Népszavazást tartanának az olaszok a kannabisz dekriminalizálásáról

2021.09.17. 11:42

Már a többsége összegyűlt annak a félmillió aláírásnak, amely ahhoz szükséges, hogy Olaszországban népszavazást tartsanak a kannabisz termesztésének és elfogyasztásának börtönnel való büntetésének eltörléséről. Korábban az alacsony THC-tartalmú marihuánát legalizálta volna az olasz parlament, de ezt a törvényt elkaszálta a szenátus.

Népszavazást tartanának az olaszok a kannabisz dekriminalizálásáról

Már 420 ezren aláírták azt a népszavazási kezdeményezést Olaszországban, amely a kannabisz fogyasztását és termesztését dekriminalizálná. Ha szeptember végéig elérik a félmilliót, népszavazást tarthatnak a kérdésben, írja az Euractiv.

A népszavazási kedvezmény azért is fontos, mert egy, még 1990-ben meghozott olasz törvény alapján ugyanis 

aki füvet árul, azt 2-6 hónapos börtönnel büntethetik, de ha valaki saját használatra birtokol marihuánát, felfüggeszthetik az ő jogosítványát.

Ezen a törvényen szeretnének módosítani most a referendummal.

„Nagyjából egymillióan fogyasztanak kannabiszt Olaszországban, ők a jobboldali pártok által leírtakkal ellentétben nem a társadalom peremére szorult emberek. Emellett az Egyesült Államok több részén is legalizálták, szintén népszavazáson” – mondta el a lapnak Giuseppe Civati, a referendumot kezdeményező Possible (Lehetséges) progresszív párt alapítója, aki arról is beszélt, hogy a nemrég debütált, hitelesített digitális aláírásokkal könnyebb összeszedniük a kellő számú szignót, olyannyira, hogy egyelőre papír alapon nem is igazán gyűjtenek támogatókat.

Civati szerint országuk politikája a baltól a jobboldalig tétlen olyan ügyekben, amiket tabunak nyilvánítanak tisztán választási logika alapján, így mint fogalmazott, „a polgárok magukra maradtak” az üggyel.

Ugyanakkor attól, hogy meglesz a kellő számú szignó, még egyáltalán nem biztos, hogy sikerül dekriminalizálni a marihuánát,

ugyanis a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint az olaszok 47,8 százaléka támogatná a legalizációt.

Ahhoz, hogy a hatóságok vizsgálják a kérdést, szeptember 30-ig kell összegyűjteni félmillió aláírást, majd míg a legfelsőbb bíróság az aláírások valódiságát ellenőrzi, az alkotmánybíróság megvizsgálja, hogy a kérdés összhangban áll-e az olasz alkotmánnyal. Ha mindkét szerv zöld utat ad a kezdeményeznésnek, akkor a balközép Demokrata Párt színeiben 2015-ben elnökké választott Sergio Matarella dönthet majd a népszavazás időpontjáról.

A Forbes ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy az olasz Képviselőház igazságügyi bizottsága nemrég szavazott egy, a kannabisztermesztés demkriminializálni hivatott törvényjavaslatról, de ahhoz, hogy a törvényt elfogadják, még a Képviselőház és a Szenátus többségének is meg kell szavaznia a javaslatot.

A gyenge füvet majdnem átengedték

Az olasz parlament egyébként két éve megszavazta, hogy a fű pszichoaktív hatását okozó THC-t legfeljebb fél százalékban tartalmazó „kannabisz light”-ot legalizálják, ám végül visszadobta a Szenátus technikai okokra hivatkozva. A korábban kritikusai által a kannabisz termesztők elleni „boszorkányüldözéssel” vádolt Matteo Salvinivel szövetséges Maria Elisabetta Casellati szenátusi elnök akkor azt mondta, a döntése nem volt politikai indíttatású.

Az Euractiv emlékeztet:

az EU-tagállamok közül eddig Portugália, Csehország, Észtország dekriminalizálta a kannabiszhasználatot.

A dekriminalizáció jogilag annyiban szűkebb a legalizációnál, hogy bizonyos korlátozások ezután is vonatkozhatnak az adott termékre.

Magyarországon három éve a Liberálisok kezdeményeztek népszavazást a kérdésben, amelyet a magyar Nemzeti Választási Bizottság arra hivatkozva utasított el, hogy az ENSZ kábítószer-egyezményében abban állapodtunk meg, hogy bűncselekménnyé nyilvánítjuk a droghasználatot, ennek felmondására pedig burkoltan sem irányulhat referendum.           

CÍMLAPKÉP: Ryan Lange / Unsplash

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek