170 utassal, köztük 96 afgán menekülttel érkezett meg az Afganisztánból kimentetteket szállító első magyar gép

Szerző: Renczes Ágoston
2021.08.23. 13:22

Az afgánokon kívül magyar és amerikai állampolgárok voltak a gépen. A menekülteket Röszkére vitték, ahol ellátják őket.

170 utassal, köztük 96 afgán menekülttel érkezett meg az Afganisztánból kimentetteket szállító első magyar gép

Vasárnap este 11 órakor szállt le az első magyar gép Budapesten fedélzetén azokkal az emberekkel, akiket a csütörtökön indított magyar mentőakció keretében mentettek ki Afganisztánból.

A mentésben részt vevő WizzAir-gépen – mint az a cég sajtófönöke, Radó András közölte a Spirit Fm rádióval – összesen 170-en utaztak. A Belügyminisztérium hétfői közleménye szerint az utasok között 96 „megtorlással fenyegetett” afgán menekült, a többi utas magyar, illetve amerikai állampolgár volt, őket a szövetségeseinek segítve menekítette ki Magyarország.

Az afgán menekülteket az „Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság kezelésében álló röszkei objektumban” helyezték el,

„valamennyien hatósági karanténba kerültek, teljes körű ellátásukról a magyar állam gondoskodik”.

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint

a legidősebb afgán menekült 64 éves, a legfiatalabb egy 144 napos, azaz alig öt hónapos csecsemő.

A menekültek az érkezésüket követően személyenként „újabb hideg élelmiszercsomagot és a járványügyi helyzethez igazodó egészségügyi, higiéniai és tisztálkodási csomagot” kaptak.

Továbbá megkezdődött orvosi vizsgálatuk, „az évszaknak megfelelő ruházattal történő ellátásuk szervezése”, valamint azon adataik felvétele és ellenőrzése, amik az idegenrendészeti hatósági feladatok végrehajtásához szükségesek.

Mint arról az Azonnali is beszámolt a közép-európai országok mentőakcióit áttekintő cikkében, a magyar mentőakció keretében csütörtök hajnalban indult el két repülőgép Afganisztánba.

Magyar Levente külügyi államtitkár akkor azt mondta: a gépek Üzbegisztán érintésével érkeznek meg Kabulba. Mivel a kimenekítetteket nem ezek a gépek hozták haza, így valószínű, hogy – a lengyel metőakcióhoz hasonlóan – a magyar gépek Kabulból a szomszédos Üzbegisztánba szállítják őket, ahonnal polgári gépekkel utaznak tovább Budapestre. A 24.hu értesülései szerint a Wizzair gépe az üzbegisztáni Bukharából szállt fel; az afgán határhoz közeli város volt az első célpontja a honvédség két repülőgépének is azok csütörtük reggeli magyarországi indulása után.

NYITÓKÉP: A Magyar Honvédség Airbus A-319 repülőgépe. Két ilyen gép repült Afganisztánba, de a kimenekítettek a WizzAir polgári gépén érkeztek Budapestre. Magyar Honvédség / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek