Karácsony Gergely az Azonnalinak: A polgári és konzervatív szavazóknak még több okuk van, hogy a Fidesz ellen szavazzanak

2021.08.28. 08:16

Péntek délelőtt tartott tartott utcafórumot Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, egyben a Párbeszéd, az MSZP, illetve az LMP miniszterelnök-jelöltje Kecskeméten. Karácsonytól megkérdeztük, hogy mit kezdene a közmunkaprogrammal? Hogyan győzné le a Fidesz-KDNP-t az olyan jobboldali városokban, mint Kecskemét? Milyen problémák vannak szerinte Kecskeméten? Interjú a helyszínről.

Karácsony Gergely az Azonnalinak: A polgári és konzervatív szavazóknak még több okuk van, hogy a Fidesz ellen szavazzanak

Augusztus 27-én pénteken tartott utcafórumot Karácsony Gergely, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP miniszterelnök-jelöltje Kecskeméten, aki egy körülbelül 70-100 fős tömegnek arról beszélt, hogy ő milyen Magyarországot szeretne felépíteni egy 2022-es kormányváltás után.

Karácsony beszédében kiemelte, szerinte a rendszerváltás félrement, ezért 2022 után egy új országot kell építeni, ahol nem kell attól tartania senkinek, hogyha elmegy egy politikai rendezvényre, akkor elvesztheti a munkáját, és az önkormányzatokat sem véreztetik ki. Budapest főpolgármesterével Kecskeméten készítettünk egy rövid interjút.

Még május 15-én szülőfalujában, Nyírtasson jelentette be, hogy elindul miniszterelnök-jelöltként az előválasztáson. A bejelentése után elmentünk a faluba riportot készíteni, ahol a helyiek azt mondták, hogy a legnagyobb probléma, hogy a közmunkaprogramon kívül nincs nagyon munka. Ha 2022-ben felállna egy Karácsony-kormány, mit csinálna a közmunkaprogrammal?

A közmunka önmagában egy jó irány, de alapvetően át kéne gondolni. Az én programomban garantált munka szerepel, ami azt jelenti, hogy aki dolgozni akar, annak erre legyen lehetősége. Ehhez az kell, hogy ilyen típusú munkalehetőséget nagyon sok helyen lehessen kapni.

Magyarországon egyszerre van munkaerőhiány és munkanélküliség, illetve egyszerre szembesülünk azzal, hogy rengeteg munka pedig nincs elvégezve.

Ezt az inkább büntető jellegű, felülről diktált közmunkaprogramot, ami kvázi egy „mindegy, csak csináljatok valamit” típusú dolog, át kellene alakítani.

Igen, de hogyan?

A garantált munkaprogramom arról szól, hogy az önkormányzatok, a civil szervezetek, közhasznú tevékenységet végző szervezetek tudjanak munkaerőt kapni fontos közcélok ellátására. Ez tulajdonképpen egy szociális gazdaság pillérét hozná be a magyar munkaerőpiacon.

Az elnyomú típusú közmunkát egy ilyen közösségi foglalkoztatással szeretnénk leváltani.

De például Nyírtasson így milyen munkalehetőségek lennének? A konzervgyárak bezártak és az emberek nem tudnak eljutni például Nyíregyházára dolgozni a Lego-gyárba vagy a szomszéd faluba a baromfifeldolgozóba.

Az, hogy Magyarországon a munka világában ilyen problémák vannak, az összefügg néhány közszolgáltatásnak a fájó hiányával. Az egyik a jó közösségi közlekedés, ami a kistelepülések számára élet-halál kérdés, de emellett nincsen aktív foglalkoztatáspolitikánk sem.

Ahhoz, hogy az emberek dolgozni tudjanak, az államnak is dolgoznia kellene.

Erősíteni kellene a közösségi közlekedési rendszereket, illetve aktív foglalkoztatáspolitikát kellene folytatni mentorálással és képzéssel.

A közmunkának pont az a baja, hogy az embereket bezárja egy egyébként egyénileg és társadalmi szinten is fenntarthatatlan rendszerbe. Nagyon sokszor a közmunka helyett képzést vagy mentorálást kéne adni. Azokban a falvakban, ahol nincs se munka, se busz, ott az emberek be vannak zárva egy ilyen lehetetlen helyzetbe.

De az ilyen településekre hogyan vinne munkát? Vagy legyen busz, mindenki menjen a városokba dolgozni és néptelenedjenek el a falvak?

Nyilván nagyon nehéz az egyik pillanatról a másikra előrelépni, de az a gazdaságpolitika, ami Magyarországon elsősorban a multinacionális és a hazai nagytőkének adott egyéni támogatásokkal próbálja a magyar gazdaságot felpörgetni, az szerintem egy téves irány.

Nyilván ezekre szükség van, az egyedi nagyberuházások nagy hatással lehetnek a gazdaság szerkezetére, itt Kecskeméten ezt tudjuk.

De alapvetően egy sikeres gazdaságot és a legtöbb foglalkoztatást a kis- és közepes vállalkozások adják. Ezt mindig minden kormány elmondja, hogy őket kell támogatni, de valójában ez soha nem történt meg.

Itt kell egy nagy fókuszváltás:

az olyan kis településeken, mint Nyírtass vagy a hozzá hasonló települések, a helyi kisvállalkozások fognak felcseperedni annyira, hogy érdemi munkahelyeket tudnak majd adni,

míg közben az egyedi nagyberuházásoknak az ösztönzésével is lehet előrelépni. E jelenség mögött egy olyan szociális krízis van, ami az egész harmincéves rendszerváltásnak az elcseszettsége.

Nyírtassról tudni kell, hogy 1993-ban Csurka István írt egy nagyon erős esszét a rendszerváltás veszteségéről. Az a szöveg úgy kezdődik – amit amúgy a mostani beszédemben idéztem is, de senkinek nem tűnt fel –, hogy van Magyarországon egy falu, és leír egy teljes kudarcot, hogyan privatizálták szét az állami gazdaságot – ahol például korábban az én szüleim is ott dolgoztak -, és hogyan tették tönkre ennek a településnek a jövedelemtermelő képességét. Ez a falu Nyírtass volt egyébként.

Nem mintha én Csurka István lennék, de az egy nagyon erős szöveg és nagyon sok társadalomismeret van benne.

Hamarosan fogjuk publikálni egyébként a kistelepülések felkarolásáról szóló programomat, aminek az az alapfilozófiája, hogy az a szerény jövedelem, ami a kistelepüléseken létrejön, azt meg kell próbálni helyben otthagyni.

Csak a helyi közösségeken és a helyi gazdaságon keresztül lehet ezeket a településeket felzárkóztatni.

Most Kecskeméten vagyunk, itt tartott is egy beszédet a kormányváltás fontosságáról. Ön szerint itt mi a legnagyobb helyi probléma, amivel foglalkozni kellene?

Nézze, nem vagyok benne biztos, hogy nekem kéne ezt a kérdést megválaszolni, hiszen kiváló jelöltjeink vannak, akikkel együtt dolgozunk. Nyilván Kecskeméten az itteni Mercedes-gyárnak köszönhetően van egy olyan gazdasági prosperitás, ami működik, az egyetlen kérdés, hogy ez hogyan tud lecsorogni és hogyan tud erre rácsatlakozni a város gazdasága.

Ahhoz, hogy ez a továbbfejlődés, ez a továbbgyűrűző hatás meglegyen, ahhoz először egy erős önkormányzat kell.

Tudom, hogy itt kormánypárti polgármester van, de bárki bármit mond, a fideszes önkormányzatok is kárvallottjai ennek a kormánynak.

Az egyik első lépés a helyi gazdaságok fejlesztése szempontjából, hogy a választás után a kis- és nagytelepüléseken az önkormányzatokat először lélegeztetőgéphez kell juttatni, majd visszaadni nekik azokat a jogköröket, amivel az élére tudnak állni a helyi gazdaság fejlesztésének.

Ahhoz, hogy az ellenzék 2022-ben megnyerje a választást és többséget szerezzen a parlamentben, fontos, hogy olyan úgymond fideszes bástyákat is bevegyenek, mint például Kecskemét. Ön hogyan próbálná meggyőzni a kecskemétieket, hogy az ellenzéki jelöltre szavazzanak itt, miközben a rendszerváltás óta csak egy esetben volt itt baloldali győzelem?

A 2019-es önkormányzati választáson például Budapesten is olyan kerületekben lett baloldali vagy ellenzéki vezetés, ahol soha nem volt rendszerváltás óta...

Igen, de a budapestiek azért jóval liberálisabbak a kecskemétieknél.

Az I. kerület nem annyira a liberalizmusáról híres, az inkább egy polgári, konzervatív környék.

Szerintem a polgári és konzervatív szavazóknak még több okuk van, hogy a Fidesz ellen szavazzanak, mert az ő értékeik nevében teszik tönkre azokat az értékeket, amikben ők hisznek.

Ez a kormány se nem polgári, se nem konzervatív. Összességében ez a kormány azoknak a közös értékeknek a lejáratásával van elfoglalva, amik miatt 30 évvel ezelőtt rendszerváltást csináltunk.

Szerintem Magyarországon semmi oka nincs senkinek, hogy ezt a kormányt támogassa, bármilyen világnézetű is legyen.

Kecskemét fejlődését is jóval inkább bátorítaná egy olyan kormány, ami önkormányzatbarát, mert a város fejlődését a város helyi erőforrásaiból kell megoldani a városi közösség által választott legitim vezetőknek – függetlenül attól, hogy mi a pártállásuk.

Ma egy olyan kormánya van Magyarországnak, ami meg akarja fojtani az önkormányzatiságot, beleértve Kecskemétet is.

Senki ne gondolja azt, hogyha az Orbán-kormány marad, akkor a kecskeméti önkormányzat tovább fogja tudni üzemeltetni például az óvodáit, a járóbetegellátó intézményeit vagy a háziorvosi rendszereit, mert ezeket mind államosítani fogják, amitől rosszabb lesz ezeknek a közszolgálatoknak a minősége.

Egy szó mint száz, a baloldali szavazóknak is van okuk arra, hogy leváltsák a magukat polgárinak nevező kormányt, de a polgári szavazóknak két okuk is van rá, mert az ő nevükben teszik tönkre ezt az országot.

Ha a Fidesz se nem polgári, se nem konzervatív, akkor ön hogyan definiálná a Fideszt?

Sok szó van a szótárban, ami eszembe jut, de leginkább

egy olyan kormánynak nevezném, ami elárulta Magyarországot.

Elárulta az összes közös értékünket, elárulta Magyarország érdekeit, és az országot kisajátítja olyan nagyhatalmaknak, amikkel nem egy szövetségi rendszerben vagyunk.

Nekem minden követ meg kell mozgatnom és tiltakoznom azért, hogy ne akadályozzák meg a Diákváros megépítését, ami helyett egy kínai magánegyetemet építenének – már ezért meg kéne bukniuk. Előbb beszéltem is egy kecskeméti gimnazistával, aki jövőre fog egyetemre menni, és ő is megértette, hogy miért fontos a Diákváros.

NYITÓKÉP:

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek