Ecsenyi Áron szerint ugyan népszerűbb Fekete-Győr Andrásnál, de visszalép az előválasztástól

2021.08.31. 17:55

A szabadpiaci, libertariánus Le az adók 75 százalékával párt korábbi miniszterelnök-jelöltje szerint a visszalépése nem jelent vereséget, csupán azt, hogy nem tud versenyt tartani a nagyobb pártokkal. Szerinte egyébként népszerűbb Fekete-Győr Andrásnál, és csak abban az esetben indulna el pártjával 2022-ben, ha egyik párt sem venné át a programjukat.

Ecsenyi Áron szerint ugyan népszerűbb Fekete-Győr Andrásnál, de visszalép az előválasztástól

Augusztus 31-én jelentette be Ecsenyi Áron, a Le az adók 75 százalékával párt elnöke, illetve miniszterelnök-jelöltje, hogy visszalép az előválasztásról – mindezt az ATV-vel tudatta először nyilvánosan.

A korábban az Indexet is megjárt Ecsenyi az ATV-nek úgy fogalmazott, hogy legnagyobb problémájuk az aktivistahálózat hiánya volt, így nem tudott lépést tartani a nagyobb pártokkal, amik sokkal szervezettebb aktivistahálózattal rendelkeznek.

Ecsenyit telefonon az Azonnali is elérte, így megkérdeztük, hogy a 2022-es országgyűlési választáson elindul-e pártjával, vereségként értelmezi-e a visszalépését, illetve hogy kit támogat a versenyben maradt hat jelölt közül.

Nem lett volna meg a 20 ezer szignó a kevés aktivista miatt

Ecsenyi telefonon megismételte az Azonnalinak az ATV-nek elmondottakat, miszerint az aktivisták hiánya miatt nem tudták volna kellő időben összegyűjteni az indulásához szükséges 20 ezer aláírást, de emellett úgy érzi, „diszkriminálva voltunk, hogy nem indulhattunk saját frakcióval”, így pedig „kár is volt őket (az ellenzéki pártokat – szerk.) komolyan venni. Ez nem a mi méreteinkre lett kitalálva” – fogalmazott az Azonnalinak az előválasztásról a libertariánus párt elnöke, korábbi miniszterelnök-jelöltje. Szerinte akkor lenne csupán fair az előválasztás, ha mindenki saját frakcióval indulhatott volna, de az ő esetükben ezt nem engedték.

Ecsenyi ugyanakkor optimistán tekint jelenlegi helyzetére és a jövőre:

szerinte indulásával sikerült tematizálniuk a közbeszédet, és úgy látja, a jövőben új törésvonal lesz a politikában az adókhoz való hozzáállás,

ami a gondoskodó állam-szabad piac tengelyen írható majd le.

Arra a kérdésünkre, hogy vereségként értékeli-e a visszalépését, a libertariánus minipárt jelöltje úgy fogalmazott, hogy semmiképp sem tekinti vereségnek, hiszen „ahhoz kellett volna egy felmérés”, ami azt mutatja, nem támogatják a programját, viszont szerinte az aláírásgyűjtés nem számít ilyennek – úgy vélte, az egyedüli levonható tanulság annyi, hogy először a szervezetépítésre kell fektetnie a hangsúlyt ahhoz, hogy legyen elég aktivistájuk a jövőben. 

Ecsenyi Áron: Népszerűbb vagyok Fekete-Győr Andrásnál

Szerinte annak az oka, hogy a következő politikai generációban ilyen nagy törésvonal lesz az adókhoz való hozzáállás, részben annak tudható be, hogy Ecsenyi népszerűsége nőtt. 

A Bahir.hu cikkére közvélemény-kutatásként hivatkozva azt mondta, hogy az ott lévő szavazáson már népszerűbb, mint például Pálinkás József vagy Fekete-Győr András. 

Ecsenyi elmondta, az eddigi a közvélemény-kutatásokon „le volt tiltva”, oda nem lehetett őt betenni, így a Bahir.hu „ez az egyetlen és valószínűleg utolsó teljeskörű közvélemény-kutatás”, ahol az összes miniszterelnök-jelölt támogatottságát mérték (a cikk megjelenése előtt Ecsenyi 223 szavazattal 9,2 százalékon áll, míg Pálinkás József 78 szavazat, 3,2 százalék, Fekete-Győr András 69 szavazat, 2,8 százalék).

Mivel szerinte több mint kétezren vettek részt a szavazáson, az közelít a reprezentatív mintához, és sokat elmond, hogy így is rengeteg szavazatot kapott: „én, aki nem kaptam meg azt a médialehetőséget (mint a többi párt jelöltjei) és saját frakcióval sem indulhattam, ennek ellenére sokkal népszerűbb eredmények jöttek ki, mint a saját médiával és frakcióval rendelkező Pálinkás és Fekete-Győr András”. 

Ugyanakkor arra a kérdésünkre, hogy visszalépett jelöltként a neki aláíró szavazókat mely miniszterelnök-jelölt támogatására bíztatja, azt mondta, hogy csak abban az esetben hajlandó támogatni bármelyik jelöltet, ha az kijelenti, hogy eltörli a jelenlegi állami nyugdíjrendszert, hogy helyette magánnyugdíjpénztárak legyenek, illetve ha az „ingatlanipari lobbihoz köthető” CSOK-támogatásokat és babaváró hiteleket is kivezetné. 

Csak akkor indulnak 2022-ben, ha a programját nem támogatja senki

Korábban többször is úgy fogalmazott az Azonnalinak Ecsenyi, hogy amennyiben az ellenzéki előválasztáson nem vehet részt, akkor 2022-ben 106 jelölttel szeretnének elindulni. Azonban most már úgy fogalmazott, hogy

csak abban az esetben indulnak el a 2022-es országgyűlési választáson, ha nem lesz egy párt sem, ami az adók és az állam csökkentését tűzné zászlajára.

Szerinte Márki-Zay Péter mozgalma, illetve a Fidesz lehetne ilyen politikai aktor. Hozzátette, a legtöbb ember azért szavazna Orbán Viktorra vagy Márki-Zay Péterre, mert ők többször is utaltak arra, hogy „nem akarnak ekkora állami kényszergondviselést”. Példaként Orbán szja-csökkentését említette, míg Márki-Zay kapcsán azt, hogy szerinte a hódezővásárhelyi polgármester többször is kifejtette, hogy törölné a felesleges állami szolgáltatásokat.  

„Ha azt látjuk, hogy az ideológiánk mentén lesznek politikai erők – akár ellenzéki, akár kormánypárti oldalon –, és tényleg komolyabban veszik, amit mi akarunk, akkor nem feltétlenül lesz az a célunk, hogy velük versenyezzünk”

– fogalmazott Ecsenyi.

Arra a kérdésünkre, hogy ha 2022-ben mégis elindulnának, hogyan gyűjtenék össze az aláírásokat – ebben az esetben ugyanis nem 20 ezer, hanem a listaállításhoz szükséges minimum 71 jelöltnek kellene fejenként 500-500 aláírást összegyűjteni választókörzetenként – úgy válaszolt Ecsenyi, hogy addigra remélhetőleg kiépítik az aktivista-hálózatukat, emellett pedig jelenleg több szervezettel is tárgyalnak, amik szintén segítenék az aláírásgyűjtésben, ugyanakkor megnevezni egyelőre egyetlen ilyen szervezetet sem akart.

Az előválasztásra a szükséges aláírásokat (egyéni jelöltek esetében 400, miniszterelnök-jelöltek esetében 20 ezer szignó) augusztus 23-tól szeptember 6-ig kell összegyűjtenie az indulóknak. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék. De hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek