Publicus Intézet: A miniszterelnök-jelölti vita alapján Karácsony-Dobrev párharc lesz, még a Momentum-szavazók is inkább közülük választanak

Szerző: Renczes Ágoston
2021.09.15. 12:00

Az ATV-s vita másnapján készült közvélemény-kutatás szerint az emberek fele nem is tudott a vitáról. A vitát követők körében Karácsony vezet, de Dobrev ott van a nyomában.

Publicus Intézet: A miniszterelnök-jelölti vita alapján Karácsony-Dobrev párharc lesz, még a Momentum-szavazók is inkább közülük választanak

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából országos reprezentatív közvélemény-kutatást készített szeptember 13-én arról,

hogy mit gondolnak az emberek az előző este az ATV által rendezett előválasztási miniszterelnök-jelöltek vitájáról.

A megkérdezettek ötöde – 22 százaléka – látta teljes egészében az előválasztási miniszterelnök-jelölti vitát a televízióban, további 17 százalék találkozott a vitával valamilyen módon. 10 százalék hallott róla, de érdemben nem követte a vitát,

a válaszadók majdnem fele – 49 százaléka – azonban sem a vita napján, sem másnap nem találkozott a vitával.

A vitával valamilyen módon találkozó ellenzékiek és bizonytalanok 29 százalékának Karácsony Gergely volt a legszimpatikusabb, 27 százalék számára pedig Dobrev Klára. A harmadik helyre Márki-Zay Péter került 7 százalékkal, Jakab Pétert és Fekete-Győr Andrást 2-2 százalék említette.

Akik látták a teljes vitát, azok számára még nagyobb arányban – 34 százalék – volt Karácsony a legszimpatikusabb, akik csak részben látták, vagy más tudósításban találkoztak a vitával, azoknak viszont csak a 21 százaléka nyilatkozott kedvezően Karácsonyról.

Fotó: A Publicus Intézet kutatása

Dobrev Klára esetén fordított kép rajzolódik ki: a DK jelöltje kisebb arányban – 26 százalék – volt szimpatikus azok számára, akik a teljes vitát látták, és nagyobb arányban – 31 százalék – azok számára, akik csak részben látták azt vagy más tudósításban találkoztak vele.

A megkérdezett ellenzékiek és bizonytalanok egyébként Karácsonyt és Dobrevet azonos arányban – 32-32 százalék – látták a leginkább meggyőzőnek, míg harmadik helyre itt is Márki-Zay Péter került 9 százalékkal.

Jakab Pétert 7 százalék, Fekete-Győr Andrást 2 százalék találta a legmeggyőzőbbnek.

Arra a kérdésre, hogy ki a legalkalmasabb az ország vezetésére a vitában résztvevő jelöltek között, a megkérdezettek közül az ellenzéki és bizonytalan szavazók 31 százaléka Karácsonyt jelölte meg, 30 százalék Dobrevet. 8 százalékuk tartja Márki-Zay Pétert alkalmasnak az ország vezetésére, 3 százalékuk Jakab Pétert és mindössze 1 százalékuk Fekete-Győr Andrást.

Fotó: A Publicus Intézet kutatása

Karácsonyra és Dobrevre az előválasztáson ugyanannyian szavaznának, amennyien alkalmasnak tartják őket az ország vezetésére: 31, illetve 30 százalék. Márki-Zayra és Jakabra 11-11 százalék szavazna, vagyis többen, mint amennyien az ország vezetésére alkamasnak gondolják őket. Fekete-Győr Andrásra a megkérdezettek mindössze 2 százaléka szavazna az előválasztáson.

A Publicus minden kérdésnél rákérdezett a pártpereferenciára is. Ebből az látszik, hogy míg az MSZP-P és a DK szavazóinak döntő többsége a saját pártjának jelöltjével szimpatizál, tartotta a legmeggyőzőbbnek, illetve az ország vezetésére a legalkalmasabbnak, addig Jakab Péternél ez az arány sokkal alacsonyabb a Jobbik szavazóinak körében – Karácsony Gergelyt például nagyobb arányban találták meggyőzőnek Jakabnál,

a Momentum szavazói pedig elenyésző arányban találták szimpatikusnak, meggyőzőnek, illetve alkalmasnak a saját miniszterelnök-jelöltjüket, és ők inkább Karácsony és Dobrev közül választanak.

Fotó: A Publicus Intézet kutatása

Az előválasztási miniszterelnök-jelölti vita az ellenzékiek és bizonytalanok 57-62 százalékának nem változtatta meg a véleményét az egyes jelöltekről. A válaszadók véleméyne leginkább Márki-Zay Péterről, Karácsony Gergelyről, illetve Dobrev Kláráról javul, 22, 21, illetve 21 százalékkal. Ugyanezen választó csoport körében leginkább Jakab Péterről és Dobrev Kláráról romlott a válaszadók véleménye, 13, illetve 9 százalékkal.

A 612 fő megkérdezésével, az ország felnőtt lakosságára reprezentatív kutatást teljes egészében itt lehet elolvasni.

NYITÓKÉP: Jakab Péter / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek