Húszan támadtak rá egy környezetvédőre és két újságíróra Romániában, amikor fakivágásokról akartak tudósítani

2021.09.20. 15:49

Fakivágásokról akartak tudósítani, alapos verés lett a vége. Romániában régóta probléma az illegális fakivágás, azonban most épp egy legális vágásról készítettek volna riportot az újságírók.

Húszan támadtak rá egy környezetvédőre és két újságíróra Romániában, amikor fakivágásokról akartak tudósítani

Ismeretlen, húszfős banda támadott meg két újságírót és egy Greenpeace-aktivistát egy Suceava megyei erdő közelében, amikor azok az egyébként legális fakivágásokról forgattak. A helyi rendőrség közleménye szerint az eset még szeptember 18-án történt, és azzal kapcsolatban négy 24 és 44 év közötti férfit vettek őrizetbe.

Az újságírókat és az aktivistát nem csupán súlyosan bántalmazták, de felszerelésüket összetörték és az elkészített felvételeket is megsemmisítették a támadók.

A dornavátrai (Vatra Dornei) kapitányságon összesen 12 főt hallgattak ki eddig az ügyben. Az Euractiv romániai tudósítása pedig szeptember 20-án idézte Lucian Bode belügyminisztert is, aki az esettel kapcsolatban megdöbbenését és felháborodását fejezte ki, különös tekintettel arra, hogy az újságírók még csak nem is illegális tevékenységet filmeztek le, hiszen a fávágások, amikkel éppen foglalkoztak, még korábban megkapta a hatóságok engedélyét.

A miniszter felhívta a hatóságokat, hogy az ügyben sürgősen és határozottan intézkedjenek.

Abban, hogy favágócégek alkalmazottai nyíltan környezetvédőkre, újságírókra, vagy erdészekre támadnak rá, sajnos semmi újdonság nincsen. Az Euractiv tudósítása idézi például a romániai Greenpeace és az Agent Green nevű civil szervezet 2019-es jelentését, amely szerint

az erdei, favágók által okozott támadásoknak addig Romániában 600 sérültje és 6 halálos áldozata is volt.

Kiemelik, nem túlzás ezért azt állítani, hogy szó szerint az életével játszik az, aki a továbbra is riasztó mértékű, illegális fakitermelés tényét próbálja az országban bemutatni. Ez már akkor is kiderült, amikor egy, a témáról szóló Netflix-dokumentumfilm forgatócsoportját is folyamatosan inzultálták a nagy favágócégek dolgozói a délnyugat-romániai Domogled Nemzeti Park területén, 2019 novemberében.

A probléma viszont olyan súlyú, hogy azt már az Európai Bizottság is észervételezte:

2020-ba kötelezettségszegési eljárás is indult Románia ellen, mivel a Bizottság úgy látta, a kormány jóformán semmit nem tesz a tömeges, és sokszor illegális fakitermelés megállítása érdekében.

Ez azonban megállíthatatlannak tűnik. Mint ahogy arról mi is írtunk, a romániai famaffia legnagyobb cége, az osztrák Schweighofer önmagában többet termel ki, mint az az összes cégnek engedélyezett lenne egy év alatt. Míg a helyi, illegálisan vágó maffiák a lakossági tűzifaigényeket igyekeznek kiszolgálni, és erősen összefonódnak a helyi politikával mindenhol, így Székelyföldön is, addig a biznisz legnagyobb haszonélvezője három nagy osztrák fafeldolgozó cég: a Schweighofer, a Kronospan és az Egger.

Miközben a probléma olyan óriási, hogy a famaffiára már egy különleges, központi ügyészség is specializálódott Bukarestben, addig az előző kormány által a károkat pótolandó bejelentett legnagyobb erdősítési programról már 2020-ban kiderült, hogy kamu és lényegében csak papíron létezett.

NYITÓKÉP: Molnár Szabolcs, Pixabay

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek