Külön szektorokban az oltatlanok is részt vehetnek a pápalátogatás eseményein Szlovákiában

Szerző: Renczes Ágoston
2021.09.06. 11:43

Eredetileg csak az oltottak regisztrálhattak, de az emiatti tiltakozás és az alacsony érdeklődés miatt hétfőtől ezt az oltatlanok is megtehetik, de negatív tesztre így is szükségük lesz. A szlovák püspökök félmilliós érdeklődésre számítottak, 57 ezren regisztráltak csütörtökig.

Külön szektorokban az oltatlanok is részt vehetnek a pápalátogatás eseményein Szlovákiában

Hétfőtől az oltatlanok is regisztrálhatnak a pápalátogatás eseményeire

számolt be róla hétvégén a szlovákiai sajtó.

Eredetileg csak azok vehettek volna részt az eseményeken, akiket beoltottak a koronavírus ellen. Az érdeklődés azonban messze elmaradt az elvárttól és az intézkedést egyházi személyek és keresztény politikusok is bírálták. A Szlovákiában érvényes járványügyi intézkedések értelmében létszámkorláttal egyébként is lehetséges akár olyan tömegrendezvényt is tartani, amin korlátozás nélkül bárki részt vehet – ezekről az intézkedésekről itt írtunk bővebben.

A pápalátogatás eseményein végül azok az oltalanok is részt vehetnek, akik rendelkeznek negatív teszttel, vagy igazoltan átestek a betegségen.

Számukra külön szektorokat tartanak majd fenn az egyes eseményeken. Az oltottak, ha szeretnének, mehetnek ezekbe a szektorokba is, az oltatlanok azonban nem mehetnek a csak az oltottak számára fenntartott szektorokba.

Nem csak az oltás miatt alacsony az érdeklődés

A jobbközép-liberális SME napilap egyházi személyekkel beszélgetve összeszedte, hogy mi az oka a várttól jelentősen elmaradó érdeklődésnek.

A Szlovák Püspöki Konferencia ugyanis előzetesen 450 ezer résztvevőre számított a pápalátogatás eseményein, azonban csütörtökig mindössze 57 ezren regisztráltak.

A SME szerint három fő oka van a pápalátogatás iránti alacsony érdeklődésnek:

  • hogy csak az oltottak vehetnek részt rajta – ezen próbálnak segíteni azzal, hogy az oltatlanok számára is lehetővé teszik a részvételt.
  • Ferenc pápa megítélése – bár a szlovákok háromnegyede inkább pozitívan viszonyul a pápához, sokak számára Ferenc nem eléggé konzervatív, és nem örülnek annak, hogy a pápa a bevándorlókkal való szolidaritásra szólít fel, megengedő a melegekkel szemben, és vannak, akiket az zavar, hogy Ferenc kiáll az oltás mellett.
  • a járvány miatt átalakult szokások – a hívők egy része hozzászokott, hogy tévén nézze a szentmisét. Sokan rájöttek, hogy a pápalátogatást is jóval kényelmesebb lesz otthon a fotelben ülve követni, mint a szabad ég alatt a tömegben, és még csak le sem fognak maradni semmiről.

Ferenc pápa szeptember 12-én érkezik Szlovákiába, miután részt vett Budapesten az Eucharisztikus Világkongresszus záróiséjén, és 15-ig marad. Az egyházfő hétfőn Pozsonyban találkozik az állam vezetőivel és a zsidó közösség képviselőivel. Kedden Kelet-Szlovákiába utazik, Eperjesen részt vesz egy misén, Kassán találkozik a roma közösség tagjaival a rossz hírű Luník IX lakótelepen, majd a fiatalokkal egy stadionban. Szerdán a szintén kelet-szlovákiai Sasvár búcsújáró helyen celebrál szabadtéri misét, ez lesz a látogatás fő eseménye.

NYITÓKÉP: Catholic Church England and Wales / Flickr

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek