Mechanistván vs. Roboturul: Az új idők hajnala

Ágoston Dániel

Szerző:
Ágoston Dániel

2021.08.24. 10:09

Az a baj, hogy megint csak a cinizmus ömlik a liberálmédiából. Röhögcsélnek, hahotáznak, gúnyolódnak, hogy hogy nézett már ki az a kerekekkel ellátott Transformer-csodaszarvas, pedig csak a lényeget nem értik. Ezúttal sem.

Múlt hét pénteken történt valami csodálatos dolog, amin mindenki megint csak röhögni tudott. Nem látta jönni senki, nem vártunk rá, ahogy Szent István sem arra, hogy időben kipicsázza Koppányt a hatalmi játékból.

A nagy idők azonban nagy rizikókkal járnak, s az igazán nagy művészetet is csak jóval később értékeli igazán nagyra a történelem. Nézzük csak meg: Picasso, Miró, Jackson Pollock – ma már mind őket követik a festészetben.

És most, mikor kigördült a művész műhelyéből a már életében posztszőkemiklósgáborizmus jegyeit viselő Szarvas Optimus, üdvrivalgás helyett csak kacagást lehetett hallani.

Mert ez bizony művészet volt, kisbarátaim, amely olyan pontosan tartja rajta a korszak ütőerén az ujját, mint Matolcsy György a forint árfolyamán.

Csak hát nektek például fogalmatok sincs arról, mi az a k-pop. De még a j-rockról sincs. Vagy az animéről. Ha lenne, akkor tudnátok, hogy ezek a műalkotások valójában az újkori keleti kultúra sarokköveinek legszebb esztétikai hagyományait követték, s amely első ízben jelent meg állami szinten egy Nyugati országban. Elmaradottság? Konzervativizmus? Hatalmas pofon a huhogóknak!

Aztán ott van a cosplayezés hagyománya, szintén a Keletről, amely nemhogy a holnapot, hanem a jövő hetet követi, s amiről nektek fogalmatok sincs, hiába gágogjátok, hogy mégis.

Láttátok a Roboturul előtt doboló öreg táltost? Méltóságteljes volt? Összeért a múlt és a jelen? Persze, hogy össze, de mivel nem nektek jutott eszetekbe, ezért rosszul vagytok tőle. 

Le merem fogadni, hogy még azon is felháborodnátok, ha kiderülne, valójában ez az egész felvonulás igazából egy kemény kokóparti során született. Összeültek hazánk legjobb újgenerációs művészei egy luxuslakásban, leraktak egy tégla kokaint az asztalra, majd azt felszívva úgy kezdtek lövelni kifelé az agyakból a jobbnál jobb ötletek, akár tűzhányóból a láva. De a gonzó, a kábszis mámor csak nektek jár, ugye.

Mindezeken felül pedig gőzötök sincs a történelemről. Nem gondoltok Egyiptom, vagy Róma nagy ünnepeire, a nagy felvonulásokra, hiszen nektek csak a Pride létezik. S amikor végre itt az állami Pride, benne testfestéses férfiakkal, akik az Andrássy úton vonulnak, elvész az iróniaérzéketek, nem marad bennetek humor, csak a cinizmus.

Pedig augusztus 20-a lehetett volna egy új kiegyezés is. Egy új közös nevező, ahol elmosódnak a határok államalapítás és dionüszoszi falloszünnep között. De nektek nem kellett.

Nem baj. 2021. augusztus 20 akkor is valami újat hozott, ahol magasabb szinten üdvözölhetjük majd a bödőcstibori értelemben vett felcsúti Ramszeszt.

Én például pénteken úgy döntöttem, hogy ha nagy leszek, kigyúrt, félmeztelen turulvontató leszek. Felhagyok az újságírással, otthagyom a világot jelentőt, feladok mindent, amit csinálok és életem az államalapítási Roboturul kézzel történő húzásával fogom tölteni. Ez ugyanis szent feladat. Egy küldetés.

Jelentkezni fogok a SZFE-re, hogy ösztöndíjból eltarthassam magam, tudjak venni megfelelő mennyiségű fehérjepótlót és kondibérletet, és semmi mást nem fogok csinálni, mint az év 364 napjában a szentséges Gurulmadárt fogom fel és alá húzgálni egy betonplaccon. Múlt hét péntek óta ugyanis csak ennek látom értelmét. Pláne, hogy még az álmomba is begördült államalapító Mechanistván. Mondjuk az is igaz, hogy kemény volt a hétvége. De az utókor mégiscsak a legendákat szereti.

Ágoston Dániel
Ágoston Dániel az Azonnali újságírója

Podcast, techno, divat, publicisztika.

olvass még a szerzőtől
Ágoston Dániel
Ágoston Dániel az Azonnali újságírója

Podcast, techno, divat, publicisztika.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek