Van-e értelme a zenetévéknek a Youtube-korszakban? 40 éves az MTV

Szerző: Ágoston Dániel
2021.08.27. 19:08

Negyven éve indult útjára az amerikai MTV, és teljes egészében változtatta meg a televíziózást azzal, hogy videóklipeket kezdett sugározni. De mit adott a szakmának és a nézőknek a legendás zenecsatorna? Mit gondol róla az utca embere, a médiaszakember és a zenészek? Van-e a Youtube-korszakban létjogosultsága egy zenetévének? Videó!

Van-e értelme a zenetévéknek a Youtube-korszakban? 40 éves az MTV

1981. augusztus 1-én egy teljesen új fejezete indult el a televíziózásnak azzal, hogy a The Buggles – Video Killed The Radio Star című számával elintult az amerikai Music Television, vagyis az MTV.

A sugárzás kezdete óta az MTV forradalmasította a zeneipart, valamint a mozgóképes kultúrát is.

Szlogenjei konkrétan beették magukat az emberek tudatába, és szinte a teljes amerikai Rock and Roll Hall of Fame mögöttük volt David Bowie-tól Michael Jacksonon át a Nirvanaig. A csatorna működése alatt még jobban megszeretette a fiatalokkal a zenét, s még eladhatóbbá tették a zene- és lemezkészítés világát.

Az MTV világa természetesen Magyarországot sem kerülte el a rendszerváltás utolsó éveiben,

a csatorna egyet jelentett a gondtalan szabadsággal, a 90-es évek háború utáni légkörével, meg a kazettákra másolt videóklipekkel.

Ezért most videóriportban jártuk körbe a zenecsatorna történetét a magyar MTV korábbi csatornaigazgatójával, Málnay B. Leventével, az ország egyik legjelentősebb zenekarával, az Irie Maffiával, és természetesen megkérdeztük az utca emberét is arról, hogy mit tud egyáltalán az MTV-ről negyven év távlatában.

Ágoston Dániel
Ágoston Dániel az Azonnali újságírója

Podcast, techno, divat, publicisztika.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek