Autókkal, szárazföldön menekítene ki 400 embert Afganisztánból egy hátrahagyott, volt brit katona

2021.09.01. 09:51

Ben Slater a londoni Telegraphnak mondta el, 50 afgán beosztottjával, főleg nőkkel, megpróbálnak átjutni a szárazföldi határon. Úgy érzi, kormánya elárulta őt azzal, hogy a légihídra már nem jutottak föl.

Autókkal, szárazföldön menekítene ki 400 embert Afganisztánból egy hátrahagyott, volt brit katona

Négyszáz menekülni kívánó afgánnal, köztük ötvenfős személyzetével, szárazfölfön egy autókonvojban kísérli meg elhagyni Afganisztánt egy 37 éves volt brit katona, miután az amerikai és NATO-erők végleg hátrahagyták a kabuli repülőteret. Ben Slater, aki akciójáról a brit Telegraphnak nyilatkozott, közölte, biztonsági szolgáltatásokat végzett az országban a brit diplomatáknak, miután a hadseregtől leszerelt, most eltökélte, nem csupán magát, hanem 50, főleg afganisztáni nőkből álló személyzetét is kijuttatja az országból, miután a brit kormány a sorsukra hagyta őket.

Slater konvoja jó pár napja indult el, augusztus 30-ra pedig az egyik határt is elérték, most ott várakoznak.

Slater hozzátette, mindezt úgy tették, hogy állítása szerint ezt megelőzően segítettek a brit légierőnek minél több menedékjoggal rendelkezhő afgán és hazatérni akaró brit állampolgár kimenekítésébben a kabuli légihíd alatt.

A riportereknek elmondta, úgy érzi, Boris Johnson kormánya iszonyatosan cserben hagyta őket, és hatalmas csalódást okozott nekik.

Hozzátette, autókonvojjal indultak neki a tálibok által ellenőrzött Afganisztánnak, pontos tartózkodási helyét sem árulta el, ahogyan azt sem, melyik határ felé tartanak.

Három határos ország jöhet szóba

Slater elmondta, cégében, a Nomad Concepts Groupban dolgozó összes munkatársnak próbált érvényes vízumot szerezni az Egyesült Királyságba, amint még annak ellenére sem kaptak meg, hogy mindannyian a reptéren a mentésben is részt vettek. Így nekik már nem jutott hely keddig egyetlen Kabulból felszálló repülőgépen sem. Ő maga pedig korábbana Királyi Katonai Rendőrség kötelékében szolgált az országban. Most, jobb ötlete nem lévén, a brit külügyminisztériumot, a Foreign Office-t kereste meg kockázatos menekülési tervével. Ugyan azt a Telegraph szerkesztősége nem hozta nyilvánosságra, de Slater betekintést engedett nekik is.

Slater lapnak azt is elmondta, a kidolgozott terve iszonyatosan kockázatos: az út túl hosszú és a négyszáz fő is sok, feltűnő, ugyanakkor más lehetőséget a kijutásra jelenleg nem lát.

Ez klönösen így van, miután maga a Foreign Office is azt a tanácsot adta ki, azok a brit állampolgárok és az Egyesült Királyságba érvényes vízummal rendelkező afgán állampolgárok, akik még most is az országban rekedtek, kíséreljék meg elérni az olyan szomszédos országokat, ahol van brit külképviselet és bevándorlásukat a személyzet el tudja majd intézni. Ilyen, szomszédos államból jelenleg három van, Pakisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán, így feltehetően az egyik határ felé tarthat ez a Slater-féle konvoj is.

Ben Slatert viszont az sem zavarja, hogy afgán munkatársainak eddig nem sikerült semmiféle vízumot szereznie, szerinte mindezt kétséget kizáróan megkapják majd, csak ki kell jutniuk az országból. Az új, tálib ideiglenes vezetés igyekezett megnyugtatni a nemzetközi közösséget, azzal, hogy megígérte, mindenkinek biztosítják majd az ország elhagyásának lehetőségét, aki ezt kéri, és szerez érvényes utazási vízumot. Slater azonban ezzel kapcsolatban arról beszélt, noha a tálib központi kormány ígéretében nem kételkedik, kizártnak tartja, hogy azt a szárazföldi határokat is ellenőrző, helyi milíciák is betartanák, ezért van szüksége a nagy konvojban vonulásra.

Afganisztánban a teljes kivonulás és tálib hatalomátvétel után is több tízezer nyugati állampolgár maradt a becslések szerint. Joe Biden magyar idő szerint kedd éjszaka tartott beszédében róluk leszögezte, főleg olyan afgán-amerikai kettős állampolgárokról van esetükben szó, akik maguktól maradtak az országban. Ennek ellenére minden, onnan kijutni vágyónak diplomáciai segítséget ígért augusztus 31. után is. Korábban Boris Johnson brit miniszterelnök is így tett, még a végső kivonulás előtt bizonygatta, mindenkit kihoznak végül.

Az Azonnalinak több olyan, nemzetközi felsőoktatási programokban Magyarországon tanuló afgán diák is nyilatkozott, akik elmondták, a tálib rezsim alatt éppen azért fenyegeti őket veszély, mert Magyarországon is jártak és tanultak, ennek ellenére a budapesit külügy nem intézte el vízumaikat, így most az országban rejtőzködnek az iszlamisták elől.

NYITÓKÉP: Ben Slater valahol Afganisztánban, konvja egyik autójában / FOTÓ: berni_smith, Twitter

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek