Csak a Zöldekkel és az SPD-vel lépne koalícióra a német újbaloldal

2021.09.06. 20:29

Janine Wissler, a Linke társ-kancellárjelöltje szerint az FDP és a CDU sem képviseli a németek jövőjének érdekét, ezért velük eredménytől függetlenül kizárt a koalíció. Ismét felvetették: egy piros-zöld-vörös koalíciós kormányban viszont benne lennének.

Csak a Zöldekkel és az SPD-vel lépne koalícióra a német újbaloldal

Újfent csupán a szociáldemokratákkal és a Zöldekkel vállalna koalíciót a német újbalos parlamenti párt, a Linke. A Spiegel információi szerint Janine Wissler, a párt egyik csúcsjelöltje (a párt kettőt indít) szeptember 6-án kijelentette, a megfelelő jövőt biztosító koalíciót csak velük lehet létrehozni. Ugyanitt a párt bejelentette, felkéri az Olaf Scholz kancellárjelöltségével induló SPD-t, és az Annalena Baerbock-al felálló Zöldeket, fogjanak minél hamarabb egy közös választási program megalkotásába velük együtt.

Dietmar Bartsch, aki a Linke másik csúcsjelöltje, mindazonáltal leszögezte, hiába kérik ezt mostmár minden nagyobb pártból, a Linke kizárja azt, hogy a NATO-ból való kilépés programpontját a párt bármiféle koalíció kedvéért feladja.

A hagyományosan Kelet-Németországban és nagyobb nyugatnémet városokban erős, részben az NDK állampártjának örökségét is felvállaló Linke azonban nem egészen van jelenleg abban a helyzetben, hogy számottevő követeléseket fogalmazzon meg nagyobb társai felé.

Azt a Spiegel is kiemelte, hogy a korábban tíz százalékos párt, most országosan hat-hét százalékon áll, ugyanakkor kiélezett helyzetben akár a többséget is biztosíthatják ennyi mandátummal a Bundestagban.

Annak, hogy Wissler és Bartsch most ismét hangsúlyozták, a Zöldeket és az SPD-t hajlandóak csupán hatalomra segíteni, különös jelentőséget ad, hogy míg a legutóbbi közvélemény-kutatásokban a szociáldemokraták és kancellárjelöltjük, a mérsékelt-balközép Olaf Scholz vezet, addig a Zöldek stabil harmadik erő. Így elvileg el is képzelhető az, hogy a Linkére a két pártnak szüksége lesz majd a kormányalakításhoz.

FDP nélkül nincs buli?

Ennél is valószínűbb forgatókönyv azonban, hogy az utóbbi időben igencsak magárat találó, és a covidjárvány alatt lockdown-ellenes álláspontjával új támogatókra lelő, jobboldali-liberális Szabad Demokratákkal (FDP) kell üzletelnie annak, aki a legtöbb szavazatot megszerzi. Az ismét Christian Lindner kancellárjelöltségével felálló pártot a mostani koalíciót vezető, jobboldali CDU/CSU immár rendszeresen azzal vádolja a kampányban, hogy hatalomra segítené a német baloldalt, ez pedig az FDP-re nézve elvetelen kompromisszum lenne.

Ahogy azonban arról részletesen írtunk is korábban, nem csupán ők erősödtek, hanem a hozzájuk nagyon hasonló elveket valló, kisgazdákat képviselő Szabad Választók (Freie Wähler) is 9 százalékot kapnának, míg az FDP 12-t. Ha az előbbi párt is megugorja a bejutási küszöböt, a lezárásszkeptikus, sőt a Szabad Választók esetében az oltással szemben is szkeptikus liberális erők eldönthetik, milyen kormány alakul meg Berlinben ősszel

NYITÓKÉP: Janine Wissler, a Linke egyik csúcsjelöltje. / FOTÓ: Martin Heinlein, Wikimedia Commons

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek