WHO-főigazgató Budapesten: A harmadik oltást el kell halasztani

2021.08.23. 14:43

Bár az MTI tudósításából kimaradt, az Egészségügyi Világszervezet vezetője egy Szijjártó Péterrel közös sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre beszélt erről. Elmondása szerint két hónapos moratóriummal halasztanák el a harmadik oltásokat, hogy a rossz átoltottságú országoknak több vakcina jusson.

WHO-főigazgató Budapesten: A harmadik oltást el kell halasztani

Az 1-2 százalékos átoltottságú országokra kell fókuszálni, ennek érdekében a harmadik oltások beadását el kell halasztani

– erről budapesti, Szijjártó Péter külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján beszélt Tedrosz Adhanom, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. Ezt elsőként a Reuters tudósítója írta meg, ugyanis az újságírói kérdésekre elhangzott válaszok, köztük a harmadik oltásokról tett kijelentései kimaradtak a sajtótájékoztatóról szóló MTI-tudósításból.

„A harmadik oltások vonatkozásában én egy kéthónapos moratóriumot szeretnék hirdetni. Amikor sok országnak küzdelmet jelent az átoltottság növelése, sok esetben 1-2 százalék alatti az átoltottság és még az első és második adagot sem kapják meg. Ilyen esetben, ha a harmadik oltásokra térünk át, az nem segíti a globális fellépést, a vírus terjedhet az alacsony átoltottságú országokban és a delta variáns esetleg még fertőzőbbé válik”

– mondta Tedrosz Adhanom a Szijjártó Facebook-oldalán elérhető, szinkrontolmáccsal közvetített élő adás alapján (38 perctől alább megtekinthető).

A WHO-főigazgató szerint a harmadik oltásokra szánt vakcinákat meg kellene osztani más országokkal, akár adomány formájában.

Hozzátette, hogy az immunrendszerük betegsége miatt fokozottan veszélyben lévők esetén van jogosultsága az „erősítő” oltásnak, de ez nem jelent nagy lakosságszámot és a harmadik oltások hatékonyságában nincs egyetértés.

Magyarország már egymillió adag vakcinát adományozott

Szijjártó beszédében azt mondta: a járvány egyszerre támad egészségügyi, gazdasági és társadalmi fronton, és ha az ország nem lesz elég védett, akkor komoly károkat tud okozni mindhárom területen.

Arról is beszélt, hogy szerint számos nemzetközi szervezet kudarcot vallott a járványkezelésben, mert azt egy geopolitikai-ideológiai háború megindítására használták fel, illetve a WHO-val vitatkoznak a keleti vakcinákkal szemben „hergelő” baloldali politikusok.

A külügyminiszter felidézte, hogy a világjárvány kitörése óta a WHO főigazgatója a szervezet mindössze három tagállamát látogatta meg kétoldalú alapon, most harmadikként Magyarországot. Ez szerinte annak a jele, hogy nem igaz, hogy elszigetelt lenne a magyar járványkezelés.

Adhanom megköszönte a magyar kormánynak, hogy egymilliónál is több vakcinát adományoztak arra rászoruló országoknak, illetve kiemelte Karikó Katalin kutatómunkáját az oltás kifejlesztése során. Emellett már beszédében figyelmeztetett az oltóanyagok méltánytalan eloszlására. Elmondása alapján ugyanis a világon több mint 4,8 milliárd adag vakcinát adtak be eddig, de ezeknek a 75 százalékát mindössze tíz országban.

Említette továbbá, hogy a világ országainak csupán mintegy felében haladta meg a 10 százalékot a lakosság átoltottsága. A sajtótájékoztató apropóját az adta, hogy a a találkozón együttműködési megállapodást írtak alá a világméretű humanitárius válságok elleni együttműködés előmozdításáról, a sürgősségi orvosi ellátás megerősítéséről és a jól felkészült, fenntartható és ellenálló helyi képességek fejlesztéséről a távirati iroda közlése szerint.

Magyarország az elsők között kezdte el a harmadik oltás beadását

A harmadik, megerősítő oltást eredetileg az ellenzéki politikusok és a szakértők egy része azért szorgalmazta, mert voltak – többnyire a kínai vakcinákkal beoltottak –, akiknél nem alakult ki kellő védettség a második dózis után.

A kormány később megnyitotta a regisztrációt a harmadik dózisra, ezt pedig azzal hirdette, hogy Európában elsőként Magyarország teszi ezt lehetővé.

A koronavírus tájékoztató oldalon az erősítést azzal indokolták, hogy „az új, agresszív vírusmutánsok megjelenése indokolttá teszi, hogy megerősítsük azok immunvédelmét, akik korán, az elsők között kapták meg az oltást.” Hozzátéve: az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek, és a legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlják a harmadik oltás felvétele. 

A harmadik oltás terén valóban nincs egyetértés, a szakértők elsősorban a rizikócsoportoknak történő beadását tartják fontosnak, bár abban konszenzus van, hogy önmagában ártani nem tud az oltottak védettségére nézve. Erről korábban részletesen ebben a cikkünkben írtunk.

CÍMLAPKÉP: Szijjártó Péter / Facebook

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek