Semmit nem ért a zöldigazolvány a dél-európai turizmus fellendítésében

2021.09.09. 20:15

Egy új jelentés szerint még hosszú az út odáig, hogy a 2020 előtti szintre álljon vissza a dél-európai turizmus. Az EU-s vakcinapapírok eddig szinte semmit sem segítettek, miközben korlátoznak is.

Semmit nem ért a zöldigazolvány a dél-európai turizmus fellendítésében

Nagy újranyitás helyett inkább nagyon lassú, és erősen korlátozott felépülésre futotta csupán az Európai Unió kedvenc üdülőhelyein. A Naked Capitalism cikke összefoglalva úgy jellemzi a helyzetet, hogy noha a 2021-es nyárnak Spanyolország is kifejezetten nagy reményekkel vágott neki, a covid-oltásokat igazoló ún. „zöldigazolványtól” várva a turizmus leegyszerűsödését és fellendülését.

A nagy várakozások azonban nem igazolódtak be:

amint ugyanis ezt az ország turisztikai hivatala közzétette, 2021 júliusában összesen 4,4 millió ember látogatott el az országba, ez 78 százalékkal több, mint 2020 nyarán, de még mindig 55 százalékkal kevesebb, mint a 2019-es, pandémia előtti nyári szezonban. Sőt, a 2019 első negyedévében a spanyolokhoz látogató 47,9 milliós, rekordturizmustól is nagy részben elmarad. Mindebből azt lehet látni, hogy a turizmus, amely a járvány előtti időszakban az ország nemzeti össztermékének 13 százalékát adta, még mindig szenved a határellenőrzések megnövekedésétől, az uniós zöldigazolvány pedig nem váltotta be az e téren hozzáfűzött reményeket.

Mivel a turizmus nagy része még a leginkább felkapott spanyolországi üdülőhelyeken is belföldi volt ezen a nyáron, ezért a turisztikai bizottság sürgeti, EU-s szintű közpolitikai döntéseket, és megoldásokat kell kínálni a szenvedő iparág megsegítésére, egy-egy EU-s tagállam saját hatáskörben ugyanis a gondokat nem képes hatékonyan kezelni.

További gondott jelent, hogy a hotelek és panziók óriási elkönyvelt, járvány alatti veszteségük miatt célpontjai lettek a privát kockázatitőke-befektető társaságoknak, és spekulánsoknak, akik nagy mértékben vásárolják fel ezeket a cégeket és ingatlanvagyonukat.

Olaszország stagnál, Görögország megnyerte a covid-nyaralási versenyt

A cikk a spanyolok mellett kitér az olaszországi és görögországi helyzetre is. Előbbi esetben kifejti, az olasz főváros, Róma turizmusa 2020 előtt főként az amerikai és ázsiai turistáktól függött, ők adták a vendégéjszakák mintegy 80 százalékát a városban, azonban a járvány után jelentős részük eltűnt, és máig sem tértek vissza. Éppen ezért, helyi adatok szerint a város 1200 hoteljéből idén nyáron csupán 600 volt nyitva egyáltalán.

Rekordokat döntögetett ezzel szemben az olasz belföldi turizmus, sokan a határátlépés, vagy a repülőterek helyett inkább a hazai tájak felfedezését választották, igaz, mindez alig pótolta az óriási bevételkiesést a szálláshelyeken és a vendéglátásban.

Összesen 23 millió olasz foglalt belföldön szálláshelyet 2021-ben, 2020-ban ez a szám még csak 17 millió volt. A külföldiek száma viszont hihetetlenül alacsonyan, 6 milliónál ragadt meg az idei nyáron.

Némileg jobb a helyzet Görögországban, ahol, ahogy arról korábban írtunk is, eleve a zöldigazolványok rendszerétől eltérően, lazábban kezelték a beutazást nyár elejétől. Ennek következtében a súlyos járványhelyzet és az egyre vadabb erdőtüzek ellenére

146 százalékos turisztikai növekedést könyvelhettek el a görögök 2020-hoz képest,

igaz, 2019-hez képest meg 63 százalékkal maradtak el az adataik. A Financial Times görög helyzetről készített, korábbi beszámolója szerint a liberálisabb - az orosz Szputnyik és a kínai Sinopharm vakcináit is elfogadó - görög beutazásu helyzet mellett az ország hatásos marketingkampányt is felhúzott a pandémiára „Görögország nyitva áll!” (Greece is open) címmel, ez pedig sikeresnek bizonyult.

Mindez azonban lehet, hogy nem tart sokáig. Az EU - amelynek július 1-én bevezetett „zöldigazolványos” rendszerét továbbra is fenntartja, augusztus 30-án azt is bejelentette, az ottani járványhelyzet miatt, és azért, mivel az amerikaiak fel sem oldották az EU-s állampolgárok beutazási tilalmát, újra beutazási korlátozásokat vezet be az amerikai állampolgárokkal szemben.

Így, úgy tűnik, ők belátható időn belül nem fognak visszatérni az európai turizmus piacára.

NYITÓKÉP: Közel üres strand a spanyolországi Costa Brava-n / FOTÓ: falco, Pixabay

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek