Négy embert tartóztattak le Észak-Írországban egy újságíró megölése miatt

2021.09.16. 16:04

Lyra McKee-t még 2019 áprilisában lőtték le egy tüntetésen (London)derryben.

Négy embert tartóztattak le Észak-Írországban egy újságíró megölése miatt

Kedd délután négy embert tartóztatott le az északír rendőrség, akiknek a nyomozók szerint közük lehet a korábbi északír újságíró, Lyra McKee meggyilkolásához.

McKee – akit sokan az egyik legtehetségesebb fiatal északír újságírónak tartottak – még 2019. április 18-án tudósított egy tüntetésről (London)derryben, amikor valaki lelőtte. 

(London)derryben – a brit unionisták Londonderrynek, az ír nacionalisták pedig Derrynek hívják a várost, ezért a zárójel – azért tartott tüntetést az ír nacionalisták egy része, mert a rendőrség előtte több házkutatást is tartott robbanószereket és fegyvereket keresve. Attól tartottak, hogy a brexit miatt egyre kilátástalanabb ír republikánusok – ők az ír nacionalisták azon része, akik akár erőszakkal is kiharcolnák a két Írország egyesítését – egy része terrortámadást fog majd végrehajtani az 1916-os húsvéti felkelés évfordulóján.

1916. április 24-e és 29-e között a még Egyesült Királysághoz tartozó Írországban ír republikánusok fellázadtak a britekkel szemben, hogy kiharcolják a független ír államot. A fellázadt írek közel hat napig harcoltak az első világháború frontjáról épp eltávon lévő brit hadsereggel. A lázadást végül leverték, majd 1919-1921 között a harcok ismét kiújultak, ám ekkor végül az ír függetlenedési kísérlet sikeres volt, bár az északi, főleg britek által lakott területek Észak-Írország néven az Egyesült Királysághoz kerültek.

A húsvéti felkelés az ír nacionalistáknál olyan nemzeti ünnepnek számít, mint a másik északír tradíciónál, a brit unionistáknál a július 12-i máglyaégetések és felvonulások. Utóbbi esetén az Észak-Írországban élő protestáns britek azt ünneplik, hogy 1690-ben a protestáns Orániai Vilmos legyőzte a katolikus II. Jakabot, ami után az Ír-sziget sokáig a protestánsok kezére került.  

Azonban 2019. április 18-án a rendőrség házkutatásai miatt az ír republikánusok egy része annyira felháborodott, hogy (London)derry leginkább írek által lakott részén többen is az utcára vonultak, és a tüntetés hamar erőszakossá vált,

miután az északír rendőrökre az ír republikánusok többször is rálőttek, a rendőrségi autókat pedig Molotov-koktélokkal dobálták meg.

A beszámolók és a rendőrség nyomozása szerint egy rendőrökre célzó, ám gellert kapó lövedék találhatta el az akkor 29 éves északír újságírónőt, aki a helyszínről tudósított az eseményekről. McKee-t azonnal kórházba szállították, azonban sérüléseibe még aznap belehalt. Most e nyomozás kapcsán tartóztattak le ismét négy embert, akiknek közük lehet az újságírónő meggyilkolásához, amit még 2019-ben az új IRA vállalt magára.

A gyilkosság kapcsán már korábban is tartóztattak le embereket, azonban egy személyen kívül mindegyiket vádemelés nélkül szabadon is engedtek. A gyilkosság miatt eddig mindössze egy ember ellen emeltek vádat, de ellene is csak tiltott fegyverviselés a vád: az ügyészség szerint a nála talált fegyverrel lőtték le az újságírót, amit négy másik lövöldözésben is használhattak.

Jason Murphy nyomozó a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a mostani letartóztatások a kétéves nyomozás csúcspontja, majd megköszönte a helyieknek, hogy támogatták az északír rendőrséget a folyamat során. A négy embert most a belfasti rendőrkapitányságon hallgatják ki, jelenleg nem tudni, mivel vádolják őket.

A gyilkosság, ami kézzel foghatóvá tette a törékeny északír status quo-t

Lyra McKee halálát a két tradíció közötti kibékülés, az 1998-as nagypénteki egyezmény utáni legsúlyosabb terrortámadásként tartják számon Észak-Írországban.

A 2016-os brexitnépszavazás következtében megromlott a viszony: míg az ír nacionalista pártok a maradás, addig a brit unionista pártok a brexit mellett kampányoltak, így a népszavazás után nem sokkal szét is esett az északír kormány, mivel az unionista DUP és az ír nacionalista Sinn Féin nem tudták elsimítani a köztük lévő nézeteltéréseket. (Észak-Írországban kötelező kormánykoalíció van; a pártoknak a választás előtt nyilatkozniuk kell, hogy szeretnének-e tagjai lenni a kormánynak vagy ellenzékbe akarnak vonulni, majd a választások után az eredmények tükrében számolják ki, hogy a pártoknak hány tárca jár.)

Azonban McKee halála után a két tradíció legnagyobb pártjai belátták, hogy ha el szeretnék kerülni, hogy Észak-Írországban a XX. századi terrortámadásokhoz hasonló állapotok uralkodjanak megint, kénytelenek ismét együtt kormányozni.

Így végül közel 3 éves interregnum után 2020 januárjában ismét felállt a DUP és a Sinn Féin által vezetett kormány. Ennek hátteréről bővebben ebben az interjúban beszéltünk az északír sinnféines korábbi EP-képviselővel, Martina Andersonnal.

Arról, hogy az Egyesült Királyság uniós kilépése után mi lesz Észak-Írországgal, ebben a cikkben jártuk körbe, míg az ír egyesülés valószínűségét itt vizsgáltuk meg. Ha pedig bővebben érdekel Észak-Írország helyzete az Egyesült Királyságban, a téma szakértői ezt a brit politikával foglalkozó Alsóház podcast adásában elemezték ki.

NYITÓKÉP: Lyra McKee egy olasz konferencián még 2017-ben. FOTÓ: Francesco Cuoccio, International Journalism Festival / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek