A török, az ukrán és a macedón vakcinaigazolványokat is elfogadja már az EU

2021.08.23. 09:59

Az elfogadás kölcsönös, ez segíti a nemzetközi utazásokat, ám abból kimaradtak a keleti vakcinák, amit mindhárom ország használ. Közben az EU afrikai vakcinagyártása került kritikák alá.

A török, az ukrán és a macedón vakcinaigazolványokat is elfogadja már az EU

Hétfőtől a Törökországban, Ukrajnában és Észak-Macedóniában kiállított Covid-tanúsítványokat is elfogadja az EU, az Európai Bizottság közlése szerint így segítve a lakosaik nemzetközi utazását – írja az Euractiv.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy ezen országok védettségi igazolásait összekapcsolják az uniós közös digitális Covid-tanúsítvány – a digitális zöldigazolvány – rendszerével, ami nemcsak azt tartalmazhatja, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által tanúsított vakcinák valamelyikét megkapta a birtokosa, de az is belekerül, ha valaki átesett a fertőzésen vagy friss negatív PCR-teszttel rendelkezik.

Az igazolások elfogadása kölcsönös, három ország is elfogadja egyúttal az uniós igazolást.

A keleti vakcinák kimaradtak 

Az EMA által jóváhagyott oltóanyagok között – amint az a hazai vitákból is közismert –

nem szerepelnek a kínai és az orosz oltóanyagok,

csupán a BioNTech/Pfizer, az AstraZeneca, a Moderna és a Johnson & Johnson. Pedig a rendszerbe hétfőtől bekapcsolódó országok mind oltanak ­– az uniós tagállam Magyarországhoz hasonlóan – keleti vakcinákal is. Így Ukrajna a Sinovac kínai oltóanyaggal, Törökország és Észak-Macedónia emellett a szintén kínai Sinopharmmal és az orosz Szputnyik V-vel is.

Az EU-nak egyébként már korábbról van egy hasonló kölcsönös megegyezése Svájccal és folynak a tárgyalások az Egyesült Államok rendszerével való összehangolásról is – bár ez eddig kevés eredménnyel járt. Nagy-Britanniával azonban még nincs, bár több tagállamnak vannak egyedi megállapodásai Unión kívüli országokkal, Magyarországnak mások mellett például Albániával, Ciprussal és Szerbiával is.

Kereszttűzben az Afrikában gyártott vakcinák

Szintén az Euractiv írta meg a napokban, hogy az Európai Bizottság azt nyilatkozta, pusztán átmeneti az a megállapodás, melynek keretében egy dél-afrikai gyárban állítják elő az EU-ba importált Johnson & Johnson vakcinákat.

Ez az egyezség azért kapott kritikákat, mert míg az EU világviszonylatban elég jól áll átoltottság terén, az afrikai kontinens alacsony vakcinázottsága komoly aggodalmakra ad okot.

A Bizottság szóvivője még csütörtökön azt nyilatkozta: azért szállítanak Afrikából, mert a Johnson & Johnson oltást eredetileg előállító egyesült államokbeli gyár problémákkal küzd, ebben a helyzetben pedig a céget afrikai partnere, a Emergent Biosolutions segítette ki.

A megállapodás egyébként rávilágít a vakcinák bonyolult előállíthatósága mellett a gyógyszergyárak erejére az országokkal a beszállítási láncokról történő tárgyalások tekintetében – teszi hozzá a lap.

CÍMLAPKÉP: A macedón határ. Fotó: Pudelek / Wikimedia Commons (CC-BY-SA 3.0)

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek