Súlyos krízis a CDU-nál, 20 százalék alá csökkent a támogatottságuk

2021.09.07. 18:12

Két héttel a választások előtt még a harmadik helyezett Zöldek is kezdik őket beérni az általában elég megbízható n-tv felmérésben. Valamin sürgősen változtatni kell Merkel utódjának.

Súlyos krízis a CDU-nál, 20 százalék alá csökkent a támogatottságuk

Magukhoz képest már szinte hasítanak a szociáldemokraták (SPD) 25 százalékos eredményükkel, míg a CDU/CSU pártszövetség pedig hosszú idő óta először 20 százalék alá, 19 százalékra csúszott a Bertelsmann médiacsoporthoz tartozó ntv hírcsatorna szeptember 7-i felmérése szerint, amit az RTL televízió is bemutatott. Ezzel az eredménnyel

Angela Merkel kormánypártja mindösszesen egy év alatt 17 százalékpontot veszített támogatottságából ugyanabban a közvélemény-kutatási sorban.

A Forsa ugyanis éppen 2020 szeptember 12-én mért még 36 százalékot a kormányzó kereszténydemokratáknak, akkor a Zöldek 18 százalékon, a szocdemek pedig a nagy pártok közötti sereghajtóként csupán 16 százalékon álltak. A választási év azonban minden szempontból felfodulást hozott a támogatottságokban: 2021 elején például még úgy tűnt, hogy az Annalena Baerbockot kancellárnak jelölő német Zöldek válnak végleg a CDU/CSU kihívójává, egyre meggyőzőbben zárkóztak fel, mígnem júniusban hirtelen fordult a kocka, 25-25 százaléknál a kormányzó pártszövetség elkezdett visszaelőzni.

Sokat javított még a jobbközép-liberális FDP, immár 13 százalékon állnak, a többi kispárt támogatottsága azonban stagnál.

Az okokról mi is írtunk, elég bonyolultak. A lényeg az, hogy a Zöldek drákói életmód-megszorításokkal járó programja, és Baerbock diplomabotránya visszavett népszerűwségükből. Ezek után azonban váratlan fordulatként kiderült:

a német választóknak jobban tetszik a kisebbik koalíciós kormánypárt, az SPD kancellárjelöltje, a mostani alkancellár, Olaf Scholz.

A kifejezetten a legalkalmasabb kancellárjelöltre rákérdező pontnál a Forsa friss adatai főleg Armin Laschet CDU-jelöltre nézve siralmasak: 9 százalék látná őt szívesen a szövetségi kormány élén, míg Olaf Scholzot 30 százalék. További 46 százalék szerint a munkára egyetlen párt jelöltje sem alkalmas.

A bajoroknak sem mindegy, mi lesz ezután

Ez kiemelte a CDU/CSU legnagyobb gyengeségét. Az ő jelöltjük, Armin Laschet eleve kevésbé népszerűbb, mint például a bajor Keresztényszociális Unió tartományi miniszterelnöke, Markus Söder, azonban a pártszövetség mégis a jóval kevésbé karizmatikus Laschetben látta a jövőt. Őt azonban a választók színtelennek, szagtalannak találták, és ugyan nem mentek vissza a Zöldekhez, de kompromisszumos megoldásként immár Scholz tűnik a legesélyesebb kancellárnak 19 nappal a választások előtt.

Azonban ezen a ponton már az amúgy Laschettel szkeptikus bajor kormányzó elitnek sem mindegy, mi fog történni. A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung cikke kiemelte, komoly aggodalmak keletkeztek Münchenben is, a bajor CSU támogatottságát is kezdi helyben megviselni a CDU rossz szereplése az eddig egyetlen kancellárjelölti vitán, és országosan növekvő elutasdítottságuk is. Bajoroszág-szerte Söderék a Forsa adatai szerint a 30 százalékos - hozzájuk képest rossz - eredmény körül lebegnek, de

a fiatal szavazók között kicsit még rosszabbul állnak: 29 százalék mondta csupán most, hogy a CSU-ra voksolna ha most kellene az urnák elé járulni.

Itt amúgy másodikak a Zöldek 18 százalékkal, és harmadikak a szociáldemokraták, 15 százalékkal a teljes bajor népesség körében.

Tekintve azt a történelmi tendenciát, amely szerint a CSU sokáig szupertöbbséggel, megkérdőjelezhetetlenül kormányozhatta a Bajor Szabad Államot, ez nagyon rossz hírnek számít Södernek is, aki azért mindenki szerint dédelget országos politikai terveket is.

De akkor hová vándorolt a CSU bázisa? Minden jel szerint a liberálisokhoz.

A Christian Lindner-féle, covid-lezárásokkal és szigorításokkal szemben nyíltan elutasító Szabad Demokraták a régióban immár 13 százalékon állnak, ez ismét egy százalékpontos javulás az előző méréshez képest. Mások valószínüleg az SPD-hez mentek át.

A CDU/CSU számára negatív közvélemény-kutatásoknak olyan sorozata gazdagodott most új darabbal, amely egyre biztosabbá teszi, hogy kemény versenynek néznek elébe, még akkor is, haa  közvélemény-kutatások készítői rendre hangsúlyozzák: nem a választási eredményt, hanem csupán egy pillanatnyi átnézetet kínálnak felméréseikkel.

NYITÓKÉP: Azonnali montázs / Képek forrása: Dirk Vorderstrasse 1, 2.

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek