Érdemi csörte alakult ki a Józsefváros-Ferencváros képviselőjelölti vitán

2021.09.15. 22:01

Sok kérdésben ütközött a négy ellenzéki képviselőjelölt a budapesti 6-os választókerület vitáján: Csordás Anett például Jámbor Andrást kérte számon Tóth Csaba az MSZP miatt. Azért kettejük álláspontja a legtöbb kérdésben baloldali volt, míg a DK-s Manhalter Dániel és a jobbikos Demeter Márta sokszor beszélt „rendpárti” politizálásról.

Érdemi csörte alakult ki a Józsefváros-Ferencváros képviselőjelölti vitán

Szerdán este tartották meg a Partizán szervezésében az egyik legizgalmasabb budapesti előválasztási vitát, ahol csaknem minden ellenzéki politikai irányvonal képviseltette magát.

Ez az a választókerület (Budapest 6. sz. országos egyéni választókerülete: Józsefváros és Ferencváros külső részei) ahol egyenesen négy jelölt indul:

  • Demeter Márta korábbi LMP-társelnök, először az LMP színeiben, a Jobbik támogatásával indult, de végül úgy alakult, hogy mandátumszerzés esetén a Jobbik frakciójába lépne be, ezért már csak Jakab Péterék támogatják – talán a mezőny egyetlen profi politikusa;
  • Manhalter Dánielt a DK indította, profi kommunikációs szakember, erős technikai-informatikai tapasztalattal;
  • Jámbor András, ugyancsak kommunikációs és szociálpolitikai szakember, a Mérce hírportál volt főszerkesztője. jelenleg a Szikra Mozgalom újbalos jelöltje LMP-MSZP-Párbeszéd támogatással – neki van talán az egész kampány legnépesebb aktivistacsoportja;
  • Csordás Anett civil aktivista, aki az otthonápolás munkaként való megbecsülésének és megfizetésének élharcosa, aki ezen a téren ért is el eredményeket, mögötte áll a Pikó András józsefvárosi polgármester-féle C8 is, győzelme esetén a Momentumba ülne be, a párt pedig támogatja is a független jelöltet a kerületben.

Az esti vitán mindegyikük ki is használta, hogy van már elért eredmény, amire hivatkozhat – ezen kívül a legfontosabb célnak a Fidesz legyőzését jelölték meg a kerületben. Demeter Márta a kerületi mélyszegénység felszámolását, Jámbor pedig a Fudan Egyetem ellen és a Diákvárosért indított kampányát emelte ki, mint eredményt. Ő azt is hangsúlyozta, nem elég helyben megverni a Fideszt, csak az országos győzelem lehet megfelelő eredmény az ellenzéknek.

A nyitóbeszédek után a választókerület problémáira jellemző, tematikus vitablokkok következtek, a Gulyás Márton által moderált formulának megfelelően. Ennek keretében a hajléktalanság problémája került itt az első helyre.

Jámbor a témával kapcsolatban felidézte: 2014-ben helyi népszavazást is tartott a Fidesz a hajléktalanok büntetésével kapcsolatban, ő már akkor az LMP-vel vonult a tervek ellen. Ugyanakkor hangsúlyozta, a minimálbér adómentességére, a szociális juttatások radikális emelésére és bérlakások sorára van szükség, máshogy nem lehet megelőzni, hogy a probléma ne súlyosbodjon tovább. Csordás is azt hangsúlyozta, a „lakhatás emberi jog” és minimumkövetelmény, a porbléma pedig közösségi lakások, gazdaságos minigarzonok építésével, felújításával oldható meg központi forrásból.

Demeter Márta kiemelte: minden családnak 3 millió forintos lakásfelújítási támogatást kell biztosítani, ez egyfajta tűzoltás lenne. Hozzátette, hogy Ferencvárosban, Józsefvárosban a kis- és középvállalkozások a munkaadók, őket kell minden eszközzel támogatni annak érdekében, hogy munkahelyeket teremtsenek tisztességes bérekkel. De a volt MSZP-s és LMP-s Demeter talán új, jobbikos színei miatt azt is hangsúlyozta, a hajléktalanoknak mentális problémái is gyakran vannak, valamint sokszor büntetőjogi kategória amit csinálnak: rajtuk szerinte csak úgy lehet igazán segíteni, ha a többi lakó velük kapcsolatos problémái is megoldódnak.

Hajléktalankérdés, lakhatás

A DK-s Manhalter ezzel szemben azt hangsúlyozta: nem büntetni, hanem segíteni kell a 15000 hajléktalanon. Főleg, hogy 2000 ilyen ember él Józsefvárosban. Ő elmondta, sokan keresik meg őt azzal is, hogy nehéz az együttélés. Ezért ő a kerületőrséget is fejlesztené. A frontvonalak a kérdésben tehát nagyjából úgy alakultak ki, hogy a DK és a Jobbik jelöltjei részben rendpártiként a közbiztonság kérdésének tartják a problémát, míg Jámbor és Csordás elsősorban szociális válságról beszéltek, amit a szociálpolitika és a szociális munka tud megoldani.

Jámbor hangsúlyozta, hogy a Menhely kutatása szerint a hajléktalanok több mint 60 százaléka dolgozott, Manhalter azonban közbevetette, a covid alatt rengetegen veszítették el közülük is az állásukat, szerinte a kerületőrségben lehetne őket is alkalmazni.

Válaszul Jámbor András kiemelte, szerinte a probéma jóval bonyolultabb, mint hogy kerületőrséggel meg lehessen oldani,

ráadásul középosztálybeli emberek is sok szabálysértést követnek el.

Szerinte a rendőrség és a közterület-felügyelet megerősítése jobb opció, mint a kerületőrség, majd alapvetően baloldali bérpolitikáját, a munkások támogatását felhozva beszélt arról, szükséges a rendőrök és más állami dolgozók bérét is rendezni, hiszen így tudják ellátni a feladatukat. Rajta kívül ugyancsak Manhalterrel vitázva Csordás Anett is kiemelte, elég volt abból, hogy a hajléktalanságot büntetési problémaként kezeli még jó pár ellenzéki politikus is.

Demeter Márta ezt a problémát is a főleg a fiatalokat érintő lakhatási válsághoz kötötte hozzá, erre Jámbor úgy válaszolt, a Diákváros megépítése ezeken a problémákon segítene.

Multikulti, együttélés, bevándorlók, gyűlöletpolitika

A második blokk alapkérdése úgy hangzott, hogy mivel Budapest 6-os az ország egyik leginkább multikulturális választókerülete, ezért hogyan küzdenének a jelöltek a kirekesztés és a bevándorlásellenesség ellen. Csordás Anett hangsúlyozta, szabályozott bevándorlás kell, és büntetni kell ha valaki ebben az ügyben politikailag uszít. Jámbor szerint ebben a helyzetben Józsefváros és Ferencváros remek helyzetben van, ugyanis az együttélés ezen a környéken már megvalósult és békés. Manhalter azt hangsúlyozta: fontos, hogy a Fudan Egyetem ellen nem sinofóbiából tiltakoznak, hanem a kölcsön miatt. 

Az azonos nemű párok elismeréséről szóló kérdésnél Csordás úgy fogalmazott, 2009-ben még a balliberális Bajnai-kormány fogadta el a bejegyzett élettársai kapcsolat intézményét, ez ugyanakkor még nagy hibákat, diszkriminációt tartalmazott, erre alapozta a Fidesz saját homofób kampányát. Ő a maga részéről kijelentette, 

a család az család.

És hozzátette, „minden olyan intézkedést elutasít”, ami ez ellen szól. Ezért pedig hatalmas tapsot kapott a vita közönségétől.

Manhalter azt hangsúlyozta, azok, akik a gyerekekkel szórakoznak, és bármilyen családtól megfosztják őket, egyszerűen „gazemberek”. Jámbor pedig azt mondta, amikor a szexuális kisebbségek jogaiért küzd, akkor ő a barátaiért is küzd, és ezért minden ilyen mozgalmat támogat. Csordás Jámbor szavaihoz hozzátette: Budapesten élnek a legnagyobb arányban LMBTQ-emberek.

Demeter a kérdésre rövid és kitérő választ adott, szerinte a korábbi, 2009-es alapú szabályozást, a bejegyzett élettársi kapcsolatokról, kellene helyreállítani, a gyerekek érdekei pedig a legfontosabbak.

Helyi ügyek, romaintegráció, Csordás-Jámbor pengeváltás

Éles váltással ezután az illegális veszélyeshulladék-telepek kérdése következett, különös tekintettel a nagy nyilvánosságot kapott Illatos úti illegális vegyszerlerakat ügyére. Jámbor szerint ez is kormányzati szándék és erőforrások kérdése, számos terület és példa bizonyítja, hogy mindezzel csak fókuszáltan kéne foglalkozni, úgy, ahogyan Baranyi Krisztina még ellenzéki önkormányzati képviselő korában tette.

Manhalter hangsúlyozta, ő rengeteget foglalkozott ezzel a kérdéssel és Jámbor is az általa felvetett dolgokkal érvelt. Manhalter szerint azonban még a kormányváltásig sem kell várni, ezért ő felkérte Arató Gergely képviselőt, foglalkozzon az ivóvizet veszélyeztető Illatos úti helyzettel.

Jámbor ezen a ponton Manhalternek szegezte a kérdést: „Tényleg azt gondolod, hogy ha Arató Gergely benyújt holnap egy írásbeli kérdést, akkor ez a probléma megoldódik?”

Erre a DK-s jelölt nem igazán tudott választ adni. A közönség viszont jót nevetett a visszakérdezésen.

Demeter ebben a kérdésben is a „több rendőrt az utcákra!”-álláspontját képviselte, szerinte így lehet csupán a köztisztaságot megőrizni és az illegális szemetelést megállítani, ehhez azonban állami pénz is kell. Jámbor kiemelte: a cigányság ügyeivel egy helyi képviselőnek kiemelten kell foglalkoznia, az oktatási felső, kötelező korhatárt 18 évre kell visszavinni. A deszegregáció pedig szerinte a magyar oktatás legfontosabb feladata, annak célja pedig, hogy

a cigányoknak és a nem cigányoknak is legyen jó iskolája.

Csordás hangsúlyozta: szerinte az első- és másodrangú állampolgárok rendszerét kell felszámolni.

Tóth Csaba mennyire gáz?

A harmadik vitablokk pedig azt a címet viselte: „kormányváltás vagy rendszerváltás?”

Gulyás Márton a vitának ezen a pontján segítséget kért a jelöltektől arra, hogy meg tudja különböztetni a szakpolitikai véleményeiket egymástól. Demeter erre a kérdésre válaszolva kiemelte, a politikai tapasztalat a legfontosabb, hiszen rendszerváltásra készülnek. Szerinte azért lesz 2022 után rendszerváltás, mert az állami működést újra kell indítani, ezenkívül pedig az elszámoltatás az egyik legfontosabb feladatuk.

Csordás Anett, aki a többi jelöltet folyamatosan felkérdezve törekedett vitákra, ezen a ponton megkérdezte Demetert, hitelesnek tartja-e, hogy a XII. kerületet most erre a környékre, az LMP-t pedig a Jobbikra cserélte. Ezentúl kifejtette: Európai Ügyészséget és korrupciós bizottságot is akar, ám szerinte az elszámoltatás mellett nagyon sok munkát is el kell végezni a változáshoz, ő pedig ebben már bizonyított.

Jámbor András viszont úgy fogalmazott, hogy nem az elmúlt 10 év, hanem a rendszerváltás óta eltelt 30 év miatt kell rendszerváltás, ehhez pedig igazságos társadalmat kell teremteni, nem elég a korrupció ellen harcolni. Vele szemben Manhalter úgy látja, Orbán ellen nagyon sok ember összefogott már most is, ez nagy lehetőséget jelent. Elmondta: ő abban hisz, hogy az egyénnek kell megadni a lehetőséget. A tanulás Manhalter szerint a felemelkedés útja.

Ezzel a kérdéssel kapcsolatban ismét a Momentum által is támogatott Csordás támadott, Jámbor Andrástól mint MSZP által is támogatott jelöttől kérdezte meg, hogy Hadházy Ákost vagy Tóth Csabát támogatná-e, ha Zuglóban élne. Erre Jámbor egyértelműen válaszolt, sem ő, sem a Szikra nem támogatja Tóthot, de Hadházy Ákos csak azért tud elindulni, mert előtte ők „7 évig küzdöttek az előválasztásért”. Szerinte pedig rendbe kell tenni a korrupciós vádakat, de jogi eszközökkel, bíróság előtt, a választás után.

Csordás viszont azt hangsúlyozta, hogy fontos az, hogy ki támogatja a jelölteket, nem lehet elvtelen alkukat kötni. Erre már parázs vitába beleállva Jámbor visszakérdezett, hogy a Csordást támogató Pikót is elítéli-e, amiért 2019-ben, az önkormányzati választásokon az MSZP is támogatta. Erre Csordás csak annyit válaszolt,

őt a Momentum támogatja, amit büszkén vállalhat.

Jámbor viszont azzal vágott vissza, nem hajlandó azt az MSZP-t elítélni, ahol olyan jó politikusok ülnek, mint például Komjáthi Imre. Azután felkérte Csordást, hogy Tóth Csabáról kérdezze meg a DK-s Manhaltert és a jobbikos Demetert is, mert ők is támogatják.

A vita végén egyenesen Csordásnak szegezte Jámbor a kérdést: ezek szerint akkor sem fogja elfogadni az MSZP logóját, ha ő nyer az előválasztáson. Erre Csordás elismerte, hogy összellenzéki jelöltként már nyilván fel fogja vállalni a logójukat, de szerinte fontos, hogy eredetileg akkor sem az ő jelöltjük volt. A kisebb vita után Demeter továbbra is azt hangsúlyozta, országos elszámoltatásra és „az ellopott pénzek visszavételére” van szükség.

Egyértelműen a szerda esti volt a várakozásoknak némileg megfelelve az a vita, ahol az általában egymást kímélni igyekvő ellenzéki képviselőjelöltek közötti különbségek, sőt részben személyes konfliktusok a leginkább kijöttek. Ilyenformán – főleg a Csordás-féle „felkérdezések” nyomán – egészen egy amerikai demokrata előválasztási vita érzését kelthette az esemény. Azt is megtudtuk továbbá, hogy Jámbor és Csordás valamint Demeter és Manhalter személyében a balosabb, progresszívebb, illetve a konzervatívabb ellenzéki szavazók is mindjárt két jelöltre voksolhatnak Budapest 6-os választókerületében szeptember 18-tól.

A teljes vitát itt lehet visszanézni:

NYITÓKÉP: Partizán / Youtube

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek