Dobrev Klára a második jelölt, akinek összejött a 20 ezer ajánlás

2021.08.25. 13:12

Így Karácsony Gergely mellett már biztos, hogy Dobrev Klárára is lehet majd szavazni az ellenzéki előválasztáson.

Dobrev Klára a második jelölt, akinek összejött a 20 ezer ajánlás

Augusztus 25-én, azaz két nappal az  ajánlásgyűjtés elindulása után Dobrev Klárának, a Demokratikus Koalíció EP-képviselőjének és egyben miniszterelnök-jelöltjének is összegyűlt az előválasztáson való induláshoz szükséges 20 ezer ajánlás, tudósít róla az ATV.

Az ATV-nek a hírt a DK EP-képviselője is megerősítette, aki úgy fogalmazott: sokkal nagyobb az érdeklődés az előválasztás iránt, mint azt előzetesen gondolták.

„Bőven túl vagyunk azon, amire szükség van, viszont az ajánlásgyűjtés nem csak arról szól, hogy meglegyen a minimum teljesítmény, hanem egy alkalom arra, hogy beszélgessünk az emberekkel”

– tette hozzá a DK miniszterelnök-jelöltje az ATV Híradójának.

Ezzel Dobrev Klára a második jelölt, aki összegyűjtötte a miniszterelnök-jelöltek indulásához szükséges 20 ezer aláírást,

az első még Karácsony Gergely volt, aki kevesebb mint 24 óra alatt teljesítette ezt az elvárást.

Mint korábban beszámoltunk róla, az ellenzéki előválasztás augusztus 23-án hétfőn lépett új szakaszba, amikor az egyéni képviselőjelöltek, illetve a miniszterelnök-jelöltek megkezdhették az aláírásgyűjtéseiket.

A jelölteknek egészen szeptember 6-ig van idejük összegyűjteni a megfelelő számú ajánlást, hogy végül elindulhassanak az előválasztáson – az egyéni képviselőjelöltek esetén 400, a miniszterelnök-jelöltek esetén 20 ezer aláírás szükséges, és mint azt a pártok elárulták nekünk, még abban az esetben is, ha valaki csak egyedül indul el a körzetben.

Így jelenleg Karácsony és Dobrev Klára az, akik a nyilvántartásba vett miniszterelnök-jelöltek közül már összegyűjtötték az induláshoz szükséges ajánlásokat, mellettük még öt másik jelölt szeretne a 2022-es választáson együtt induló ellenzék kormányfő-jelöltje lenni: 

  • a Jobbik a pártelnök Jakab Pétert,
  • a Momentum az elnökét, Fekete-Győr Andrást,
  • Márki-Zay Pétert mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalma indítja,
  • Pálinkás József, korábbi MTA-elnök pártja, az Újvilág Néppárt jelöltje,
  • illetve végül befogadták a jelentkezését Ecsenyi Áronnak, a Le az Adók 75 százalékával párt elnökének is. 

Dobrev Klára egyébként már jóval az előválasztás hivatalos elkezdése előtt megkezdte kampányát: már június eleje óta országjáráson vesz részt, hogy a helyi DK-s jelöltek mellett saját maga mellett agitáljon az összegyűlt érdeklődőknek. 

Dobrev először június 2-án indult útnak, akkor Budapest VIII. kerületi Teleki tér volt az állomás,

amit még előzetesen sajtótájékoztatónak hirdettek meg, ám két kérdés után inkább a potenciális szavazóival beszélgetett a DK miniszterelnök-jelöltje. 

Ezután a DK már nem sajtótájékoztatóként, hanem utcafórumként hirdette meg Dobrev eseményeit, az Azonnali tudósított a kecskeméti állomásáról, ahol egy rövid interjút is adott nekünk a DK EP-képviselője.

Az ajánlásgyűjtésre a jelölteknek egyébként két hetük van, a leadási határidő szeptember 6-a délelőtt 10 óra. Mivel az ajánlások ellenőrzését az átadást követően 48 órán belül el kell végezni,

várhatóan szeptember 8-ra alakul ki, hogy kik kerülhetnek fel a szavazólapokra az egyes körzetekben.

Az előválasztás első fordulójára szeptember 18-a és 26-a között kerül sor, amin online és személyes szavazásra is lehetőség lesz. Ha az első fordulóban egy miniszterelnök-jelölt sem szerzi meg az 50 százalék + 1 szavazatot, akkor a három legtöbb szavazatot szerzett jelölt egy második fordulón méretteti meg magát, amit október 4-e és 10-e között tartanak meg.

Az előválasztás menetrendjéről itt írtunk. De hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

NYITÓKÉP: Dobrev Klára a kecskeméti utcafórumán még július 1-jén. FOTÓ: Karóczkai Balázs / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek