Összevont munkálatokkal gyorsítottak a felújításon, hétfőtől kétszer két sávos lesz a Rákóczi út

2021.08.19. 10:26

Az alacsonyabb forgalmú időszakban két folyamatot egyszerre végeztek el, így tíz nappal rövidebb ideig jár forgalomkorlátozásokkal a Blaha Lujza tér felújítása – jelentette be Balogh Samu. Karácsony kabinetfőnöke szerint pazarló elemek voltak az előző városvezetés felújítási tervében, amire sosem volt pénz.

Összevont munkálatokkal gyorsítottak a felújításon, hétfőtől kétszer két sávos lesz a Rákóczi út

„Ha ma estig minden terv szerint befejeződik, az utolsó aszfaltrétegnek felhozatalában, akkor az aszfalt és az alatta lévő betonréteg kötését követően hétfő hajnaltól már kétszer két sávon lehet majd közlekedni a Rákóczi úton. Ez érdemi könnyebbség lesz az elmúlt napokhoz képest” – jelentette be csütörtök reggeli, a Blaha Lujza tér egyik buszmegállójában tartott sajtótájékoztatóján Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke a tér rekonstrukciója kapcsán. A várostervező elmondta:

úgy döntöttek a Magyar Autóklubbal egyeztetve, hogy egy rövidebb időre bevállalnak egy jelentősebb lezárást, hogy ezt követően a gyorsabb munkatempónak köszönhetően tíz nappal előbb fejezhessék be a munkálatokat.

„Az augusztusi alacsonyabb forgalmú időszakot kihasználva a BKK úgy döntött, hogy kétszeres sebességre kapcsol. Ez azt jelenti, hogy két ütemet összevonva, egy időben és kétszeres területen valósítja meg a felújítás aktuális feladatait. Ez egy nehéz döntés volt, tudtuk, hogy ez azt jelenti, hogy ebben az átmeneti időszakban nagyjából tíz-tizenegy napon keresztül – augusztus 9-e és 19-e között – ez megnövekedett terheket jelent. Még szűkebbre kellett venni a közlekedés helyét a Rákóczi úton és a nagykörúttal több csomóponton. Ugyanakkor megérte az összevont ütem elrendelése, mert most azt látjuk, hogy sikerült az eredetileg tervezettnek megfelelően elvégezni ezeket, ezzel tíz nappal rövidíthető lesz a beruházás forgalomkorlátozással járó időszaka”

– fogalmazott.

Hozzátette, hogy ősszel, amikor már nagyobb a forgalom, akkor fog rövidülni a Blaha Lujza tér környékén a forgalmi korlátozás. Karácsony Gergely kabinetfőnöke arról beszélt: a művelet siettetéséhez kellett az, hogy az időjárás „kegyes legyen hozzájuk” és csak éjjel esett. Emellett kiemelte a kivitelezésen dolgozók megfeszített munkáját. 

Pazarló pavilont akartak Tarlósék? 

Az Azonnali kérdésére a biciklisek közlekedéséről a tér környékén azt mondta: a Nagykörút kerékpáros sávját az egy sávra szűkítés miatt meg kellett szüntetni, így a biciklisek is az egyetlen sávon mehetnek.

Azonban Balogh Samu elmondása szerint a BKK munkatársai kijelöltek egy terelőútvonalat annak, aki ezt nem érzi biztonságosnak, ez a közlekedési szolgáltató oldalán olvasható. E szerint a Rákóczi tér felé a Wesselényi utca–Klauzál utca–Márkus Emília utca–Stáhly utca–Somogyi Béla utca útvonalat ajánlják.

A HírTV azt kérdezte, az előző, fideszes városvezetéshez képest miért csökkentett műszaki tartalommal adják át a beruházást.

Balogh erre azt felelte, hogy a Tarlós-féle tervek megvalósítására soha nem állt rendelkezésre elég forrás, az előző városvezetés ideje alatt sem, szerinte ezért sem indulhatott el eddig a tér rekonstrukciója.

„Ezekben a tervekben sok olyan túlkapás volt, amit egyértelműen pazarlásnak tartunk. Például egymilliárd forint értékben építeni egy olyan pavilon épületet, ami igazán sokban nem járul hozzá a tér használatához, az itt közlekedőknek és lakóknak az életéhez, arról azt gondoltuk, hogy egy felesleges pénzkidobás, ezért is került ki” – mondta a főpolgármester kabinetfőnöke.

Arról is beszélt, hogy több zöldfelületet akartak kialakítani, mint ami a régi tervekben szerepelt. Hozzátette, hogy a Rákóczi úti és a Népszínház utcai villamos visszaépítése, illetve bekötése érdekében készítettek terveket, amelyeket uniós forrásból szeretnének finanszírozni, ám ezeket a kormány nem vette figyelembe.

„Sajnos a kormány eddig figyelmen kívül hagyta a főváros projektjeit és egy sem került bele például az európai uniós helyreállítási alapba, amit a Bizottság vissza is dobott. Talán van is ebben szerepe, hogy az önkormányzatokat kihagyja a kormányzat” – fogalmazott Balogh Samu.

CÍMLAPKÉP: Tarnay Kristóf Ábel / Azonnali

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek