Immár Facebook-kommentekért is elítéltek médiacégeket Ausztráliában

2021.09.08. 08:15

Egy börtönben vegzált tizenéves pert nyert a róla szóló hírek kommentjei miatt, vad világ jöhet a médiára az országban.

Immár Facebook-kommentekért is elítéltek médiacégeket Ausztráliában

A különböző hírportálokat kiadó cégek jogi felelősséggel tartoznak a Facebookon és más közösségi médiákon kirakott cikkeik alatti kommentekért. Ezt mondta ki kedden egy ausztrál bíróság. Az ügy, melynek kapcsán az ítélet született, akkor indult, amikor egy 18 éven aluli rab beperelte egy helyi televízió online hírportálját, miután 2017-ben, az őrizete alatt elszenvedett bántalmazásról szóló cikkek alatt gúnyos és kárörvendő kommentek jelentek meg a társaság Facebook oldalán.

A tárgyalt ügyben az Új Dél-Walesi Legfelsőbb Bíróság elítélte a kommentek miatt beperelt Sydney Morning Herald, a The Australian és a Sky Australia médiacégek szerkesztőségi tartalommal egyenlő felelősséggel tartoznak. Az ítélet szerint azzal, hogy Ausztráliában egy médiacég Facebook-oldalt csinál magának, és tartalmakat tölt fel rá, lehetőséget teremtett a kommentárok megszületésére, sőt bátorította azokat, így asszisztált a helyzet kialakulásához.

A mérföldkőnek számító ítélet tehát egyértelműen a médiatermék szerkesztőinek dolgává és egyedüli felelősségévé nyilvánítja a gyűlölködő kommentek moderálását és elkerülését,

azzal együtt is, hogy a Facebook nem teszi lehetővé például, hogy egy oldal posztjai alatt teljesen ki lehessen kapcsolni a kommentelést miközben ezt a saját oldalunkon bármikor meg lehet tenni. A bántalmazott volt rab, Dylan Voller ügyvédei arról nyilatkoztak az ítélet után, az történelmi jelentőségű, hiszen innentől azok viselik a közösségi médiás tömeghisztéria felelősségét, akiknek kell: a médiának. Az egyik beperelt lap kiadója, a Nine News Network jogi képviselője szerint azonban szörnyű következményei lesznek a döntésnek, amelyek a sajtószabadságot is veszélyeztetik, hiszen nem veszik figyelembe azt, hogy a kommentelést szabályozó algoritmusokat a Facebook, és nem a médiacégek irányítják.

Az egyik legegyértelműbb következmény, hogy a Voller-ítélet után az országos média már a Facebook-kommentelés lehetőségének kikapcsolására fejleszt ki technológiai eszközöket, így az ABC News már tesztel is egy ilyen speciális funkciót a saját oldalán.

Ausztráliában a Facebook és a híroldalak csatája persze nem ma kezdődött: februárban, miután a konzervatív Scott Morrison-kormány és a nagyhatalmú helyi jobboldali média szövetkezett egy olyan törvényi szabályozás kidolgozására, amely lényegében rákényszerítette volna a Facebookot arra, hogy fizessen a hírtartalmat előállító portáloknak a platformjukon megosztott, kattintást, lájkokat és hozzászólásokat is generáló hírekért és cikkekért.

Február 18-án robbant a bomba: a Facebook a már a canberrai képviselőház által meg is szavazott törvénytervezetre válaszul elérhetetlenné tette a hírmegosztást ausztrál portálok számára.

Zuckerbergék szankciója globális volt: az ausztrál hírportálok cikkeit például Magyarországon sem lehetett megosztani a platformon keresztül.

A krízis mindösszesen öt napig tartott. Ezután a Facebook globális igazgatója, Campbell Brown és az ausztrál szövetségi pénzügyminiszter, Josh Frydenberg bejelentette: megállapodásra jutottak a techcéggel. Mint kiderült, a Facebook globális igazgatósága azt sérelmezte, hogy egy nemzeti kormány „rájuk kényszerítené” azt, miért fizessenek pontosan. A megállapodás, ami után a hírmegosztást a Facebook újra engedélyezte, arról szólt, hogy a Facebook amúgy is építgetett hírpartnerségi programjába külön javadalamazásért kiválaszthat majd ausztrál hírportálokat, amiknek a tartalmait kompenzálja, cserébe azok kattintás után nem egy külön böngészőben, hanem a közösségi média saját hírolvasó környezetében nyílnak meg – így a felhasználó a cikk olvasása közben is a Facebookon belül tölt el időt.

NYITÓKÉP: Annie Spratt / Unsplash

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek