Adjanak ételt az EU és Belarusz között ragadt bevándorlóknak – kéri az Emberi Jogok Bírósága Lengyelországtól és Litvániától

Szerző: Petróczi Rafael
2021.08.26. 18:01

Mint az a bírósági döntésben szerepel, ez nem azt jelenti, hogy az EU-s tagállamok engedjék is be az afgán és iraki bevándorlókat a határaikon belülre.

Adjanak ételt az EU és Belarusz között ragadt bevándorlóknak – kéri az Emberi Jogok Bírósága Lengyelországtól és Litvániától

„Adjanak élelmet, vizet, ruházatot, megfelelő orvosi ellátást és lehetőség szerint ideiglenes szálláshelyet”

– ezt kéri az Emberi Jogok Európai Egyezménye betartásának felügyeletére létrehozott bíróság, a strasbourgi Emberi Jogok Bírósága (EJEB) Lengyelországtól és Litvániától azon iraki és afgán bevándorlók ügyében, akik országuk és Belarusz határa közötti senkiföldjén rekedtek azt követően, hogy Belarusz a közös határszakaszra engedte őket, és most egyik fél sem hajlandó őket visszaengedni a saját országába.

Mint arról az Azonnalin is korábban beszámoltunk, Aljakszandar Lukasenka belarusz elnök felfüggesztette az Európai Unióval kötött az illegális bevándorlás elleni szerződést, miután az EU újabb szankciókat vetett ki Lukasenka rezsimjére, amiért a belarusz KGB eltérített egy Athén és Vilnius között közlekedő Ryanair-járatot, hogy elfogják a rezsimellenes újságírót, Raman Prataszevicset és barátnőjét.

Ezt követően engedte rá Belarusz a lengyelekkel és a litvánokkal közös határszakaszra a közel-keleti bevándorlókat, akiket azonban ott nem fogadtak: Lengyelországban katonákat mozgósítottak a határra, hogy így állíthassák meg az illegális határátlépőket, míg Lettországban rendkívüli állapotot vezettek be a megjelenő bevándorlók miatt.

A Belarusszal határos EU-s országok (Lengyelország, Litvánia, Lettország) lezárták a határaikat Lukasenkáék elől, ugyanezt azonban megtette Belarusz is, megerősítve a határvédelmét:

így mintegy 50 afgán és iraki bevándorló egyszerűen harapófogóba került Belarusz és az EU között, és egyik országba sem juthatnak be és vissza, miközben hiányt szenvednek az olyan alapvető szükségletekben is, mint az étel, ital vagy az orvosi ellátás.

Erre a helyzetre reagált szerdán az EJEB egy ideiglenes intézkedési döntéssel – ilyeneket az EJEB olyan sürgős beavatkozást igénylő esetekben szokott kiadni, amikor fennáll a helyrehozhatatlan kár elszenvedésének veszélye.

Az ideiglenes intézkedésnek ennek megfelelően egzakt határideje van: az EJEB most arra kéri (nem utasítja) a lengyel és litván államot, hogy augusztus 25-től (azaz e hét szerdától) egészen szeptember 15-éig biztosítsa a határok között ragadt bevándorlók számára ezeket az alapvető javakat, és

külön hangsúlyozza is, hogy ez nem azt jelenti, hogy a két uniós tagállamnak a saját területére kéne engednie őket.

A belarusz állami hírügynökség, a Belta szerint a lengyelek egyébként már korábban is próbáltak volna segítséget küldeni a két határ között rekedt bevándorlók számára, azonban a határ belarusz oldaláról szerették volna azt hozzájuk eljuttatni – a belarusz fél pedig megtagadta a lengyel adományokat szállító járművek beengedését, mondván: ha a lengyelek tényleg segíteni szeretnének a migránsokon, akkor azt Lengyelországban is megtehetnék.

Az EJEB kérése értelmében most tehát úgy a lengyeleknek, mint a litvánoknak mindent meg kéne tennie annak érdekében, hogy akár a saját határszakaszuk oldaláról is segítséget biztosítsanak a bevándorlóknak szeptember 15-éig.

NYITÓKÉP: Lengyel katonák a belarusz-lengyel határon. FOTÓ: Lengyelország Nemzetvédelmi Minisztériuma / Twitter

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek