Több száz tüntetőt vettek őrizetbe Ausztráliában a lockdownellenes tüntetések miatt

2021.08.21. 19:01

Ausztrália két legnépesebb városában is tüntetéseket tartottak, amiért az államokban újabb szigorításokat vezetnek be a kínai koronavírus-járvány miatt. Melbourneben közel négyezren tüntettek, akik többször is összeverekedtek a rendőrökkel. Mutatjuk, mi történik épp Ausztráliában.

Több száz tüntetőt vettek őrizetbe Ausztráliában a lockdownellenes tüntetések miatt

Ausztrália két legnagyobb városában, a Virgina államban található 5,1 milliós lélekszámú Melbourneben és az Új-Dél-Walesben található 5,3 millió lakosú Sydneyben is tüntetéseket tartottak az államokban bevezetett szigorúbb járványügyi korlátozások miatt.

A tüntetők feszültségét az adja, hogy a szövetségi államok és a városok vezetői egyre szigorúbb járványügyi korlátozásokat vezetnek be, hogy így törjék meg a vírus terjedését, ám úgy tűnik, hogy a korlátozások nem állítják meg a Kínában 2019-ben felfedezett koronavírus terjedését.

Sydneyben például már két hónapja lezárások vannak érvényben, azonban ez a járvány intenzitásán nem változtat: augusztus 20-án regisztrálták a legtöbb új fertőzöttet egy nap alatt a 8,16 milliós lélekszámú Új-Dél-Wales államban; összesen 825 új embernél mutatták ki a fertőzést, illetve három 80 éven felüli ember el is vesztette az életét. Az államban jelenleg 9 573 aktív esetet tartanak számon, míg a járvány kezdete óta 16 984-en fertőződtek meg és 124-en vesztették életüket Új-Dél-Walesben.

Új-Dél-Wales államban emiatt bejelentették, hogy a júniusban eredetileg még két hétre tervezett, időközben augusztus 28-ig meghosszabbított lezárást legalább szeptember 30-ig meghosszabbítják.

Ezenkívül Sydney egy városrészében éjszakai kijárási tilalmat is bevezettek.

Szigorúbb szabályok, keményebb tüntetések

Sydneyben a Sydney Morning Herald tudósítása szerint körülbelül 250 ember tüntetett a lezárások ellen, de a város több pontján is voltak kisebb csoportok, akik utcára vonultak, hogy kifejezzék elégedetlenségüket az újabb lezárások miatt. A rendőrök közülük 47 embert vettek őrizetbe, és több mint 250 embert bírságoltak meg, amiért a járványvédelmi szabályokat megsértették. 

A tüntetők többször is összetűzésbe keveredtek a rohamrendőr-felszerelésben álló rendőrökkel, akik közül legalább egy meg is sérült és kórházba is kellett szállítani. 

Azonban Sydneyben a rendőrök jóval többen voltak a tüntetőknél, akik emiatt így könnyen tudták kezelni a tömeget:

a közel 1500 rendőr már reggel megjelent Sydney városában, és lezártak bizonyos utakat is, hogy a tüntetők ne tudjanak egyesülni, és korlátozták a magán-, illetve a tömegközlekedést is.

Az ausztrál ABC News szerint az is közrejátszhatott, hogy a júliusi tüntetéshez képest kevesebben voltak, mert az egyik főszervezőt még a tüntetés előtt pár nappal tartóztatták le, és az előző havi tüntetés miatt maximum 8 hónap börtönbüntetésre ítélték még pénteken.

61 új eset, egész államra kiterjedő lockdown Victoria államban

Azonban a rendőröknek már nem sikerült ennyire hatékonyan fellépni a tüntetőkkel szemben Ausztrália második legnépesebb városában, a Victoria állambeli Melbourneben.

Az állam kormányzója, Daniel Andrews még a héten jelentette be, hogy 61 új eset miatt vasárnaptól az egész államra kiterjedő lockdownt vezetnek be, hogy így törjék meg a fertőzési láncot. Az államban jelenleg 389 aktív eset van, míg a járvány kezdete óta 21 389 esetet regisztráltak, akik közül 820-an vesztették életüket.

Az államban bevezetett új szabályok értelmében csak öt esetben lehet elhagyni az otthonokat:

  • ha valaki bevásárolni megy;
  • ha a szabadban edz, de akkor is max öt kilométer távolságra és egy vele együttlakó másik személlyel tehet így;
  • ha orvosi ellátást nyújt, vagy ilyen ellátásban részesül
  • ha oltatni megy;
  • illetve ha munkába vagy iskolába siet, amit otthonról nem tudna elvégezni. 

Azonban a bejelentett szabályokkal nem mindenki elégedett: 

Melbourneben négyezren tüntettek a lockdown ellen, akik többször is megtámadták a rendőröket.

Melbourneben a vonuló tüntetők útját először rendőrsorfallal próbálták elállni a rendőrök, azonban azt a tüntetők a létszámfölény miatt áttörték.

Emellett a tüntetők egy része tüzijátékot is dobált a rendőrökre, míg a rendőrök a könnygáz és a gumilövedék mellett paprikasprét is használtak tömegoszlatásra.

A tüntetés után összesen 6 rendőrt kellett kórházba szállítani a sérüléseik miatt, míg 218 embert őrizetbe vettek

és 236 embert megbírságoltak a járványügyi szabályok megsértése miatt – a tüntetők többsége nem viselt maszkot, így általában ezért járt nekik a csekk. 

Mint korábban részletesen beszámoltunk róla, Ausztráliában elég szigorú korlátozásokat vezetnek be a koronavírus-járvány miatt: például az ország fővárosában, Canberrában azért rendeltek el egyhetes lockdownt még korábban, mert egy év után találtak egy új fertőzöttet. A járványt azonban nem sikerült ezzel megállítani, mivel jelenleg 102 aktív esetet tartanak számon, ezért a héten ismét meghosszabbították egy héttel a leállást.

A járvány kezdete óta Ausztráliában eddig összesen 43 123 embernél mutatták ki a koronavírust, akik közül 978-an vesztették életüket, míg 31 593 ember felgyógyult a betegségből. A nyugati országokhoz képest alacsony fertőzöttség annak köszönhető, hogy Ausztráliában nagyon szigorú korlátozásokat vezetnek be, ha valahol egy fertőzöttet találnak, így Ausztráliában már a lockdown válik az általános normává.

És egy ideig még bizonyára az ausztrálok életének a részei maradnak azok, ugyanis a jobbközép liberális miniszterelnök, Scott Morrison még július végén jelentette be, hogy

amíg nem érik el a 70 százalékos átoltottságot, addig a szövetségi és az állami döntéshozók is lezárásokat vezethetnek be,

míg az ausztrálok addig nem utazhatnak szabadon, amíg a teljes védettséget jelentő második oltást a 16 évnél idősebbek 80 százaléka meg nem kapta.

Jelenleg ez pedig elég távolinak tűnik: az ausztrálok mindössze 41,53 százaléka kapott legalább egy oltást, közülük 23,19 százaléknyian megkapták már a másodikat is.

A Guardian számításai szerint a 70 százalékos átoltottságot november 2-án, míg a 80 százalékos átoltottságot november 20-án érhetik el a jelenlegi trendek alapján, míg egy korábbi közvélemény-kutatás azt mérte fel, hogy az ausztrálok 89 százaléka tervezi beoltatni magát.

De hogyan néz ki az ausztrál lockdown belülről? Olvasónk, András elmesélte nekünk!

NYITÓKÉP: A tüntetők egy csoportja halad el Melbourne belvárosának egyik csomópontján. FOTÓ: Ramya Palaka Veera / Twitter

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek