Az Azonnali olvasói már döntöttek: nem kell nekik óriástűzijáték

2021.08.20. 17:35

Még július 15-én kérdeztük meg, kell-e az egymilliárd forintos pirotechnikai látványosság augusztus 20-án. Mutatjuk az eredményeket!

Az Azonnali olvasói már döntöttek: nem kell nekik óriástűzijáték

Még július 15-én derült ki, egymilliárd forintért mindennél gigantikusabb tűzijátékot rendez a kormány augusztus 20-án, Budapesten, a Duna fölött. Akkor Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója bejelentette:

az új kenyér ünnepe alkalmából sosem látott, grandiózus tűzijátékra számíthatunk a fővárosban.

Guller szerint mintegy 40 ezer rakétát fognak fellőni 25 perc alatt, tehát percenként 1600 rakéta lesz a levegőben. Ez az összeg több, mint nyolcszorosa a 2019-ben fellőtt rakéták számának.

Mint ismert, 2020 augusztus 20-án kívánta a kormány a nagyszabású, államalapításra emlékező ünnepségét megrendezni, ám a járványra hivatkozva tavaly végül augusztus 16-án lefújták az egészet. Ma este ezzel szemben az egész napos légibemutató és Andrássy úti, meglehetősen sajátos parádé után péntek este tényleg megtartják az egészet, még hozzá pontosan egymilliárd forintból.

Akkor arról kérdeztük olvasóinkat, szerintük kell-e mindez? Mutatjuk is az immár véglegesnek tekintett eredményeket:

  • a szavazók közel kétharmada (62,6 százalék) szerint egyáltalán ne legyen tűzijáték, pláne ne egymilliárd forintból, úgy tűnik, hogy Guller nem volt túl meggyőző;
  • 14,4 százalékuk kevesebb és olcsóbb látványossággal is beérné idén, úgy tűnik, hogy a koronavírustól sokan minimalisták lettek;
  • 9,1 százalék viszont kifejezetten örül, hogy augusztus 20-án este ilyen nagyszabású attrakcióban lesz részünk, számukra valószínűleg rendesen betett a covidlezárások sorozata.
  • A szavazók közel hasonló, 6,4 százaléka szerint viszont alapvetően augusztus 20-ra sincs szükség, Szent István amúgy is minden ötletét Gézától lopta,
  • és ettől még csak kisebb arányban, a szavazók csupán 2,7 százaléka nem tudott válaszolni a kérdésre vagy teljes ignoranciát mutatott a téma iránt,
  • míg végül de nem utolsó sorban, feltételezve de nem megengedve, vagy ahogy tetszik összesen kőkemény 8 darab szavazat (2,1 százalék) érkezett arra, hogy tavalyhoz hasonlóan idén is elmarad az augusztus 20-ai ünnepség, a vírusszorongók biztosan hittek Falus Ferencnek, aki szerint a Budapest Pride nem, de augusztus 20-a halálos fenyegetést jelent - mi azért kivárjuk, mi lesz.

Az Azonnalit járató úri közönség által kifejezett népakarat tehát egyértelmű. Ennek ellenére azonban, attól tartunk, a péntek este mégis a pirotechnikáé lesz a Gellért-hegy lábánál.

NYITÓKÉP: A 2010. augusztus 20-i tűzijáték Budapesten / FOTÓ: Magyar Attila, Flickr

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől
Papp Zsanett Gréta
Papp Zsanett Gréta az Azonnali gyakornoka

Nemzetközi kapcsolatok alapszakos diplomáját az ELTE-n szerezte, jelenleg a Károly Egyetem soraiban koptatja billentyűzetét. A geopolitika mellett sörkedvelő, állatbarát, otthonra pedig Lille után Prágában talált, egyébként meg Grönland nagy szerelmese. 

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek