Hétfőn elítélték a volt szlovák különleges ügyészt, kedden egy másik ügyben is vádat emeltek ellene

Szerző: Renczes Ágoston
2021.09.21. 19:36

Dušan Kováčik korábbi különleges ügyész az első magas beosztású állami tisztségviselő, akinek az ügyében ítélet született. Ugyanakkor a nagy korrupciós ügyek kivizsgálása veszélyben van.

Hétfőn elítélték a volt szlovák különleges ügyészt, kedden egy másik ügyben is vádat emeltek ellene

Hétfőn a szlovák Különleges Büntetőbíróság 14 év börtönbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélte Dušan Kováčik korábbi különleges ügyészt

számolt be róla a szlovák sajtó.

Ez a nagy korrupciós ügyekben született első, magasrangú állami tisztségviselőt elmarasztaló ítélet azóta, hogy Szlovákiában Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása után megindult, majd a 2020-as kormányváltással új lendületet kapott az igazságszolgáltatás megtisztulása. Ugyanakkor a Kováčik elleni ítélet nem jogerős; Kováčik fellebbezett, az ügy a legfelsőbb bíróságon folytatódik.

„61:0 úr”

Dušan Kováčik 2004-es létrejötte óta vezette a Különleges Ügyészséget. A SME lap 2017-es portréja szerint addig összesen tizenkét alkalommal indított eljárást, de azt is mind a működésének első öt évében, 2009 óta egyszer sem.

Összesen 61 olyan ügy került elé, amiben nem indított eljárást, emiatt a szlovák közéletben „61:0 úr”-nak is nevezték.

Kováčikot 2020 októberében tartóztatta le a szlovák rendőrség különleges egysége, a NAKA, hétfőn pedig a Különleges Büntetőbíróság mind a négy vádpontban, azaz:

  • bűnszervezet létrehozásában, fenntartásában és támogatásában;
  • kenőpénz elfogadásában;
  • hivatali visszaélésben;
  • és minősített adat veszélyeztetésében bűnösnek találta a volt különleges ügyészt.

A bűnszervezet, amit különleges ügyészként támogatott, a Takáč-klán volt, a kenőpénzt is tőlük fogadta el – 50 ezer eurót, azaz 17 millió forintot –, hogy elintézze, a klán letartóztatott vezére szabadlábra kerüljön.

A minősített adattal való visszaélést Kováčik pedig akkor követte el, amikor egy gyilkosság előkészítésének nyomozati iratait átadta az egyik gyanúsítottnak.

A gyilkosság célpontja egyébként Ján Čurilla NAKA-nyomozó volt, az előkészítésben pedig a pénzügyőrség volt vezetője, Ľudovít Makó is részt vett; az ő tanúvallomása vezetett a Kováčik elleni vádemeléshez. 

Kováčik ezen ügyön kívül is rendszeresen adott ki informácoókat a Takáč-klánnak a folyamatban lévő ügyekről.

Veszélyben a nagy korrupciós ügyek kivizsgálása

Bár a nagy korrupciós ügyekkel kapcsolatban letartóztatottak közül Kováčik az első magas beosztású állami tisztségviselő, akinek az ügyében ítélet született – és ezt a szlovék sajtó áttörésként értékeli –, a Kováčik elítélését megelőző hetekben egy az eddigiekkel ellentétes folyamat is kibontakozni látszik:

  • Augusztus 31-én a főügyészség – ez nem összekeverendő a különleges ügyészséggel – megszüntette az eljárást a szlovák titkosszolgálat, a SIS márciusban korrupció vádjával letartóztatott vezetője, Vladimír Pčolinský, valamint az egyik legbefolyásosabb szlovák oligarcha, Jaroslav Haščák ellen, aki Szlovákia történetének legnagyobb korrupciós botrányában, a Gorilla-ügyben töltött be központi szerepet.
  • Ugyanezen a napon lemondott Peter Kovařík országos rendőrfőkapitány, miután pár nappal korábban hivatali visszaéléssel gyanúsította meg az ügyészség. Az ő irányítása alatt tartóztatta le a rendőrség a saját korábbi teljes vezetését, két korábbi rendőrfőkapitányt, az említett Jaroslav Haščák oligarchát és a SIS-vezér Pčolinskýt, illetve a hétfőn elítélt Dušan Kováčik korábbi különleges ügyészt is.
  • Szeptember 13-án pedig a belügyminisztérium belső ellenőrzése letartóztatta a legnagyobb korrupciós ügyeken dolgozó NAKA négy nyomozóját, köztük Ján Čurillát, akit meg akart gyilkolni a maffia.
  • Szeptember 20-án pedig az egyik pozsonyi járási rendőrség az ügyészség utasítására minősített adattal való veszélyeztetés miatt elévülés előtt egy hónappal meggyanúsította a Denník N két újságíróját egy 2018-as cikk miatt, amiben megírták, hogy a Kuciak-gyilkossággal vádolt Marian Kočner egyik bizalmasa együttműködik a rendőrséggel.

Ez utóbbi ügyben már kedden fordulat állt be, mint arról a Denník N beszámolt, miután a főügyész a gyanúsítás felülbírálatát kérte, a rendőrség megszüntette az eljárást. (Az ügyben már korábban is volt egy rendőrségi eljárás, amit bűncselekmény hiányában megszüntettek.)

Fico az újságírókat szidja és koncepciós pert kiált

Az ítélethirdetésen Robert Fico korábbi kormányfő is jelen volt – ő a Kuciak-gyilkosság után mondott le 2018-ban, és a nagy korrupciós ügyek az ő kormányzásához kötődnek.

Fico ezeket az ügyeket politikailag motiváltnak, a most pedig nem jogerősen elítélt Kováčikot pedig egyenesen politikai üldözöttnek tartja. A volt kormányfő megtapsolta az ítéletet, majd távozott, a jelenlévő újságíróknak pedig azt mondta:

„Gratulálok önöknek, újságíróknak, az elvégzett piszkos munkáért, mert ez egy koncepciós per volt”, és kilátásba helyezte, hogy feljelenti az ítéletet hozó bírót.

A hétfőn nem jogerősen elítált Kováčik ellen már kedden egy másik ügyben is vádat emeltek: eszerint szintén 50 ezer eurót kapott azért, hogy vádemelés helyett eltüntesse két, a NAKA által vizsgált korrupciós ügy iratait.

NYITÓKÉP: A Kuciak-gyilkosság utáni 2018-as pozsonyi tüntetéseken a Robert Kaliňák belügyminiszternek és Ján Počiatek korábbi pénzügy- és fejlesztési miniszternek megfelelő igazságszolgáltatás ellen is tiltakoztak az emberek. Peter Tkac / Flickr

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek