Fehér Ház: Nagyjából száz amerikai ragadt még Afganisztánban

2021.09.05. 19:16

Néhány nappal az adminisztráció augusztus végi határideje után, ameddig mindenkit ki kellett volna menekíteni. Ron Klain kabinetfőnök a CNN-en arról beszélt, hogy kapcsolatban vannak velük és keresik a módját, hogy kihozzák őket és a hátrahagyott szövetségeseket is.

Fehér Ház: Nagyjából száz amerikai ragadt még Afganisztánban

Körülbelül száz amerikai állampolgár maradt még Afganisztánban,

miután lejárt néhány napja a kormány augusztus 31-i határideje, ameddig elvileg mindenkit ki kellett volna hozniuk. Erről Ron Klain, a Fehér Ház kabinetfőnöke beszélt a CNN-en – amint arról a Politico beszámolt –, hozzátéve, hogy kapcsolatban vannak velük és keresik a módját annak, hogyan tudják őket kimenekíteni a tálibok által irányítás alá vont országból.

Klain elmondása szerint remélik, hogy a katari légiforgalom hamarosan újraindulhat Kabulból és azt igénybe tudják majd venni. Azt is mondta, sokaknak a családtagjaik is kinn vannak és bár van, aki maradna, azon vannak, hogy aki haza akar menni, annak ezt lehetővé tegyék. 

A szövetségeseket is kihoznák 

Klain elmondta, hogy a katonai jelenlét megszüntetése óta diplomáciai eszközökkel igyekeznek nem csak a saját állampolgáraikat, de a kivonulás óta veszélyben lévő, velük szövetséges afgánokat is, akikről a közelmúltban írta meg a nemzetközi sajtó, hogy a többségüket hátrahagyták, ezzel egy az egyben kiszolgáltatva a rájuk vadászó táliboknak.

A kabinetfőnök hozzátette, tudnak róla, hogy többen szárazföldön igyekeznek elhagyni az országot, de dolgoznak azon, hogy ki tudják őket menekíteni légi úton.

Történelminek nevezte azt, hogy már 124 ezer embert kihoztak az országból, köztük amerikai állampolgárokat, olyanokat, akiknek letelepedési engedélye van, illetve más országok állampolgárait is, köztük afgánokat.

Dolgoznak azon, hogy letelepítsék őket az Egyesült Államokban és Európában – mondta el Ron Klain a hírcsatorna műsorában.

Az amerikai kivonulás és a tálib hatalomátvétel után egyébként magyarok és korábban Magyarországon tanult diákok is életveszélybe kerültek. Bár korábban megírtuk, hogy még mindig az országban vannak olyanok, akik korábban nálunk tanultak, Szijjártó Péter szerint már mindenkit kihoztak, akit akartak.

CÍMLAPKÉP: Az utolsó amerikai repülőgép elhagyja Kabult, forrás: Stephen Seago / Twitter

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek