Mi lesz az Azonnalival?

Pintér Bence

Szerző:
Pintér Bence

2021.09.03. 14:55

Kevés olyan hely van ma a magyar médiában, ahol létrejöhet valódi vita egy-egy témáról, és ahol a híragendát nem az MTI-propaganda határozza meg. Ez a továbbiakban sem fog változni.

Az Azonnali mindig is egy őszinte lap volt, így nem máshonnan, hanem tőlünk értesülhettek az olvasók arról, hogy milyen változások történtek a lapnál annak szakmai vezetésében. Megbízott főszerkesztőként most arra vállalkozom, hogy válaszoljak néhány kérdésre ezzel kapcsolatban.

WTF?

Mint arról a román történész, Neagu Djuvara könyve kapcsán egyszer már írtam, a történelem, és kibővítve: a valóság végtelenül összetett dolog. Egy adott döntés, esemény teljes hátterét sosem fogjuk megismerni, az arról szóló narratívák szükségképpen szubjektívek és torzak lesznek.

Egy újság főszerkesztőjének leváltása a modern sajtó kialakulása óta bármilyen korban kérdéseket vet fel, hát még manapság, itthon – viszont tipikusan olyan téma, amiben mindenki marha óvatosan szeretne kommunikálni. Elhangzanak semmitmondónak tűnő általánosságok, amibe aztán mindenki azt képzel bele, amit akar.

Az Azonnali története is mindenféle mikrotörténetekből adódik össze. Egyszerre lehet igaz az, amit Bukovics Martin távozó főszerkesztő nyilatkozott a 444-nek, miszerint sokan köszönhetik a főszerkesztőpáros szakmai felkészültségének és maximalizmusának azt, hogy szakmailag fejlődtek – én is ide számítom magam. De ugyanígy igaz az is, hogy ugyanezek a kvalitások nem egyszer okoztak olyan surlódásokat – ezeket hívhatjuk virágnyelven vezetői kommunikációs problémáknak – is, amelyek mély nyomot hagytak, többek között bennem is.

A lényege ennek az, hogy bár lehet mindenféle összeesküvéseket, politikai intrikát, járványfakasztó Szent Bill Gates machinációit sejteni a háttérben, a valóság valójában mindig unalmas. Jelen esetben: ha emberek csinálnak valamit együtt, akkor lesznek nézeteltérések, eltérő és ütköző kommunikációs stratégiák, amelyeket ha nem sikerül kezelni, akkor a végén robban a helyzet. Amennyire a távozásom óta előállt helyzetet is megismertem, az Azonnalinál ez történt, és ezt már nem lehet utólag megmásítani.

Mi lesz?

Az Azonnali nyilván nem lesz pont ugyanolyan, mint korábban volt, hiszen a főszerkesztőpáros munkája sok szempontból meghatározó volt a lapnál; és bizonyára külsős szerzőink közül sem mindenki dönt majd úgy, hogy ebben a helyzetben továbbra is a lapot erősíti értékes írásaival.

És mégis.

Amit én kértem az Azonnali újságíróitól, az az, hogy a szerkesztőség eddigi függetlenségét megőrizve csinálják tovább azt, amit eddig csináltak, ideiglenesen az én vezetésemmel. Ez nem tűnik soknak, de nem is kevés.

Kevés olyan hely van, ahol létrejöhet valódi vita egy-egy témáról, és ahol a híragendát nem az MTI-propaganda határozza meg – ez nem fog változni. 

Manapság Magyarországon nagyon kevés helyen folyhat valódi újságírás, amibe beleférnek a fősodortól elütő hangok is, legyen szó akár a hazai politikáról, külpolitikáról, akár mondjuk a koronavírus-járvány körüli őrületes információdömping alaposabb körbejárásáról. Ez sem fog változni, az Azonnali továbbra is nyitott lesz arra, hogy akár olvasóink egy részének kevésbé szimpatikus, néha meglepő vagy akár meghökkentő álláspontokat és tényeket is bemutasson.

Az Azonnalinál a kezdetektől fogva alaptétel volt, hogy az ország nem ér véget a Nagykörút vonalában, illetve a világ nem a Guardian és a New York Times címlapjánál kezdődik és ér véget. A globalizált világban szerintünk továbbra is érték a lokalitás, és ugyanolyan fontos, vagy nekünk akár fontosabb is lehet, hogy mi történik Szófiában vagy Tallinban, mint hogy mi történik Londonban és Washingtonban. Ezt továbbra is tartjuk.

Ezektől az értékektől Azonnali az Azonnali, és ebben talán soha nem volt vita az alapító-főszerkesztők, a tulajdonosok és a mindenkori szerkesztőség tagjai között; illetve rendszeres olvasóink is jó eséllyel ezen tulajdonságok valamelyikéért kedvelik a lapot. Azért vállaltam el, hogy az átmeneti időszakban vezetem az újságot, hogy mindezt megőrizzük, és olyan állandó főszerkesztő vegye át majd a lap irányítását, aki ezeket az értékeket tiszteletben tartva kezd el építkezni.

Ismerős a szöveg? Ha nem, az azért van, mert még nem jár neked az Azonnali heti háromszori hírlevele, a Reggeli fekete! Iratkozz rá fel, és akkor legközelebb már reggel 7-kor képbekerülsz!

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek