Nem lesz republikánus kormányzója Kaliforniának

Szerző: Renczes Ágoston
2021.09.15. 10:25

Nem sikerült a republikánusoknak visszahívni a sokak szemében a demokrata elit cinizmusának jelképévé vált Gavin Newsom kormányzót, aki a visszahívó szavazásból Trump-ellenes népszavazást csinált.

Nem lesz republikánus kormányzója Kaliforniának

Mint arról az Azonnali egy részletes háttérelemzésben beszámolt, a demokrata fellegvárnak számító Kaliforniában úgynevezett visszahívó szavazásra készültek, amin a republikánusok szerették volna leváltani az állam demokrata kormányzóját, Gavin Newsomot.

A szeptember 14-én kedden tartott szavazáson ez végül nem sikerült:

a demokrata Newsom marad Kalifornia kormányzója,

de volt rá esély, hogy visszahívják.

De mi is ez a szavazás?

A visszahívó szavazás egy speciális kaliforniai intézmény, amit még az abszolút kisebbségben lévő ellenzék is megnyerhet, mert lényegesen különbözik a rendes választástól.

A kormányzóval valami miatt elégedetleneknek kezdeményezhetnek visszahívó szavazást, ehhez az előző választáson megjelent szavazók 12 százalékának megfelelő kaliforniai polgár szignóját kell beszerezni, a választáson pedig arról szavaznak, hogy visszahívják-e a kormányzót. Aki igennel szavaz, egyből karikáézhatja azt is, hogy ki legyen az új kormányzó – 2003-ban például így lett a demokrata fellegvár Kaliforniának a kormányzója a republikánus színekben elindult Arnold Schwarzenegger.

A szavazás menete 1911 óta nem változott, és speciális jellege miatt lehetőséget ad a politikai kisebbségnek, és az akármennyire is gyenge ellenzéknek akarata érvényesítésére, ugyanis:

  • a szavazólapon két kérdés szerepelt: 1. visszahívná-e a hivatalban lévő kormányzót? (igen/nem) 2. ha igen, ki legyen az új kormányzó?;
  • Newsomnak azonban nem elég győznie az első kérdésnél, ahhoz, hogy székét megtartsa: a megjelent szavazók legalább 50 százaléknak plusz egy embernek igennel kell voksolnia - ha mondjuk 49 százalékot kap, akkor is távoznia kell;
  • ezzel szemben ellenfeleinek a sikeres visszahívás esetén elég lett volna az összes kihívó közül a legtöbb szavazatot besöpörnie, hogy kormányzó lehessen. Ez lehet jóval kevesebb is, mint az összes szavazatok fele;
  • mintegy járulékos, szuperdemokratikus intézkedésként a törvény előírja azt is, hogy a hivatalban lévő kormányzó neve nem szerepelhet a szavazólapon, csak mint „a kormányzó” tüntethetik föl.

Kellett hozzá a demokrata elit és a balos demokraták, de megmaradt Newsom széke

A Newsommal szembeni elégedetlenség oka az volt, hogy

míg kormányzóként rendkívül szigorú járványügyi intézkedéseket hozott, ő maga lebukott, amikor ezeket megszegve politikai szövetségesei körében részt vett egy luxusvacsorán,

emiatt össze is jött a visszahívó szavazás kiírásához szükséges mennyiségű aláírás. A visszahívó szavazásnál általában többen mennek el a kormányzót visszahívni kívánt választók, mivel ha azt nem választási évben tartják, akkor általában könnyebb az elégedetleneket mozgósítani, lévén, hogy ők motiváltabbak, mint azok, akik a status quo-t akarnák fentartani.

Hogy a Newsom leváltását a demokraták is valós lehetőségként értékelték, mutatja az is, hogy Kaliforniába érkezett kormányzó mellett kampányolni a Demokrata Párt több húzónave is, mint Kamala Harris alelnök, aki korábban Kalifornia szenátora volt, de a centrista, pártelithez tartozó politikusok mellett a Newsomnál jóval balosabb Elizabeth Warren és Bernie Sanders szenátorok is elmentek kampányolni a kormányzó mellett, de

a választás előtti nap maga az elnök, Joe Biden is az államba érkezett, hogy Newsomot támogassa.

Newsomot végül nem tudta legyőzni a legesélyesebb kihívója, a Trump-párti fekete konzervatív rádiós, Larry Elder, pedig sokáig nagyon vékony jég választotta el Newsomot a bukástól, ugyanis a közvélemény-kutatáson sokáig 50 százalék környékére mérték azokat, akik le szeretették volna váltani őt.

Azonban a Politico cikke szerint – ami megszólaltatta Newsom kampánystratégáit is – Newsom

sikeresen keretezte a visszhívó szavazást egy népszavazásként, amin a választók arról dönthetnek, akarnak-e kormányzónak egy oltás- és tudományellenes „Trump-klónt”, Larry Eldert.

A kampány végül sikeresnek bizionyult: a választók 67,1 százaléka döntött amellett, hogy maradjon a jelenlegi kormányzó, és mindössze csak a megjelent szavazók 32,9 százaléka akarta visszahívni Newsomot. Newsom kedd esti győzelmi beszédében is arról beszélt, hogy „legyőztük Trumpot.”

NYITÓKÉP: Gavin Newsom / Twitter

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek