Három előválasztási vita lesz a miniszterelnök-jelöltek között

Szerző: Petróczi Rafael
2021.09.01. 13:44

Közülük kettő az első forduló előtt és közben, egyet meg a másodikban fognak megrendezni – kettőt az RTL-en fognak lebonyolítani, egyet az ATV-n. Úgy tűnik viszont, hogy a Partizán végül nem fog miniszterelnök-jelölti vitát rendezni, hiába tartana egyébként kettőt is.

Három előválasztási vita lesz a miniszterelnök-jelöltek között

Először az Azonnalinak mondta el még augusztus 12-én Fekete-Győr András Momentum-elnök és miniszterelnök-jelölt, hogy két miniszterelnök-jelölti vita lesz az előválasztás első fordulójának vége, azaz szeptember 26-a előtt, amit szeptember 18-26. között rendeznek meg.

Most az összefogás magját adó hat párt (DK, MSZP, Párbeszéd, Jobbik, Momentum, LMP) közös közleményt adott ki arról, hogy összesen az előválasztás alatt három ilyen vitát fognak tartani. Mint írják:

„A pártelnökök már korábban megállapodtak abban, hogy a teljes előválasztás során a szükséges számú ajánlást összegyűjtő miniszterelnök-jelöltek részt vesznek három vitán: kettőt az első forduló előtt, illetve közben, egyet pedig a két forduló között tartanak – ez utóbbin már csak a második körbe jutott jelöltek vitáznak.”

Igen ám, de nem mindegy, hogy ki fogja tartani ezeket a vitákat. Mint ismeretes, korábban a Gulyás Márton nevével fémjelzett Partizán jelezte, hogy ők két miniszterelnök-jelölti vitát tartanának, egyet az első forduló nyitányán, szeptember 18-án, a másodikat az október 4-10. közötti második forduló alatt, október 8-án.

Időközben azonban kiderült, hogy az ellenzéki pártok úgy döntöttek: mivel több médium is jelezte szándékát ilyesfajta vita megszervezésére, ezért – állításuk szerint – ők döntöttek arról „objektív szempontok alapján”, hogy hol rendezzenek végül vitákat. Ahogy írják:

összehasonlító ajánlatokat kértek a viták szervezőitől, és olyan szempontok alapján döntöttek, minthogy milyen az adott „vita elérhetősége a választók számára, az előválasztási folyamat és a vita népszerűsítésére tett vállalások, valamint a felvételek utólagos felhasználási joga”.

Ezek alapján, úgy tűnik, a hat párt végül nem kér a Partizánból: a három miniszterelnök-jelölti előválasztási vitát az ATV és az RTL fogja tartani a következő módon:

  • Szeptember 12-én, az első forduló előtt az ATV fogja tartani az első vitát – az Index értesülései szerint ez este, 20 óra 25 perckor fog kezdődni, a vitavezető pedig a csatorna egyik munkatársa, Simon András lesz;
  • Szeptember 24-én, az első forduló előtt két nappal az RTL Klubon lesz a második vita;
  • Október 4-10. között pedig úgyszint RTL Klubon lesz az utolsó vita, akkor már csak a második fordulóba bejutó három miniszterelnök-jelölttel, akik az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerezték – hogy a vita pontosan mikor lesz, arról a pártok közleményükben nem nyilatkoztak.

Azzal kapcsolatban, hogy a Partizán valóban kiszorult-e a miniszterelnök-jelölti viták szervezéséből, kerestük Gulyás Márton, akit egyelőre nem értünk el. Ha ez sikerül, természetesen frissítjük a cikket.

Az előválasztásra a szükséges aláírásokat (egyéni jelöltek esetében 400, miniszterelnök-jelöltek esetében 20 ezer szignó) augusztus 23-tól szeptember 6-ig kell összegyűjtenie az indulóknak. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék. De hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

MONTÁZS: Dovrev Klára, Facebook / Fekete-Győr András, Facebook / Jakab Péter, Facebook / Karácsony Gergely, Facebook / A Polgármesteri Hivatal Gyorshír Szolgálata, Facebook / Pálinkás József, Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek