Lottósorsolást tartott az ellenzék: kihúzták, hogy melyik miniszterelnök-jelölt hanyadik lesz a szavazólapon

Szerző: Petróczi Rafael
2021.09.08. 13:08

Közjegyző sajnos nem volt.

Lottósorsolást tartott az ellenzék: kihúzták, hogy melyik miniszterelnök-jelölt hanyadik lesz a szavazólapon

Szerda kora délután már sokkal informáltabbnak érezheti magát az előválasztó: a lottósorsolásokból ismert koreográfiához hasonlóan, egy átlátszó üvegtálból húzták ki az előválasztás egyes prominens arcai a kis gömböket, amik a versenyben maradt öt miniszterelnök-jelölt-jelölt neveit tartalmazták.

A főnyeremény itt nem súlyos milliárdok voltak, hanem az információ, hogy milyen sorrendben fognak az előválasztási szavazólapon szerepelni a szeptember 18-26. között tartandó első fordulóban a miniszterelnök-jelöltek.

Ez alapján a következő sorrend állt fel:

  1. helyen lesz a szavazólapon az MSZP-Párbeszéd-LMP közös jelöltje, Karácsony Gergely;
  2. helyen lesz az MMM jelöltje, Márki-Zay Péter;
  3. helyen lesz a Momentum jelöltje, Fekete-Győr András;
  4. helyen lesz a DK jelöltje, Dobrev Klára;
  5. helyen lesz a Jobbik jelöltje, Jakab Péter.

Külön kuriózuma volt az eseménynek, hogy az egyes névhúzások előtt a prominens politikusok pár perces kampányszövegeket mondtak fel az előválasztást és a miniszterelnök-jelöltjüket népszerűsítendő. Hogy ne kelljen végignézni erről a Facebook-élőt, összeszedtük az egyes politikusok kulcsmondatait:

Beleznay Zsuzsanna (a Jobbik terézvárosi alpolgármestere és jelöltje Budapest 5. választókerületében):

„Tényleg mindenki menjen el (előválasztani – a szerk.), mert szeretnénk ezt az orbáni maffiaállamot, ezt a korrupt rendszert leváltani.”

Hajnal Miklós (a Momentum kampányfőnöke és jelöltje Budapest 3. választókerületében):

„Történelmi nap a mai, hiszen az országos előválasztás újabb mérföldkövéhez értünk: ma kisorsoljuk azt, hogy a miniszterelnök-jelöltek hol foglalnak helyet a szavazólapon."

Kálmán Olga (a DK elnökségi tagja és jelöltje Budapest 4. választókerületében):

„Dobrev Klárát képviselem itt, a Demokratikus Koalíció nevében, merthogy június első napjaiban, amikor Klára bejelentette az indulását, azonnal el is indult országot járni, mert tényleg nagyon komolyan gondolja azt, hogy az embereket úgy lehet képviselni, hogy először meg kell hallgatni őket, meg kell ismerni a problémáikat.”

Kocsis-Cake Olivio (a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese és OEVB-tagja):

„Karácsony Gergely és a Párbeszéd volt az első, aki javasolta, hogy az ellenzék dilemmájára, problémájára az előválasztás intézményét kell bevezetni Magyarországon: éppen ezért mi az eredménytől függetlenül már győztünk!”

Lukácsi Katalin (a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja):

„Bár most az utolsó nevet húzom ki a kis tégelyből, itt ez nem süket duma, hogy végül, de nem utolsósorban itt mindenki győztes, aki elindult ezen a választáson.”

A sorsoláson egyébként sajnos közjegyző nem volt. Az ilyetén módon lebonyolított sorsolást teljes terjedelmében alább lehet megnézni.

NYITÓKÉP: Pixabay

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek