Elkaszálta az EU bírósága a fosszilis cégek kedvenc energiaegyezményét

2021.09.03. 13:04

Még a Szovjetunió felbomlásának idejében született az az egyezmény, mely alapján a Mátrai Erőmű korábbi tulajdonosa kétmilliárd euróra perli a holland államot szénerőműve védelmében. Az Európai Unió Bírósága csütörtöki döntésében azonban az uniós joggal összeegyeztethetetlennek minősítette a chartát, ám ez csak az EU-n belül érvényes.

Elkaszálta az EU bírósága a fosszilis cégek kedvenc energiaegyezményét

Az Európai Unió Bírósága az uniós joggal összeegyeztethetetlennek nyilvánította a nemzetközi energia chartát (Energy Charter Treaty, ECT), mivel az sérti az uniós jog autonómiáját és különleges jellegét. Ezzel egy 2018-as döntést erősítettek meg, ez pedig jogilag az egyezmény végét jelentheti – írja az Euractiv.

Az 1994-ben aláírt ECT az egykori Szovjetunió területén akarta az energiaellátás biztonságát segíteni azzal, hogy az energetikai cégek beperelhették az államot, ha az a szabályozásaival akadályozza a befektetéseiket, illetve az abból remélt profitot.

Az azóta a magyar állami MVM-hez került Mátrai Erőművet és Elmű-Émász áramszolgáltatót is korábban tulajdonló német cég, az RWE például idén év elején az ECT alapján indított kétmilliárd eurós pert a holland állam ellen Eemshaven-i szénerőművük védelmében, miután a holland állam elrendelte, hogy 2030-ra be kell fejezni az ilyen üzemek működtetését.

A mostani döntés megkérdőjelezi a holland per jogalapját is. Bár ezt követően a döntést még át kell ültetni a jogi gyakorlatba, a holland állam pozícióját mindenképpen nagyban javítja az ítélet az RWE elleni pereskedésben.

Csak az EU-n belül érvénytelen 

Bár a zöldszervezetek érthetően üdvözölték a döntést, felhívják a figyelmet, hogy az

csak az Európai Unión belülre vonatkozik, azon kívül továbbra is indíthatók ilyen jellegű perek.

Ugyanakkor a lap azt is írja, hogy a charta által megvédett beruházások 81%-a uniós volt eddig, így, ha csak az EU-n kívül lehet majd azt alkalmazni, azzal már drámaian megcsappan az ilyen jogi eljárások száma.

A huszonhét éves egyezmény már egy ideje egyre kellemetlenebb számos országnak.

Hollandia például nagy erőkkel kezdte meg a szénalapú energiatermelés leépítését, de Franciaország és Spanyolország is szorgalmazta már korábban, hogy vessenek véget a megállapodásnak. Akkori javaslatuk szerint ezt „felmenő rendszerben” úgy lehetne megtenni, hogy az új befektetéseket már nem védi a charta, de a régiekre még húsz évig vonatkozna.

CÍMLAPKÉP: Kouji Tsuru / Unsplash

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek