Négy civil jelölt maradt ki az előválasztásból, bár egyikük maga nem akart frakciót választani

2021.08.23. 18:02

Három jelölt a hat ellenzéki párt befogadó nyilatkozatának híján nem indulhat el az ellenzéki előválasztáson, egy pedig nem akart pártfrakciót választani. Márki-Zay Péter arra számít, hogy elindulhatnak az összellenzéki jelölt ellen jövőre.

Négy civil jelölt maradt ki az előválasztásból, bár egyikük maga nem akart frakciót választani

Az idei ellenzéki előválasztásnak hétfőn kezdődött meg az aláírásgyűjtési szakasza – pár egyéni jelölt már össze is szedte a szükséges számú szignót. Még a jelölési időszak hajrájában írtunk arról az Azonnalin, hogy a külsős civil jelöltek egy része kieshet az ellenzéki versenyből, ha egyik párt sem ad nekik nyilatkozatot arról, hogy befogadja őket a frakciójába, ha nyernek egyéniben.

Megkérdeztük Márki-Zay Pétert, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) miniszterelnök-jelöltjét és Horgas Pétert, a Civil Bázis nevű civil jelölőszervezet elnökét, rendeződött-e végül minden jelöltjük helyzete vagy sem.

Horgas Péter az Azonnali megkeresésére azt mondta: két általuk támogatott induló nem szállhat versenybe.

Az egyikük a volt DK-s veszprémi Katanics Sándor, akiről a napokban írta meg több lap, hogy a Momentum támogatása ellenére volt pártja kezdeményezésére elutasították a nyilvántartásba vételét. A másik kieső jelölt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei egykori rendőr, Tóth Ádám, aki nem akart választani a frakciók közül, így kérelmezni sem tudott befogadó nyilatkozatot a hat párt valamelyikétől.

Márki-Zay Péter szintén két embert említett az Azonnalinak, aki nem tud elindulni.

Az egyik a korábbi cikkünkben már szereplő tatabányai Popovics Judit, akivel a Momentum elmondása szerint helyi konfliktusok miatt nem tudna együtt dolgozni, illetve a Baranya megye 2-es körzetből Simon Gábor.

Elindulhatnak függetlenként 

„A befogadó nyilatkozatokkal kapcsolatos eljárás nem választható külön az egész előválasztás folyamatától. Én azt gondolom, az előválasztás egy nagyszerű intézmény, most először van ilyen Magyarországon. Csomó minden írható ennek számlájára, talán nem volt elegendő, megfelelő tudás, elegendő előforrás és bizalom. Amit mi különösen sajnálunk, hogy az előválasztás arra is jó lett volna, hogy minél több honfitársunk el tudja mondani a véleményét, hogy kiben gondolkoznak az adott körzetben. Ez nagyon jó lett volna arra is, hogy az előválasztás folyamata alatt magáról a választásról, a demokráciáról, a választás fontosságáról tudjunk beszélni. Sajnos erre nem futotta az erőnkből”

– értékelt megkeresésünkre Horgas Péter.

„Szerintem a legnagyobb probléma, hogy a pártok azt nem értették meg, hogy nekünk példát kell mutatni demokráciából és nem az indulását megakadályozni az előválasztáson jelölteknek. Egyrészt azért, mert sokkal kevésbé lesz vonzó az ellenzék a választók számára, ha nem tud példát mutatni demokráciából, illetve egy önző, gyakorlatias oka is van ennek, hogy azok a jelölteket én sem tudom elítélni, akik azért fognak elindulni majd 2022-ben az igazi választáson, mert az ellenzék kizárta őket az előválasztásból”

– fogalmazott kérdésünkre Márki-Zay Péter.

Horgas szerint gond volt az informálással is, sokan nem is tudják, mi a különbség az idei ellenzéki előválasztás és a jövőre tartandó országgyűlési választások között, ami a mozgósításnál is okozhat problémákat.

Márki-Zay szerint Popovics Judittal nem azért volt a Momentumnak helyben konfliktusa, mert egy „pártállami nézeteket valló kommunista, szélsőséges nézeteket valló rasszista” vagy pártállami múlttal rendelkező vállalhatatlan jelöltről van szó.

Kérdésükre azt mondja, a pártokat megpróbálja még rávenni, hogy módosítson a helyzeten, mert úgy tudja, a kieső jelöltjeik elindulnak függetlenként 2022-ben.

CÍMLAPKÉP: Dr. Popovics Judit, Facebook / Katanics Sándor Veszprém, Facebook / Márki-Zay Péter, Facebook / Tóth Ádám, Facebook

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek