovák titkosszolgálatnak, a SIS-nek is – feladatai közé tartozott a Kočnerrel kapcsolatos ügyeken dolgozó újságírók megfigyelése, és a hiteletelenítésükre alakalmas adatok gyűjtése.

Ján Kuciakon kívül egy sor másik újságírót is megfigyelt, köztük Monika Tódovát is, akit feljelentett.

Tóth Ján Kuciak meggyilkolása után fordult szembe Kočnerrel, egy ideig fedett tanúként működött együtt a rendőrséggel.

Ezzel kapcsolatos a feljelentése is: a Denník N 2018. október 22-én megírta, hogy Tóth együttműködik a rendőrséggel és beismerte, hogy Kočnernek dolgozva a gyilkosság előtt megfigyelte Ján Kuciakot és más újságírókat.

A rendőrség szerint ezzel Tódová és Čikovský a „bizalmas és korlátozott terjesztésű adatok veszélyeztetése” bűncselekményt követte el, ugyanis a cikkükkel felfedték, hogy Peter Tóth fedett tanúként együttműködik a rendőrséggel, veszélyeztetve Tóth biztonságát, miközben akkor még nem lehetett tudni, hogy Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová gyilkosainak mennyi bűntársa lehet szabadlábon.

A Denník N szerint azonban Tóth már a kérdéses cikk megjelenése előtt több mint két héttel nyilvános Facebook-posztban írta, hogy félreismerte Kočnert, és hogy a gyilkosság számára túl van az elviselhetőség határán, illetve

egyébként sem csinált különsebb titkot abból, hogy Kočner ellen fog vallani.

Hiába zárta le már egyszer az ügyet a rendőrség, az ügyészség kérésére újranyitják azt

Tódová és Čikovský meggyanúsításának külön pikantériája, hogy a „bizalmas és korlátozott terjesztésű adatok veszélyeztetése” bűncselekmény elévülési ideje három év, a cikk, amivel a rendőrség szerint az újságírók a bűncselekményt elkövethették, 2018. október 22-én jelent meg,

vagyis az eljárást egy hónappal az elévülés előtt indította az ügyésszég úgy, hogy az eredeti feljelentés alapján a rendőrség egyszer már kivizsgálta és lezárta az ügyet.

A szlovákiai korrupciós ügyek feltárásában augusztus végén állt be fordulat, amikor a főügyészség megszüntette az eljárást a szlovák titkosszolgálat, a SIS márciusban korrupció vádjával letartóztatott vezetője, Vladimír Pčolinský, valamint az egyik legbefolyásosabb szlovák oligarcha, Jaroslav Haščák ellen, aki Szlovákia történetének legnagyobb korrupciós botrányában, a Gorilla-ügyben töltött be központi szerepet. Ezt követően az ügyészség hivatali visszaéléssel meggyanúsította az országos rendőrfőkapitányt, aki lemondott, majd a belügyminisztérium belső ellenőrzése letartóztatta a legnagyobb korrupciós ügyeken dolgozó nyomozókat.

A Denník N főszerkesztője, Matúš Kostolný szerint ebbe a sorba illeszkedik Tódová és Čikovský meggyanúsítása is.

Ahogy Kostolný a kollégái meggyanúsításáról szóló cikk végén fogalmaz:

„A Pčolinský-, Haščák- és Gorilla-ügyet leállították. Az igaz újságcikkeket büntetni akarják. Peter Tóth sosem volt fedett tanú. A Facebookon jelentette be, hogy már nincs Kočnerrel. Peter Tóth tettestárs volt és ma is az, és közérdek volt, hogy ezt a nyilvánosság tudja. Valóban megkísérlik elhallgattatni az igazságot, de nem fog nekik sikerülni!”

Arról, hogy kollégái és a lap milyen szerepet játszottak a korrupciós ügyek és a Kuciak-gyilkosság hátterének feltárásában, Kostolný az Azonnalinak adott interjújában is mesélt.

NYITÓKÉP: A Denník N logója a szerkesztőségnek otthont adó pozsonyi irodaházban. FOTÓ: Szűcs Donát / Azonnali

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek