Veteránaktivista zavarta meg George W. Bush beszédét

2021.09.20. 19:53

Mike Prysner veteránaktivista arra volt kíváncsi, mikor fog bocsánatot kérni a volt elnök az iraki háború egymillió áldozatától.

Veteránaktivista zavarta meg George W. Bush beszédét

Egészen radikális fordulatot vett az a fizetős, támogatóknak tartott beszéd Los Angeles vagyonos Beverly Hills negyedében, amit George W. Bush volt republikánus elnök tartott meg szeptember 19-én.

Az elvileg jól megszűrt támogatói közönségbe ugyanis bejutott Mike Prysner amerikai tengerészgyalogos-veterán és háborúellenes aktivista is, aki a beszéd kezdete után hangosan kiabálva kérte számon a volt elnököt azért, amit a Közel-Keleten és Afganisztánban elnöksége alatt tett az Egyesült Államok.

Prysner közbeszólásában úgy fogalmazott:

„Elnök úr, mikor fog bocsánatot kérni az iraki háború egymillió helyi áldozatától, akik azért haltak meg, mert hazudott? Mikor fog bocsánatot kérni azért, hogy hazudott az (iraki diktátor, Szaddam Husszein által az akkori állítások szerint birtokolt) tömegpusztító fegyverekről? Hazudott arról is, hogy Iraknak köze volt a szeptember 11-i merényletekhez. Ön küldött engem Irakba! Elküldött engem Irakba 2003-ban, a barátaim már halottak, mert hazudott! Kérjen bocsánatot!”

A közbekiabálás akkor szakadt félbe, amikor a biztonsági emberek Prysnert erőszakkal eltávolították a nézőtérről,

ezek után Bush folytatta a beszédét, bocsánatot azonban nem kért.

A volt elnök egyébként beszédében összegezte a Fehér Házban eltöltött 8 évét, és kitért az Egyesült Államokat a 21. században fenyegető kihívásokra is.

Az esemény egyébként valóban nem az átlagember pénztárcájához volt igazítva. A Beverly Hills-i eseményre, amelyet a „Különleges szónokok Dél-Kaliforniában” című rendezvénysorozat keretében hirdettek meg, a legdrágább jegy 200 000, míg a legolcsóbb 90 000 forintnak megfelelő dollárba került.

Prysner ismert baloldali-háborúellenes aktivista, March Forward! nevű civil szervezete az Egyesült Államok által indított pusztító háborúk és háborús bűnök feltárására, és a volt katonák politikai megszervezésére alakult. Prysner maga szolgálata idején mind Irakot, mind pedig Afganisztánt megjárta, utólag pedig a nem hadviselő, civil lakosság ellen elkövetett amerikai katonai bűnök feltárásán és feldolgozásán, a veteránok segítésén dolgozik.

Először 2011-ben tűnt föl, amikor a Capitolium előtt beszédet tartott arról, hogy az Irakban és Afganisztánban megnyomorított katonák „valódi ellensége” nem a tálibok, vagy Szaddam Husszein voltak, hanem „az amerikai uralkodó osztály, ami odaküldött minket ...

a valódi terrorista én voltam, a valódi terror pedig a megszállás volt” – mondta ekkor.

Később Prysnert a los angelesi Occupy!-tüntetések alatt is előállították.

Manapság már inkább a tényfeltáró, civil munkájáról, mint aktivizmusáról ismert, de továbbra is tagja egy apró szocialista pártnak.

Szeptember 19-i akciójának különös jelentőséget ad, hogy Afganisztánból Joe Biden elnök áprilisi bejelentésének megfelelően augusztus 31-ig kivonultak az amerikai és szövetséges katonák. Az eredetileg szeptember 11-re tervezett végdátumot azonban előre kellett hozni, mivel az evakuációt katasztrófa fenyegette a tálibok gyors, országbeli előrenyomulása miatt, mindez pedig a kabuli reptéren kialakult káoszba torkollott.

Irakból egyszer már Obama elnök elrendelte a tömeges csapatkivonást 2011-ben, az Iszlám Állami iraki és szíriai feltűnése után azonban a nyugati szövetségesek visszatértek az országba, igaz jóval kisebb haderővel.

NYITÓKÉP: PBS Newshour / Flickr

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek