A koalíciós partner már nem bízik a román miniszterelnökben, az új igazságügyminiszter még igen

2021.09.04. 13:31

Dacian Cioloş USR-PLUS társelnök szerint Florin Cîţu miniszterelnök mind bizalmukat, mind pedig a többségét elvesztette, a szélsőjobbal közös bizalmatlansági indítványt már be is nyújtották. Az új kinevezett PNL-es igazságügy-miniszter már sokkal derűlátóbb a kormány jövőjét illetően.

A koalíciós partner már nem bízik a román miniszterelnökben, az új igazságügyminiszter még igen

Benyújtották azt a még csütörtökön megígért bizalmatlansági indítványt a román, liberális Románia Megmentéséért Unió (USR-PLUS) és a szélsőjobbos AUR pártok nemzetgyűlési képviselői, amelyben megkérdőjelezik annak jogosságát, ahogyan Florin Cîţu, a Nemzeti Liberálisok (PNL) kormányfője felmentette az USR-PLUS igazságügy-miniszterét, Stelian Iont, miután az blokkolta egy mintegy 3500 milliárd forintnak megfelelő új lej összértékű fejlesztési program, az Anghel Saligny pénzeit addig, amíg az egyik speciális ügyészség, amely az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket vizsgálta, kikerül a megszűnés veszélye alól.

A pénzek blokkolása miatt Cîţu hatáskörének túllépésével vádolta meg Ion minisztert, aki cserébe azzal indokolta vétóját, hogy az Anghel Saligny-program gyorsított elfogadása jog- és alkotmányellenes lépés lett volna a részéről.

A pénteki bizalmatlansági indítvány felterjesztése után Dacian Cioloş, az ugyancsak kormánypárt USR egyik elnöke szerint nyilvánvalóvá kell válnia annak, hogy Cîţu kormánya nem folytathatja, és a parlamentnek kell a helyére új miniszterelnököt megszavaznia. Hozzátette azonban, tapasztalataik miatt 

a liberális párt képviselői a Nemzeti Liberálisok esetleges kisebbségi kormányát semmiféle módon, még kívülről sem segítené.

Dan Barna, a párt másik társelnöke azt is kifejtette korábban, hogy ha a bizalmatlansági indítványuk sikertelen lesz, akkor nem marad más hátra, mint hogy az USR-PLUS miniszterei otthagyják a koalíciós kormányt. Ezzel a PNL fenntarthatatlan helyzetbe kerülhetne. Cioloş mindehhez az Agerpress hírügynökség által is közölt nyilatkozatában kifejezetten hangsúlyozta, az még ugyanakkor elképzelhető, reális kimenete a jelenlegi válságnak, hogy a PNL-vel és az RMDSZ-szel közösen megpróbálunk új miniszterelnököt keresni, akivel újjáépíthetjük a koalíciót” abban az esetben, ha az USR-es indítvány a parlamenten átmegy.

Azonban erre egyelőre kevés az esély, a legnagyobb ellenzéki párt, és a felmérések szerint a jelenleg legnépszerűbb romániai párt, a nacionalista szociáldemokraták (PSD) saját indítványa a párt képviselőházi frakciójának mérete (110 képviselő) miatt is sikeres lehet, főleg ha az indítványt mások is támogatják. Azonban már az USR-PLUS által kezdeményezett másik indÍtványnál is 123 képviselő jelezte, hogy emellé állnának, miután Cioloşék meggyőzték Georghe Simiont, a szélsőjobboldal vezetőjét is, hogy melléjük álljanak be.

Cîţuék távozását ugyan sokan támogatnák, de az új kormány ellenfelei korántsem egységesek tehát.

Új miniszter jobban seper?

A maga részéről Florin Cîţu sem tétlenkedett az utóbbi napok válsága alatt, például igen gyorsan új embert bízott meg az ideiglenes igazságügy-miniszteri teendőkkel, méghozzá saját pártjából. Lucian Bode természetesen azonnal közölte, nem látja akadályát a kormány terveinek, elindítja a finanszírozási alapot, és nem akadékoskodik az igazságszolgáltatási ügyészség témájában sem.

Azt viszont kilátásba helyezte, hogy a terror-, a korrupcióellenes és a legfőbb ügyészség élén leállítja a jelölés folyamatát,

szerinte ugyanis ilyen jelentős döntésekre egy ideiglenes miniszter nem alkalmas. A PNL jelöltjeivel egyébként az USR-PLUS korábban nem értett egyet.

A lassan kisebbségben maradó miniszterelnök gondjai azonban mindennek ellenére csak sokasodnak. Kiderült például: az USR-PLUS kilátásba helyezte, hogy Christian Ghinea, a párt által delegált, EU-s projektekért felelős miniszter már a napokban lemondhat titsztségéről, ezzel a Saligny-program végrehajtása elég újabb akadály gördülne. Éppen ezért Florin Cîţu nyilvánvalóvá tette, hogy Ghinea távozása esetén ő maga venné át tárcája feladatait, és a projekt menne a maga útján az USR-esek nélkül is. Sőt, a miniszterelnök szerint akármit is csinál minisztere, jövő hét végére a programhoz minden támogatás meglesz, és azt el is indítják.

A válság elhúzódik, Kelemen Hunor szerint ők unalmasabbak, és ez jó

Egyelőre úgy tűnik, a kormányfő és az őt elemzők szerint a háttérből támogató Klaus Johannis államelnök jól kalkulál, amennyiben a Saligny-programról van szó. A román képviselőház erre hivatott házbizottsága ugyanis már kétszer, péntek éjszaka és szombat délelőtt is napirendre tűzte a bizalmatlansági indítványokat, de mind a kétszer probléma akadt a minimálisan ehhez szükséges bizottsági tagok megjelenésével, így az egész parlamenti folyamat kínosan hosszúra húzódhat. Ludovic Orban, a Nemzeti Liberálisok pártelnöke és az összevont házbizottság elnöke szombaton délelőtt is ezt jelentette be, miután az online ülésen 14 képviselőből csak 12 jelentkezett be szavazni.

A válság kulcsa egyébként ismét a Cîţu-kormányban is részt vevő magyar párt, az RMDSZ kezében lehet. Dacian Cioloş os megemlítette, Kelemen Hunorékkal próbálnak majd új nemzeti liberális miniszterelnököt találni, hogy megmentsék a koalíciót. Az ügyben az RMDSZ elnöke azonban mindeddig csupán óvatos nyilatkozatot tett a párt egyik fő szerve, a Szövetségi Képviselők Tanácsa rendes ülésén: pénteken Kelemen itt az RMDSZ-es bukaresti honatyák előtt úgy fogalmazott,

 Az RMDSZ kongresszusa unalmasabb lesz, mint a PNL-jé meg az USR-PLUS-é”,

– utalva ezzel arra, hogy a kormányválságban komoly szerepet játszhat a két másik koalíciós párt, a PNL és az USR-PLUS közelgő és igen megosztó tisztújítási harca is. Ennek során Cîţu ellenfele a volt miniszterelnök Orban lesz, míg az USR-ben a két társelnök erőviszonyait rendezheti át egy szavazás. Kelemen ezentúl a mostani feszültségeket a covid-járvány okozta gazdasági nehézségekkel indokolta. Leszögezte azonban, ő csak azt tudja elképzelni, hogy a mostani koalíciós pártok alakítanak új kormányt, véleménye szerint „nincs is más út”.

NYITÓKÉP: A PNL-es Florin Cîţu miniszterelnök (jobbra) és Dacian Cioloş, az USR-PLUS társelnöke (balra), volt miniszterelnök február 11-én. Vége a fegyverbarátságnak. / FOTÓ: Dacian Cioloş, Facebook

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek