Idea Intézet: A biztos szavazók között vezet a Fidesz, a teljes népességben holtverseny van

2021.09.20. 13:12

Augusztus után szeptemberben is lassan de biztosan csökkent a bizonytalan szavazók aránya.

Idea Intézet: A biztos szavazók között vezet a Fidesz, a teljes népességben holtverseny van

Két százalékponttal csökkent augusztus végére a bizonytalan preferenciájúak száma a teljes választókorú lakosság körében, így 12 százalék helyett csupán 10 százalék szavazónak nem tudja vagy nem árulja el, hogy melyik pártra szavazna egy most vasárnap tartott választáson, ha arra elmenne – derül ki az Idea Intézet szerkesztőségünknek is megküldött legújabb online felméréséből, amelyben a teljes népesség körében

nagyon szoros 38-39 százalékos versenyt mértek a Fidesz-KDNP, illetve a 2022-es választáson együtt induló ellenzéki pártok támogatottsága között.

A részvételüket a 2022-es választásra biztosra mondók körében a kormánypártok előnye ezzel együtt kicsivel nagyobb: az intézet adatai szerint jelenleg – csak úgy, mint 2018-ban –

49 százalékuk választaná Orbán Viktorékat újra, és 45 százalék szavazna az ellenzékre.

Az Idea a közleményében ezért kiemelte, emiatt egyelőre nagyon rögösnek látszik az út az ellenzék számára a Fidesz támogatottságának elérésére és meghaladására, ugyanis „a választáson legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók rétegében, immár harmadik egymást követő felvétel során vezet a Fidesz–KDNP. Mindez úgy következett be, hogy támogatottsága 1 százalékponttal emelkedett, miközben az ellenzéki lista támogatottsága is 1 százalékponttal emelkedett.

A kormányzópárt már csak 1 százalékpontra van a kritikus 50 százalékos támogatottságtól.” 

A Mi Hazánk Mozgalom, valamint a Magyar Kétfarkú Kutyapárt listájára egyaránt 3-3 százalék szavazat érkezne a biztos pártválaszók köréből, ezzel pedig a felmérés szerint egyik erő sem tudna bejutni a parlamentbe.

Minimális átrendeződés az ellenzéki térfélen

Az Idea elemzése külön megmérte az egyes ellenzéki pártok támogatottságát is, majd ezt mechanikusan összeadva kapta meg az összellenzéki számokat. Elemzésük kiemeli, hogy az augusztus 31. és szeptember 7. közötti adatok alapján 

most először, ugyan a 2,2 százalékos statisztikai hibahatáron belül, de a Momentum támogatottsága országosan gyengült, 2 százalékponttal.

Ezzel a párt 5 százalékos, teljes népességben mért támogatottságával 2021-ben most mérték a leggyengébb eredményét, miközben az MSZP ismét átlépni látszik az 5 százalékos bejutási küszöböt.

A többi, ellenzéki párt egyenkénti támogatottságában az intézet alig mért változást: a teljes népesség körében továbbra is a Demokratikus Koalíció a legnépszerűbb 11 százalékponttal, őket a Jobbik követi 9 százalékponttal, a Momentum és az MSZP 5 százalékon áll, a Párbeszéd és az LMP pedig egyaránt 2-2 százalékon van, miután az LMP az elmúlt hónaphoz képest egy százalékponttal javult.

A biztos szavazók között a DK 16, a Jobbik 13 százalékot kapna, míg a Momentum 7, az MSZP 5, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 3, a Párbeszéd és az LMP pedig 2-2 százalékot kapna egy most vasárnap tartott választáson.

Az, hogy az ismeretlen preferenciájúak aránya határozottan csökkent, az Idea értékelése szerint jól jelzi, hogy az ősszel az előválasztással, valamint a Fidesz-KDNP „Stop Gyurcsány!” aláíró-kampányával valóban beindult a kampányidőszak,

és egyre többen állnak be nyíltan a kormánypártok vagy az ellenzék mellé.

Az adatokat az intézet online, közösségi média-alapú kutatással kapta, augusztus 31. és szeptember 7. között. A minta 2000 fős, súlyozott és reprezentatív.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor még a május 21-i interjúján. FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek