Új-Zéland leállítja az afganisztáni menekítést a terrorfenyegetés miatt

2021.08.27. 07:51

Jacinda Ardern miniszterelnök szerint a menekítés a kabuli reptérről immár életveszélyessé vált, tőlük nem jön több repülő. A hátrahagyott afgán segítőik súlyos árulást emlegetnek.

Új-Zéland leállítja az afganisztáni menekítést a terrorfenyegetés miatt

Nem küld több repülőt Új-Zéland Afganisztánba az evakuáció keretében, miután csütörtökön, késő délután két súlyos, öngyilkos merénylő által elkövetett robbantás eddig 73 afgán állampolgárt és 13 amerikai katona halálát okozta a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtéren - jelentette be Jacinda Ardern, az ország miniszterelnöke.

A támadást az Iszlám Állam Khoraszán (ISIS-K) nevű helyi, a tálibokkal is időnként harcoló szervezete vállalta magára,

a tálib vezetés viszont súlyosan elítélte a történteket, és a felelősök gyors felkutatását és megbüntetését ígérte meg. Magyar idő szerint a késő esti órákban egyébként beszédében ugyanezt tette Joe Biden amerikai elnök is.

A Guardian rövidhíre szerint Ardern arra hivatkozott, a terrorfenyegetettség a repülőtéren továbbra is olyan óriási, hogy ebben a helyzetben a szigetország hadereje nem tudja vállalni, hogy repülőgép-személyzetet és katonákat küldjön a menekítő akciókhoz a továbbiakban, így azok végleg leállnak.

A baj csupán az, hogy az új-zélandi hadsereg 40 afgán tolmácsa ebben a helyzetben a kabuli repülőtéren ragadt, és immár semmi esélyük arra, hogy a kormány korábbi ígéretéhez híven őket is kimentsék.

A tolmácsok és helyi segítők a bejelentés kapcsán arról beszéltek, Új-Zéland kormánya "egyszerűen elárulta" őket. A brit politikai hírportál elérte az egyik, Új-Zélandra már vízumot is szerző tolmácsot, Alit, aki szerint éppen azért kapta meg a menedékjogot, mert az óceániai állam hatóságai elismerték, élete veszélyben van a tálib uralom idején Afganisztánban, ezért azt, hogy most mégsem jönnek értük, a nemzetközi jog súlyos megsértésének tartja. 

A tolmács arra kérte Ardernt, hogy az ő, és másik 36, már vÍzumot szerzett segítőt nem hagyja magára ebben a helyzetben sem, és a kormány dolgozzon a megoldáson.

Korábban nem csupán Új-Zéland, de Ausztrália is abbahagyta a légihídon történő evakuálásokat, az Egyesült Államok azonban csütörtökön este bejelentette, az ő haderejük az Iszlám Állam támadása ellenére is tovább folytatja a mentőakciót. Azt viszont még nem tudni, hogy ennek keretében végül a vízumok szerint Ausztrália és Új-Zéland által befogadott embereket is megpróbálják-e majd kihozni valahogyan.

NYITÓKÉP: Az utolsó afgán állampolgárok szállnak fel az amerikai légierő gépeire Kabulban, mielőtt a terrortámadások bekövetkeztek. / FOTÓ: Richard Engel, Twitter

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek