Lövöldözéssel ünnepelték a tálibok az amerikai csapatok kivonulását

2021.08.31. 13:48

A tálibok szerint az utolsó amerikai katona távozásával megnyerték a háborút. Augusztus 31-én elfoglalták az utolsó NATO-támaszpontot, a kabuli repteret is.

Lövöldözéssel ünnepelték a tálibok az amerikai csapatok kivonulását

Már augusztus 30-án, helyi idő szerint pár perccel éjfél előtt elhagyta az utolsó amerikai repülőgép – és ezáltal katona – Afganisztánt, így

a még George W. Bush amerikai elnök és Tony Blair brit miniszterelnök által 2001 októberében indított afganisztáni misszió hivatalosan is véget ért.

Az afganisztáni beavatkozás célja az volt, hogy visszaszorítsák a tálibok hatalmát, akik korábban közeli kapcsolatot ápoltak olyan terrorszervezetekkel, mint például a 2001. szeptember 11-i terrortámadásért felelős al-Kaidával, majd a terv az volt, hogy Afganisztánból egy demokratikus országot teremtenek – bár mint az később kiderült, már Bush elnökségének végén, majd az Obama-, illetve Trump-adminisztráció során sem volt teljesen világos az amerikai csapatoknak, hogy pontosan mi is a feladatuk az országban.

Az utolsó amerikai katona távozásával a tálibok ünneplésbe kezdtek:

a szunni, fundamentalista tálibok szóvivője, Zabidullah Mujahid kijelentette, hogy Afganisztán mostantól szabad és szuverén ország,

és gratulált mindenkinek a „győzelemhez” az amerikaiak felett, ami így szerintük az 1996 és 2001 között működő Afganisztáni Iszlám Emirátus visszatérését jelenti.

„Nincs semmi kétségünk afelől, hogy az Afganisztáni Iszám Emirátus egy szabad és szuverén ország. Amerikát legyőztük... A nemzetem nevében kijelentem, hogy jó kapcsolatokat akarunk kialakítani a világ többi részével”

– jelentette be a szóvivő, aki az amerikai csapatok kivonulását „történelmi pillanatnak” nevezte, ezenkívül arról is beszélt, hogy az Egyesült Államoknak nem sikerült katonai beavatkozással elérni a céljukat.

Tálib lövöldözések a reptéren

Azonban nemcsak a szóvivő örült az amerikaiak kivonulásának: miután kedd hajnalban az utolsó amerikai repülőgép is elhagyta a kabuli repteret, a tálibok bevonultak a repülőtérre,

ahol a felvételek szerint több fegyvert, köztük helikoptereket is találtak az iszlamista katonák,

bár arról jelenleg nincs hír, hogy ezek mennyire használhatóak, lévén, hogy a hátrahagyott eszközök egy jelentős részét az amerikai Központi Parancsnokság vezetője, Kenneth McKenzie tengerészgyalogos tábornok szerint „demilitarizálták”, azaz lényegében működésképtelenné tették.

Ennek ellenére – mint az a lentebbi, az Los Angeles Times újságírója által készített képekből is látszik – maradtak ott használható eszközök, például éjjellátó távcsövek, míg a Reuters információi szerint augusztusban

közel kétezer harckocsi került a tálibok kezére, de drónokat és helikoptereket is szereztek, miután az afgán hadsereg egyszerűen hátrahagyta őket a harcok során.

Emiatt az LA Times helyszínen tartózkodó fotósa, Marcus Yam szerint meg sem lehet különböztetni felszerelésében és öltözékében a nyugati, illetve a tálib katonákat, hiszen lényegében a NATO-felszereléseit használva vonultak be a hátrahagyott reptérre.

A kivonulást – ezáltal a tálibok olvasata szerint a győzelmüket – imával, illetve lövöldözéssel ünnepelték meg, miután elkezdték átkutatni az amerikai és más NATO-csapatok által hátrahagyott katonai felszerelést.

McKenzie tábornok szerint mindenkit sikerült kimenekítenie az amerikaiaknak, akiket szerettek volna, míg az amerikai külügyminiszter, Anthony Blinken arról beszélt, hogy

összesen 200 amerikai állampolgárt hagytak hátra Afganisztánban, akik vagy nem akarták elhagyni az országot vagy nem tudtak a reptérre kijutni.

Ugyanakkor a külügyminiszter szerint még nincs vége az amerikai diplomaták munkájának Afganisztánban, azt Katar fővárosából, Dohából folytatják majd, hogy megszervezzék a további kimenekítési akciókat.

Ugyanis azzal, hogy a NATO-csapatok kivonultak Kabulból, a mentőakció még folytatódik.

Egy biztonsági átjárót hoznak létre Afganisztán és a környező országok között augusztus 31 után, hogy azok is elmenekülhessenek, akiket a nyugati országok hátrahagytak. Ugyanakkor a britek szkeptikusak, hogy a tálibok tiszteletben tartják ezt az átjárót, az ENSZ Biztonsági Tanácsa pedig felszólította a tálibokat, hogy tegyenek eleget e vállalt kötelezettségükre.

Mint korábban beszámoltunk róla, Afganisztán lényegében augusztus 15-én elesett, amikor a tálibok előretörése annyira megállíthatatlanná vált, hogy a NATO-csapatok és a velük szövetséges afgánok mindössze a kabuli reptér területét ellenőrizték, és a tálibok előretörésének megállítása helyett immáron csak az evakuálás felgyorsítása maradt az utolsó feladatuk a katonáknak.

A SkyNews számításai szerint

összesen 23 ország vett részt az evakuálásban és több mint 169 ezer embert menekítettek ki.

A legtöbbet az Egyesült Államok, nagyjából 122 ezret, míg a második legtöbbet az Egyesült Királyság, ők körülbelül 15 ezer embert menekíthettek ki a tálibok kezére került Afganisztánból. A SkyNews értesülései szerint Magyarország összesen 540 embert szállított el az országból augusztus 14-e óta.

NYITÓKÉP: Amerikai csapatok hagyják el Afganisztánt még augusztus 23-án. FOTÓ: Amerikai Védelmi Minisztérium / Twitter

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek