Pénzt osztogatnak Putyinék a nyugdíjasoknak és a katonáknak a választás évében

2021.08.25. 11:54

Pont maradt egy kis tartalék az államkasszában, hogy Putyin pártjának, az Egységes Oroszország Pártnak a bázisszavazói támogatásban részesüljenek.

Pénzt osztogatnak Putyinék a nyugdíjasoknak és a katonáknak a választás évében

Szeptember 17-e és 19-e között tartják a választást az Orosz Föderációban, ahol a kétkamarás törvényhozás alsóházának, a Dumának a tagjairól dönthetnek az orosz választók. Ugyan várható, hogy a Putyin-párt, azaz az Egységes Oroszország fog nyerni, az ellenzék mindent megpróbál megtenni azért, hogy ez ne így történjen:

az épp 3 és féléves börtönbüntetését töltő Alekszej Navalnijék az ún. „okos szavazás” modelljével próbálják rávenni a választókat, hogy minden körzetben szavazzanak a legerősebb ellenzéki jelöltre,

ugyanakkor az erre való buzdítást kicsit hátráltatja, hogy Navalnij oldalát még júliusban lelőtték az orosz hatóságok.

Eközben az épp kormányzó Egységes Oroszország Párt is belekezdett a kampányba, ugyanakkor elég nehéz helyzetben van a Putyin pártja:

a legutóbbi, 2016-os választáson 54,2 százalékos eredményt elérő párt támogatottsága folyamatosan csökken, 2021-ben már olyan közvélemény-kutatás is volt, ami csak 29 százalékra mérte, 

így az előző választáson 40,86 százalékpontos előnnyel rendelkező pártra már csak 14-16 százalékponttal szavaznának többen, mint a második helyre mért Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjára.

Ennek oka részben az infláció nagy mértéke, illetve a koronavírus-járvány miatti gazdasági leállások, ami sok embernek a megélhetését is nehezíti.

Emiatt Putyin arra kérte pártjának törvényhozóit a párt augusztus 24-én megtartott XX. konferenciáján, hogy

fogadjanak el egy törvényt a Dumában, ami 10 ezer rubel (jelenlegi árfolyamon körülbelül 40 ezer forint) egyszeri támogatást adna még idén minden nyugdíjasnak, illetve 15 ezer rubel (körülbelül 60 ezer forint) bónusz járna a katonáknak.

Mint arra a Moscow Times emlékeztet,

ez a két választási csoport az egyik legnagyobb bázisa Putyin pártjának.

A Moscow Times értesülései szerint a kifizetésre még idén kerülne sor a választás után, és közel 47 millió orosz juthatna így extra pénzhez – vagy másképp fogalmazva a választók közel 40 százaléka.

A Sberbank egyik elemzője szerint a katonáknak járó bónuszok, illetve a nyugdíjasoknak járó egyszeri támogatás 500 milliárd rubelbe kerülne, azaz mintegy 2000 milliárd forintos egyszeri kiadásként jelenne meg az államháztartásban.

Putyin a kifizetéseket hivatalosan az infláció növekedésével magyarázza, mivel az orosz elnök szerint azt leginkább a nyugdíjasok érzik meg.

Az infláció pedig viszonylag magas a koronavírus-válság miatt: ötéves csúcsokat dönt meg hónapról hónapra Oroszországban.

Nyugati közgazdászok úgy tartják, hogy az ideális éves infláció 1,5-2 százalékos, ehhez képest a rubel inflációja jelenleg közelít a 7 százalékhoz. Oroszországban legutoljára a 2015-ben a Krím annektálása miatt bevezetett uniós és nyugati szankciópolitika, illetve az olajárak esése miatt állt nagyon rosszul a rubel, aminek az értéke akár 15-16 százalékkal is csökkenthetett, de 2015 végétől, 2016 elejétől sikerült megállaítani az inflációt, azonban a kínai koronavírus megjelenésével és az amiatt bevezetett korlátozásokkal ismét romlani kezdett az orosz fizetőeszköz.

Ugyanakkor a Moscow Timesnak megszólaló pénzügyi szakértő úgy számol: az egyszeri kifizetések ugyan növelik majd a fogyasztást – körülbelül 0,9 százalékponttal – azonban ez további 0,2 százalékponttal növelheti az inflációt is.

Putyin hivatalosan ezt szeretné ellensúlyozni adófizetői pénzből a nyugdíjasok, illetve a katonák számára, de

Navalnijék csapata szerint ez csupán „propaganda és a választók megvesztegetése”,

mivel sok nyugdíjas tényleg a létminimum alatt él Oroszországban.

Bebörtönzésekkel és ellehetetlenítésekkel készülnek a választásra

Emellett azonban mással is készül a választásra a reményei szerint a kétharmados többségét megőrző Egyesült Oroszország Párt és a hatalom.

Csak augusztusban két rezsimellenes aktivistát ítéltek letöltendő börtönbüntetésre.

Navalnij szóvivőjét, Kira Jarmist másfél éves szabadságvesztére ítélték, amiért egy tüntetésen megszegte a hatályban lévő járványkezelési szabályokat, ahogyan Navalnij egyik szövetségesét, a bebörtönzött politikus korrupcióellenes alapítványának korábbi ügyvédjét, Ljubov Szobolt is másféléves szabadságvesztést szabtak ki, azonban Szobol több forrás szerint is külföldre menekült a börtönbüntetése elől.

Alekszej Navalnijt még 2020 augusztusában próbálták az orosz titkosszolgálat emberei megmérgezni, azonban a putyinellenes politikus túlélte azt, viszont miután németországi gyógykezeléséből hazatért, az orosz rendőrség rögtön őrizetbe vette, majd pedig a bíróság három és fél év szabadságvesztésre ítélte, ahol a Kreml-kritikus politikus elmondása szerint sokáig kínozták.

NYITÓKÉP: Vlagyimir Putyin orosz elnök az Egységes Oroszország Pártjának XX. kongresszusán augusztus 24-én. FOTÓ: Kreml

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek