Kormányválsággal készülődnek a spanyol-katalán találkozóra a katalánok

2021.09.15. 17:29

Miközben Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és Pere Aragonès katalán elnök szeretné elsimítani a katalán konfliktust, kisebb belpolitikai válságot okozott Katalóniában, hogy tárgyalóasztalhoz fog ülni a mardidi és a barcelonai kormány.

Kormányválsággal készülődnek a spanyol-katalán találkozóra a katalánok

Június 29-e után szeptember 15-én, szerdán találkozik ismét a szeparatista Katalán Republikánus Baloldal (ERC) színeiben politzáló katalán elnök, Pere Aragonès és a madridi baloldali kormánykoalíció legnagyobb pártjában, a PSOE-ben politizáló spanyol kormányfő, Pedro Sánchez.

Ám ezúttal nem csak ketten ülnek össze, hanem egy-egy delegáció is elkíséri őket,

ugyanis 2020 februárja óta először ülnek le a spanyol és a katalán kormány tárgyalói, hogy valahogy próbálják normalizálni Madrid és Barcelona közötti kapcsolatokat.

A találkozó délután öt órakor kezdődik, és úgy tűnik, nem fognak egyhamar megegyezni a felek.

A katalánok továbbra is saját maguk akarnak dönteni a függetlenségről, Sánchez szerint erről szó sem lehet

Ugyan a június 29-i találkozó 2020 óta az első hivatalos találkozó volt a felek között, annak a célja még csupán annyi volt, hogy megegyezzenek a 2020-ban megakadt tárgyalások folytatásában, bár mint az erről szóló cikkünkben is megjegyeztük: nagyon más dologban amúgy sem tudnának megegyezni a felek, lévén, hogy

a katalán kormány egy új, ezúttal Madrid által is jóváhagyott függetlenségi népszavazást szeretne kiharcolni, azonban Pedro Sánchez spanyol kormányfő erről hallani sem szeretne.

Madrid és Barcelona között a 2017-es népszavazás óta terheltek a kapcsolatok, ugyanis a katalánok nehezményezik, hogy a spanyol rendőrök egyszerűen szétverték a népszavazást – a spanyol hatóságok eleve úgy gondolják, hogy a népszavazás zendülés volt –, míg a spanyolok hallani sem szeretnének arról, hogy egy új – a madridi olvasat szerint az első – népszavazáson dönthessenek a katalánok a függetlenségükről.

A találkozó előtt hétfőn egy interjúban Sánchez ki is jelentette: szó sem lehet arról, hogy a katalánok maguk döntenek a sorsukról, és szerencsésebb, ha ezt a kerekasztal-tárgyalás során nem is hoznák fel a katalánok, mert az csak frusztrációt okozna.

„Először olyan ügyekkel kezdjünk, amiben meg tudjuk érteni egymást. A referendum nem csak alkotmányellenes, de Katalóniának most nem is arra van szüksége, hogy még inkább megosztott legyen. Továbbá erről minden spanyolt meg kéne kérdeznünk”

– foglalta össze álláspontját Sánchez.

Azonban nem biztos, hogy ez a kívánsága teljesülni fog Sáncheznek, aki ugyanebben az interjúban azt is elmondta, hogy a jövőben sem lesz hajlandó a referendum kérdéséről tárgyalni, mivel a katalán elnök, Aragonés korábban kijelentette: addig nem nyugszik meg, amíg a referendumot nem tarthatják meg.

Egységes szeparatista álláspont helyett kisebb kormányválság Barcelonában

Annak ellenére, hogy mind a spanyol Sánchez, mind a katalán Aragonès lehetőségként tekint a találkozóra és várja, hogy ismét tárgyalóasztalhoz ülhessen a két kormány, nem mindenki van elragadtatva attól, ahogy a konfliktust kezelni akarja a két szocialista politikus.

Ugyanis a Katalóniában az ECR-rel együtt kormányzó, szintén szeparatista, de jobboldali Junts bejelentette, hogy ők távol maradnak a tárgyalóasztaltól, 

mivel Aragonès nem volt hajlandó két olyan juntos politikust bevenni a delegációba, akik jelenleg nem tagjai a katalán kormánynak, mondván: aki nem kormánytag, nem tudja képviselni a katalán kormányt.

„Van egy lehetőségünk és nem tervezem, hogy ezt eldobom. A delegációk kormányzati delegációk, ez a módja, hogy az egész országot képviseljük. A legnagyobb hűséget kérem mindenkitől, de nem egy párttaghoz való hűséget, hanem a saját kormányzásunk legfőbb képviselője iránti hűséget várok el” 

– így fogalmazta meg aggályait a Junts delegáltjaival szemben Aragonès az El Pais tudósítása szerint

Azonban a Junts nem hajlandó mást jelölni a delegációba, és szerintük a spanyol kormány kérésére vétózta meg a juntsos politikusokat Aragonès, így a számukra fenntartott székek üresek maradnak a spanyol kormánnyal való tárgyalás során, aminek delegációjában Sánchez mellett egyébként több spanyol miniszter is helyet foglal majd.

A Junts azzal magyarázza távolmaradását, hogy oda nem mennek, ahonnan kitiltják őket, márpedig ők ragaszkodnak ahhoz, hogy azok a delegáltak vehessenek részt a tárgyaláson, akiket még kedden megneveztek.

Nem Aragonès kérése, hanem a tárgyalások zavarják a Juntsot 

Annak ellenére, hogy hivatalosan azért maradnak távol a juntsos politikusok a tárgyalóasztaltól, mert a párt nem hajlandó változtatni a delegáltjain, a háttérben teljesen más okok húzódnak meg.

A Junts és az ERC ugyanis teljesen másképp viszonyul a tárgyaláshoz: míg utóbbi abban az újabb, ezúttal Madrid által szentesített referendum lehetőségét látja, addig a Junts szerint a tárgyalásoknak semmi értelme. 

Szerintük Madrid csak arra használja fel a tárgyalásokat, hogy megölje a katalán függetlenségi mozgalmat – annak ellenére, hogy Aragonès a mostani tárgyalások előtt kijelentette: a végső cél az új népszavazásról való megegyezés, illetve a 2017-es népszavazás miatt elítéltek vagy ítéletre váró katalánok teljes amnesztiája. 

A korábbi katalán elnök, a Junts jelenleg Belgiumban élő vezetője, Carles Puigdemont még nyáron arról értekezett, hogy tárgyalóasztalnál szerinte nem lehet dönteni egy ország sorsáról, és sokáig emiatt nem is tudott megegyezni a közös kormányzás folytatásáról a két szeparatista párt a februári választások után.

Emellett a Junts azt is nehezményezi, hogy még napirendi pontok sincsenek, amit a párt eleve a tárgyalások egyik követelményeként határozott meg.

A mostani, Junts nélküli spanyol-katalán találkozónak egyébként nem csak napirendi pontjai nincsenek, de időkeretet sem határoztak meg, hogy az meddig fog tartani. Ugyanakkor Aragonèsék mindenképpen szeretnének tárgyalni az Európai Unió által a koronavírus-válság enyhítésére létrehozott alap Spanyolországra eső részének az elosztásáról, hogy Barcelona abból a gazdasági teljesítményéhez arányosan részesüljön.

NYITÓKÉP: A spanyol kormányfő, Pedro Sánchez (balra) és a katalán elnök, Pere Aragonès (jobbra) találkozik június 29-én, Barcelonában. FOTÓ: Pedro Sánchez Pérez-Castejón / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek