Még eltart egy darabig, amíg üzembe helyezik az Északi Áramlat 2-t

Szerző: Renczes Ágoston
2021.09.14. 16:30

A gázvezeték elkészült, de még tesztelni kell, meg kell szerezni a biztonsági tanúsítványt és a hatósági jóváhagyást is. Egyik sem lesz egyszerű, mert az ezekre szakosodott cégek tartanak az amerikai szankcióktól, és Ukrajna is harcolna a vezeték ellen, még akkor is, ha már üzembe helyezték.

Még eltart egy darabig, amíg üzembe helyezik az Északi Áramlat 2-t

Szeptember 10-én jelentette be az orosz energetikai óriáscég, a Gazprom, hogy

befejeződött az Északi Áramlat 2 gázvezeték építése.

Az Európát orosz gázzal ellátó korábbi gázvezetékek Ukrajnán haladnak keresztül haladtak, a Németországot Oroszországgal összekötő Északi Áramlat azonban a Balti-tenger feneként fut, elkerülve Ukrajnát, ami ezért jelentős tranzitdíjtól esik el.

Ukrajna emiatt az Északi Áramlatot geopolitikai nyomásgyakorlásként értékeli. A gázvezeték építésében részt vevő cégekkel szemben pedig az oroszok európai befolyásának növekedésétől tartó USA is szankciókat helyezett kilátásba, ezeket azonban nem léptette életbe,

sőt, a Biden-adminisztráció kimondottan békülékeny hangot ütött meg az Északi Áramlat 2-vel kapcsolatban,

majd Biden meg is állapodott Merkellel, hogy az USA nem gördít akadályt a gázvezeték befejezése elé.

Az Északi Áramlat 2 tehát elkészült, azonban még három akadály áll az üzembe helyezése előtt – ezeket a Politico szedte össze:

  • „Aranyhegesztés”, utolsó műszaki simítások, előzetes üzembe helyezés. Aranyhegesztésnek azt nevezik, amikor a kész tenger alatti gázvezetéket összekötik a szárazföldi gázvezeték-hálózattal. A Politico szerint, nem világos, hogy ez már megtörtént-e, vagy még hátravan. Ha megvolt az aranyhegesztés, jön az előzetes üzembe helyezés, aminek a során ellenőrzik, hogy nem szivárog-e valahol a vezeték. Ez akár heteken belül elvégezhető lenne, csakhogy a kilátásba helyezett, de végül életbe nem lépett amerikai szankciók miatt két olyan cég is megszakította a kapcsolatot a vezetéket építő Nord Stream 2 AG céggel, amik felmerültek mint az előzetes üzembehelyezést elvégző válallaltok, így jelenleg nem világos, hogy azt ki fogja elvégezni.
  • Biztonsági tanúsítvány megszerzése. Ezt egy független, nemzetközileg elismert tanúsítótól kell megszereznie az Északi Áramlat 2-nek, azonban a tanúsítvánnyal is az a helyzet, mint az előzetes üzembehelyezéssel: a várható amerikai szankciók miatt januárban visszalépett az erre vállalkozó norvég cég, így egyelőre az sem világos, hogy mely tanúsító cégtől fogja megkapni a gázvezeték a biztonsági tanúsítványt.
  • Hatósági engedélyezés. Ez az utolsó lépés: a német energiaszabályozónak, a Bundesnetzagenturnak igazolnia kell, hogy a csővezeték tulajdonosi és működési modelljei megfelelnek az összes uniós gázszabályozásnak. Az Északi Áramlat 2 június 11-én nyújtotta be a szükséges dokumentációt. A tanúsítási folyamat akár tíz hónapig is eltarthat, és a engedéylezés előtt lehetőséget biztosít az Európai Bizottság számára, hogy az véleményezze a engedélyezési tervezetet.

A lengyel, állami tulajdonú PGNiG már korábban jelezte, hogy szeretne részt venni az engedélyezési eljárásban. A lengyel cég attól tart ugyanis, hogy

az Északi Áramlat 2, illetve az azt tulajdonló Gazprom kiváltságos pozíciót szerez az Unió földgázpiacán.

Közben az Északi Áralmat is perli az EU-t, mert szerinte az uniós szabályozás jogellenesen diszkriminálja a projektet.

A Bundesnetzagentur egyébként az uniós jóváhagyás előtt is adhat ki ideiglenes engedélyt, ha úgy látja, a magas gázárak és az alacsony gázkészletek veszélyeztetik Németország energiabiztonságát – egy a Politico által megszólaltatott energetikai szakértő ezt nem tartja kizártnak.

Ukrajna szintén jelezte az Európai Bizottságnak, hogy konzultálni szeretne vele a gázvezeték ügyében. Bár Németország beruházásokkal igyekszik kompenzálni Ukrajnát a kieső tranzitbevételekért, az ukránok nem hajlandóak belenyugodni a gázvezeték megépítsébe. Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök szóvivője pénteken egyenesen azt nyilatkozta,

Ukrajna harcolni fog ez ellen a politikai projekt ellen a befejezése előtt és után is, sőt, még azt követően is, hogy megkezdődik a gázszállítás.

NYITÓKÉP:  Nord Stream 2 / Axel Schmidt

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek