November 14-én választ elnököt a politikai krízisben lévő Bulgária

2021.09.02. 14:32

A hatalmon lévő Radev újrázna, egyelőre még nem akadt kihívója. Az kérdéses, tartatják-e a voksot egyszerre az ország egyre mélyülő politikai krízise miatt idén harmadjára is megrendezett parlamenti választásokkal.

November 14-én választ elnököt a politikai krízisben lévő Bulgária

November 14-én tartanak elnökválasztást Bulgáriában – számolt be csütörtök délután a Politico. Közben hamarosan a közelgő parlamenti választás időpontját is kitűzhetik, amely sajtóhírek szerint szintén novemberre várható.

Az ugyanakkor még nem világos, meg lehet-e tartani a két voksolást egyszerre.

Az ötévente esedékes bolgár elnökválasztáson a 2017 eleje óta hatalmon lévő, a szocialisták támogatását élvező, de öt éve függetlenként győzedelmeskedő Rumen Radev államfő újrázna, egyelőre kihívója még nem jelentkezett.

Az elnök az ország népszerűsége elég jó esélyeket jósol az újraválasztására, a korábbi érával való szembehelyezkedése és korrupcióellenessége miatt a politikai paletta minden területén vannak támogatói.

Harmadjára is nekifutnak 

Az ország válságos politikai helyzetét mutatja, hogy várhatóan idén harmadjára is parlamenti választásokat kell tartaniuk, miután sem a legutóbbi választást megnyerő Szaniszlav Trifonov centrista-populista pártjának, sem a jobbközép GERB-nek nem sikerült kormányt alakítania.

Radev, miután sem az áprilisi, sem a júniusi választások nem vezettek sikeres kormányalakításhoz, ideiglenes kormányt nevezett ki a balkáni ország élére.

A helyzetet egyébként megnehezíti, hogy a parlament feloszlatásához és a választások kiírásához módosítani kell a bolgár költségvetést.

Az országban a nyár végén tömegtüntetések buktatták meg Bojko Boriszov kormányát, ám ezt politikai krízis követte.

Az utána a választásokat megnyerő Trifonov egy külső technokrata kormányhoz szerett volna többséget szerezni. Ez azonban nem sikerült, visszamondták a jelöltségét.

Ezt követően egy kormányfő-jelölttel is előállt, akit azonban szövetségesei sem fogadtak el, ez tovább mélyítette a válságot. Az országban zajló politikai káoszról korábban itt írtunk részletesen.

CÍMLAPKÉP: Az újra induló Rumen Radev bolgár államfő, forrás: Румен Радев / Facebook

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek