Ítélet az LMP-s balhéról: Hadházy és Sallai egymást vádolják hazugsággal

2021.09.02. 10:46

A jogerős ítélet szerint nem ütötte meg, de lelökte a székről Sallai Hadházyt azon az ominózus etikai ülésen. Sallai ügyédje szerint nem látszott a volt képviselő keze a döntő kamerafelvételen, Hadházy szekunder szégyent érez és visszautasítja, hogy magát vetette volna le a székről. A felek hazugsággal vádolják egymást.

Ítélet az LMP-s balhéról: Hadházy és Sallai egymást vádolják hazugsággal

Jogerős ítélet született Fővárosi Törvényszéken a 2018-as országgyűlési választások után az akkor leköszönő képviselő Sallai Róbert Benedek és Hadházy Ákos, a párt korábbi társelnöke közötti balhé ügyében. Mint ismert, az esetről három éve kiszivárgott egy hangfelvétel is, amelyben kettejük összeszólalkozása után az hallatszik, ahogyan párttársai „Robi, Robi” kiáltások közepette igyekeznek a „ne mosolyogjál, bazmeg” felkiáltásban Hadházy felé induló Sallait megállítani.

Az ügyben a törvényszék azt állapította meg, hogy

a képviselő lelökte a székről politikus társát, amivel tettleges becsületsértést követett el vele szemben. Emiatt enyhe szankcióval egy év próbára bocsátotta, amely egyébként enyhítés az első fokon kiróni tervezett két éves próbához képest.

Legalábbis ez derül ki a két érintett közösségi médiás bejegyzéseiből, illetve nyilatkozataikból. Sallai Facebook-posztja azt emeli ki, hogy egy, az első fokon elfogadott vádak szerint: „Immár bíróság is kimondta jogerősen: nem követtem el garázdaságot, nem követtem el testi sértést, nem ütöttem meg, nyilvánvaló, hogy semmilyen látlelet nem állt rendelkezésére korábbi állításainak alátámasztására” – írta a volt képviselő közösségi oldalán.

Hozzátette: „Mindezek ellenére, mert Hadházy Ákos »megalázó« helyzetbe került, amikor a földre vetette magát ijedtében, így becsületsértés vádjában a bíróság elmarasztalt, és egy év próbára bocsátott, az első fokú bíróság döntését jelentősen enyhítve. A bíróság ítélete szerint megsértettem Hadházy Ákos emberi méltóságát.”

Hadházy ugyanakkor azt írja szintén a közösségi oldalán: „Ma a Fővárosi Törvényszék jogerősen ítéletet hozott, megállapította, hogy Sallai Róbert Benedek tettleges becsületsértést követett el, amikor nekem rontott és lelökött a székről az LMP fegyelmi bizottságának ülésén. A másodfokú eljárás során bíróság a bizonyítékok (többek között videófelvétel) alapján is egyértelműen bizonyítottnak látta, hogy Sallai az indulatos káromkodással kísérve lelökött a székről”.

Az azóta független képviselőként tevékenykedő, a zuglói előválasztáson a Momentum által támogatott politikus hozzátette: „az enyhítő körülményekre figyelemmel (vádlott betegsége és az azóta eltelt hosszú idő) intézkedésként a vádlottat egy év próbára bocsátotta. A garázdaság tekintetében az elsőfokú bíróság azért nem marasztalta, mert szerinte a tett nem nagy nyilvánosság előtt történt, a testi sértésben pedig azért nem, mert nem okozott látható sérülést.”

Nem látszott a felvételen Sallai keze

Megkerestük a pártból egyébként később emiatt az incidens miatt kizárt Sallait, aki azt kérte, ügyvédjét, Bárándy Gergelyt kérdezzük. Ő azt mondta az Azonnali megkeresésére, hogy a felvételek cáfolták Hadházynak azt a korábbi állítását, hogy le kellett volna fognia a többieknek a képviselőt, ezt elmondása alapján Hadházy meg is változtatta, miután megtudta, hogy levetítenek egy felvételt.

Azt, hogy lelökte a székről, elfogadta a bíróság, bár az ügyvéd szerint Sallainak nem látszott mindkét keze a felvételen.

„Volt egy szóváltás köztük, odament hozzá közel, nem állt közöttük senki. Az látszik, hogy leesik a székről Hadházy Ákos, az látszik még, hogy nem üti meg a fejét, utána pár szót beszélnek is Sallai Róberttel, aki utána a beszélgetést követően megy ki a teremből. Ami nem látszik rajta, hogy Sallai meglöki-e a széken és attól esik-e le. A kamera hátulról veszi és az a keze, amivel állítólag meglökte, nem látszik a felvételen. Ezért a bíróság elfogadta Hadházy elmondását, ami szerint őt meglökte, de ez a felvételen nem látszik. A bíróság a teljes történetből ezt az egyet látta megállapíthatónak” – mondta Bárándy az Azonnalinak.

Az ügyvéd szerint Sallai egyébként nem lökte meg Hadházyt, a felvételen elmondása alapján a politikus felsőteste mozdulatlan.

„A felvételen a bal kéz pontos elhelyezkedése, annak mozgása, esetleges ütő, taszító vagy egyéb módon támadó mozdulat a kitakarás miatt nem látható” – idézi az ügyvéd a bírósági jegyzőkönyvet. Hozzáteszi: „A felvételen látszik, hogy nincs körülöttük senki, nem akarja megütni, nem fogja le senki, nem üti meg a fejét Hadházy, az is látszik, hogy leesik a székről, ezek mind látszanak. De pont az, hogy a kéz végzett-e bármilyen mozgást, nem látszik.”

Bárándy Gergely szerint a bíró azon kérdésére, milyen testi sérülése volt, azt mondta, hogy semmilyen és a kórházból azonnal eljött. (Az akkori egyik cikk szerint aznap este egy tüntetésen részt is vett.) Arra a kérdésünkre, hogy ha nem is ütötte meg, fenyegető jelleggel lépett-e oda hozzá, az ügyvéd azt feleli: igen és szerinte ettől megijedhetett Hadházy, amely után levethette magát a földre. 

Bár kérdésünkre nem mondta ki, hogy hazugsággal vádolja Hadházyt, úgy fogalmazott, hogy az általa elmondottakban ellentmondások vannak, Sallai pedig egy korábbi, egyébként a parlamentben Pócs Jánosnak felmutatott,

„hazudik” feliratot tartó fotóval illusztrálta a témában közzétett bejegyzését.

Hadházy szekunder szégyent érez 

Hadházy Ákos az Azonnali megkeresésére azonban határozottan visszautasította, hogy magát vetette volna le a földre.

„Mélyen felháborít az, hogy ilyet mernek mondani egy bírói ítéletről” – fakadt ki a képviselő, aki eljuttatott egy hangfelvételt az Azonnalihoz az elsőfokú ítélethirdetésről, melyet később – a szankció csökkentése mellett – megerősített a jogerős ítélet is. Ebben az hallatszik, hogy a »Robi, Robi!« kiáltáskor eltérnek a vallomások. A bíró ismertetése szerint az ominózus pillanatban nem hintázott Hadházy, Sallai pedig a jobb oldalára érkezett és a kezét a levegőben tartotta.

„Az ítélet a bizonyítékok alapján pillanatról pillanatra elmondja, mi történt: Sallai ordenáré káromkodás közepette lelökött engem a székről. Nekem rontott és lelökött a székről. Mélyen lehangoló, hogy ez az ember az ítélet után még mindig azt meri hazudni, hogy én magamtól estem le, leugrottam a székről, mert megijedtem meg hintáztam” – tette hozzá.

Hadházy elmondása szerint Sallai és ügyvédje hazudnak a bírósági ítéletről, amelyet méltatlannak tart és szekunder szégyenérzetet érez emiatt. Kérdésünkre azt mondta, nem állította korábban sem, hogy megütötte Sallai, ez csak a sajtóban szerepelt így.

A független országgyűlési képviselő azt is elmondta, hogy ügyvéd nélkül, önmagát képviselte a jogi eljárásban, melyet tettleges becsületsértésért indított és nyert meg. Kérdésünkre azt mondta: korábban sem vádolta azzal Sallait, hogy le kellett fogni, bár eredetileg erre emlékezett.

„Egy nagy, felém közeledő testre emlékeztem, ahol kiabáltak az emberek, hogy »Robi, Robi, ne csináld!«. Én azt hittem, hogy azért nem ütött meg, mert lefogták, én ezt nem láttam” – emlékezett vissza. Arra a kérdésünkre, hogy miért nem látta, úgy felelt:

„Képzelje el, hogy megy maga felé egy százötven kilós jóember, én meg ott ülök a székemen. Próbálja ki és akkor látja, hogy mit láttam és mit nem láttam!”

– összegezte az országgyűlési képviselő.

„A 2018-as választások előtt minden erőmmel azon voltam, hogy az ellenzéki pártok működjenek együtt és koordinált visszalépésekkel egy körzetben csak egy induló maradjon. Akkor ezért nagyon sok támadást kaptam, ami akkor csúcsosodott ki, amikor Sallai Róbert Benedek otrombán káromkodva nekem rontott és lelökött a székemről.

Nem nagyon emlékszem 47 évemből ennél méltatlanabb és megalázóbb szituációra, talán az volt még ilyen, amikor az MTVA smasszerei a végtagjaimnál fogva hurcoltak végig a folyósókon” – fogalmazott megkeresésünkre.

Hozzátette, hogy szerinte a mostani, az ítélettel kapcsolatos nyilatkozatok a számára megalázó helyezetet fokozzák, azokat ahhoz hasonlította, amit az áldozathibáztatás alanyai szenvednek el.

Megkerestük a Fővárosi Törvényszék sajtósát azzal kapcsolatosan, hogy a kamerafelvételek nyilvánosságra hozhatók-e, de azt válaszolták, hogy erre nincs lehetőség.

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek