Hiába vezet Scholz és az SPD, lehet, hogy mégis Laschet lesz a kancellár?

2021.09.18. 18:30

Jelenleg úgy tűnik, a Merkel utáni új német kormány sorsáról nem az fog dönteni, hogy mely párt nyeri meg a választásokat, hanem ki ajánl többet a jobboldali-liberális FDP-nek és vezetőjüknek, Christian Lindnernek.

Hiába vezet Scholz és az SPD, lehet, hogy mégis Laschet lesz a kancellár?

Mint arról az Azonnalin részletesen írtunk, a szeptember 26-i német szövetségi választások több izgalmat is tartogatnak: 

  • egyrészt Angela Merkel 16 év után hivatalosan is otthagyja a politikát;
  • másrészről pedig nagyon kiélezett a verseny a három legnagyobb párt, a CDU/CSU-szövetség, a Zöldek és a Szociáldemokrata Párt között.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint továbbra is az Olaf Scholz vezette SPD vezet 25 százalékpontos támogatottsággal, amit a CDU/CSU követ 20 százalékponttal, majd a Zöldek stabilan harmadikok a 15 százalékponttal, míg a szélsőjobboldali AfD-t 12, a liberális FDP 10, a szélsőbaloldali Die Linkét pedig 8 százalékpontra mérik. 

Ugyanakkor egyre inkább úgy tűnik, nem számít, hogy a Scholz-Laschet párharcból ki ér oda az első helyre,

ugyanis a jelenlegi állás szerint a mérleg nyelve a lezárásellenességet jól tematizáló jobboldali liberális FDP lesz.

Az FDP Jamaika-koalíciót szeretne

Ugyan a Scholz-Laschet-Baerbock trió közül egyik sem hajlandó megnevezni, hogy kivel kormányozna legszívesebben – Laschet emiatt a németeket azzal riogatja, hogy Scholz és az SPD összeállna a NATO-ellenességéről is híres szélsőbaloldali Linkével –, viszont van egy politikus, aki igen. 

Az FDP alelnöke, Wolfgang Kubici bejelentette, hogy az FDP vezetősége nem szeretne Scholz-cal és az SPD-vel kormányozni,

és ők inkább a CDU/CSU-val és a Zöldekkel állnának össze kormányon.

„Nagyon szeretnénk egy Jamaika-koalíciót létrehozni, még akkor is, ha az uniópártok csak a második legerősebb erő lenne az SPD mögött”

ismételte meg korábbi kijelentés Kubicki alelnök szombaton a die Welt tudósítása szerint

A Jamaika-koalíció nevét a benne szereplő pártok színeiről kapta: a CDU/CSU pártszövetség (fekete), a liberális FDP (sárga) és a Zöldek (zöld). Kubicki alelnök, illetve a pártelnök Christian Lindner is többször elmondta már, hogy ők nem szeretnék az SPD-t kormányon látni, mivel az szerintük az az adók emelésével járna, amit ők nemhogy nem támogatnának, hanem kifejezetten ellenzik.

Lindner és az FDP célja, hogy a következő kormány pénzügyminiszterét ők adják,

és lehetőleg maga az FDP vezetője, Christian Lindner lenne az. 

A párt támogatottsága pedig ha nem is nagy mértékben, de nőtt az utóbbi időben, aminek az oka a párt alelnöke szerint az, hogy nagyon sok CDU/CSU-szavazó inkább az FDP-re fog szavazni, mert azt feltételezik, hogy az FDP erősödésével állítanák meg a vörös-zöld-vörös-koalíciót, azaz az SPD, a Zöldek és a Linke közötti kormányt.

Ugyan a választások után először a legtöbb szavazatot szerzett párt kapja meg a kormányalakítás lehetőségét, de Lindner a hétvégén arról értekezett a Rheinischen Postnak, hogy nem automatikusan a legerősebb párt kancellárjelöltje kapja meg a posztot.

Hozzátette, számára meglepő, hogy az uniópártok jelenleg ilyen gyengék – jelenleg úgy tűnik, hogy Laschet vezetésével a párt történelme legrosszabb eredményét fogja elérni –,

de ennek ellenére a „CDU-nak és a CSU-nak szilárdabb koalíciós lehetőségei vannak” Lindner szerint.

A Die Welt emellett emlékeztet: a CDU az FDP-vel közösen kormányoznak Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, ahol pedig épp az az Armin Laschet a miniszterelnök, aki az uniópártok kancellárjelöltje.

NYITÓKÉP: Christian Lindner és Armin Laschet. FOTÓ: Christian Lindner / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek