A Jobbik szerint az MSZP a Fidesszel közösen akarja elcsalni az előválasztást Mátészalkán

Szerző: Petróczi Rafael
2021.09.08. 10:10

Egymásnak feszült a két szabolcsi jelölt: miután kiszivárgott egy hangfelvétel arról, hogy a helyi előválasztás szocialista jelöltjét segítheti a Fidesz, a jobbikos jelöltet azzal vádolják, elhallgatta, hogy költségvetési csalás miatt indult ellene eljárás. A körzet egyébként erősen fideszes, akárki is lesz az ellenzéki jelölt, nem túl jók az esélyei.

A Jobbik szerint az MSZP a Fidesszel közösen akarja elcsalni az előválasztást Mátészalkán

„Karaktergyilkossági kísérlet: látványos összhang van az MSZP és a Fidesz között” – ezzel a címmel adott ki sajtóközleményt a Jobbik az egyre inkább elharapózó előválasztási konfliktusról Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5-ös, Mátészalka székhelyű körzetében.

Itt két jelölt indul: a szocialista Papp Ildikó, akit támogat még a Párbeszéd és a DK, illetve a jobbikos Földi István, akit meg a Momentum, az LMP, a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom, és a miniszterelnök-jelölti előválasztáson elhasaló Pálinkás József pártja, az Új Világ Néppárt támogat.

Még múlt hét pénteken hozta le a 24.hu a birtokába került hangfelvételt, amin a Papp Ildikónak gyűjtő helyi DK-s, Jakab Tímea arról beszél, hogy a Fidesz a szocialista jelöltre való szavazásra buzdítja a híveit az előválasztáson a jobbikos ellenében, így növelve Papp Ildikó esélyeit. A DK kivizsgálást indított az ügyben, a Jobbik pedig Papp Ildikó visszahívását kezdte el követelni.

Nem kellett azonban sokat várni az ellenválaszra: Halmi József, az MSZP mátészalkai választókerületi szervezetének elnöke a napokban meg Földi István ellen kezdeményezett etikai eljárást arra hivatkozva, hogy megtévesztette az Országos Előválasztási Bizottságot azzal, hogy elhallgatta: korábban Kocsord polgármesterként „jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt eljárás indult ellene, ami azzal zárult, hogy beismerte tettét”. Az eljárás valóban megindult egyébként, de a Jobbik állítása szerint:

„Nem véletlenül döntött úgy az ügyészség, hogy az említett »ügyet« még bírósági szakaszba sem engedi, ugyanis Földi István és a kocsordi polgármesteri hivatal egykori vezetése elismerte, hogy valóban csoportosítottak át ideiglenesen címzett forrásokat annak érdekében, hogy más költségeket ki tudjanak egyenlíteni. Ez egyébként a kivéreztetett és forráshiányos önkormányzatoknál sajnos szinte általános gyakorlat.”

Éppen ezért nem látnak hibát abban, hogy jelöltjük egy már lezárult, nyomozati szakaszba sem lépett ügyet nem tett ki az ablakba az előválasztáson, annak ellenére sem, hogy a feddhetetlenségi nyilatkozatban minden induló jelöltnek ki kell jelentenie: „pályafutásom során a rám bízott állami, önkormányzati és európai uniós forrásokkal legjobb tudásom szerint, az ország érdekében, felelősen gazdálkodtam”.

A Jobbik szerdai közleménye szerint a Papp Ildikó és a Fidesz összejátszását leleplező hangfelvétel után „azonnal megindult az MSZP és a Fidesz összehangolt karaktergyilkossági kísérlete Földi István ellen, amelyben korrupcióval vádolták a jobbikos jelöltet. A kreált hamis vádakkal valójában csak saját lebukásukról, a Fidesszel történő összejátszásukról próbálták elterelni a figyelmet.”

A Jobbik arra is felhívja a figyelmet, hogy a Földi István ellen etikai eljárást kezdeményező Halmi József  Kovács Sándor fideszes képviselő barátja, és a vádak komolyságáról az is árulkodik, hogy az etikai eljárás elindításáról szóló beadványt még az OEVB MSZP-s delegáltja sem szavazta meg. (A Jobbik-közeli Alfahír információi szerint egyébként a beadvány 4 nem és két tartózkodás mellett utasították el az OEVB-ben.)

A Jobbik végül újra megismétli korábbi állítását, miszerint Papp Ildikót kéne visszahívni az előválasztási versenyből, hiszen ő „beállt a hamis vádakkal próbálkozó lebukott helyi politikusai mögé, immáron kórusban vagdalkozva a hamis vádakkal. Ezzel sajnos a szocialisták elnöksége akarva-akaratlanul csak megerősíti azt a gyanút, hogy nem csupán egyedi, helyi esetről van szó, hanem ennél sokkal többről.”

A konfliktus egyébként olyan szempontból irreleváns, hogy akárki is nyer, az 2022-ben előreláthatólag egy erősen fideszes körzetben kell majd versenyezzen nem sok eséllyel az egyéni képviselőségre: mind 2014-ben, mind 2018-ban a fideszes Kovács Sándor nyert 50 százalék feletti eredménnyel, legerősebb ellenzéki kihívója, az akkor még jobbikos Apáti István is 23-26 százalékpontos lemaradásban volt hozzá képest.

Sőt, az ellenzéki jelöltek összesen sem szereztek sem 2014-ben, sem 2018-ban annyi szavazatot, mint a fideszes Kovács: 2014-ben Kovács Sándor 4,2, 2018-ban már 19 százalékponttal szerzett többet, mint az összes ellenzéki jelölt együttesen.

NYITÓKÉP: Dr Papp Ildikó, Facebook / Földi István, Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek