Elindulhat az előválasztáson Ecsenyi Áron, a média hozzá való viszonyához is köti, támogatná-e a győztest, ha nem ő nyer

2021.08.19. 15:21

Pártja nem, Ecsenyi Áron kormányfőjelöltként azonban elindulhat az ellenzéki előválasztáson. Az Azonnali megkeresésére azt mondta: betartja, hogy nem indulnak külön, ám ha nem ő nyer, az előválasztás győztesét csak feltételekkel támogatná és nem zárja ki, hogy a jelöltjeik párton kívül elinduljanak 2022-ben.

Elindulhat az előválasztáson Ecsenyi Áron, a média hozzá való viszonyához is köti, támogatná-e a győztest, ha nem ő nyer

Az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) 2021. augusztus 18-i ülésén nyilvántartásba vette Ecsenyi Áront, a Le az Adók 75%-ával Párt (LA75) miniszterelnök-jelöltjét

– közölte csütörtök reggeli posztjában az OEVB Előválasztás 2021 nevű hivatalos Facebook-oldalán. Ezek alapján az ellenzéki előválasztáson ha egyéni jelöltekkel nem is, kormányfőjelöltjével ott lesz a radikális adócsökkentésekkel kampányoló libertárius kispárt is.

Dobrev Klára, Fekete-Győr András, Jakab Péter, Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter és Pálinkás József mellett így Ecsenyi lesz a hetedik miniszterelnök-jelölt az ellenzéki előválasztás szeptemberi első fordulójában. Jelöltjeik azért nem indulhatnak, mert egyik párt sem fogadná be őket a frakciójába, ez azonban a kormányfőjelöltek versenyében nem feltétel.

Az Azonnali megkeresésére Ecsenyi Áron azt mondta, azért furcsa, hogy bejegyezték, mert még nem teljesítették a hiánypótlás összes feltételét. A számára legutóbb hiányosságként felrótt friss erkölcsi bizonyítványt ugyan leadta, de még várja a NAV igazolását arról, hogy pártjának nincs adóhátraléka.

Kérdésünkre elárulta: felmérik, van-e elég aktivistájuk ahhoz, hogy összeszedjék a húszezer aláírást, de megpróbálják.

„Kérdésesnek tartom, hogy ebben a formában, hogy nincsenek egyéni jelöltjeink, mert nem adtak nekik frakcióbefogadást – mivel amikor megkerestük őket, senki nem reagált –, csak nekem lesz-e elég aktivistám, hogy összeszedjem a húszezer aláírást két hét alatt úgy, hogy mi nem rendelkezünk adófizetői forrásokkal” – fogalmazott.

Puccstól tart, ha megnyeri

A miniszterelnök-jelölt testvére, Ecsenyi Szilárd az OEVB posztja alatt hazugságról írt, mivel szerinte a hat párt befogadó nyilatkozatának híján a LA75 sehogy nem képviseltetheti magát az előválasztáson, Ecsenyi Áronnak pedig így függetlenként kell elindulnia.

„Ez így hazugság: a Le az Adók 75%-ával Párt sehogy sem képviseltetheti magát, a jelöltjeinek a 6 baloldali párt valamelyikétől kellett volna befogadó nyilatkozatot kérnie, ezért Áronnak „függetlenként” kéne indulnia, aminek semmi értelme a magyar választási rendszerben, hiszen nem a szavazók választják a miniszterelnököt, hanem az országgyűlés” – fogalmaz kommentjében.

Megkérdeztük Ecsenyi Áront, ezt úgy kell-e érteni, hogy attól tart, ha megnyerné és kormányváltás is lenne, akkor sem választaná őt meg miniszterelnöknek az új parlament.

„Száz százalékban veszem, hogy semmilyen tétje nincs, ha az előválasztást megnyerem. Bármilyen kifogással élhetnek, nyilván már önmagában az, hogy sokkal-sokkal jobboldalibb vagyok, ilyen lehet. Mások az érdekeim, az elképzelésem, a vízióm és nincsenek meg azok az érdekérvényesítő képességeim, amikkel ezt meg tudnám akadályozni, ez akár puccsnak is nevezhető. Miért kéne ragaszkodniuk ahhoz, hogy én legyek a miniszterelnök? Semmit nem nyernének vele”

– fogalmaz.

Arra a kérdésünkre, hogy akkor miért indult el, felidézte, hogy a fő céljuk az ellenzéki pártok nyomás alá helyezése volt, most azonban megpróbálják összegyűjteni a szükséges aláírás-mennyiséget, illetve a jelöltség médiamegjelenésekre is lehetőséget ad nekik.

Két feltétele van, ha veszít

Az Azonnali felvetette, mit tesz, ha nem Ecsenyi nyeri az előválasztást és támogatnia kell a nyertest. Erre azt felelte: ha tisztességes az előválasztás, akkor neki is tisztességesen be kell tartania a szabályait. Megerősítette: aláírta, hogy ha veszít, támogatja a győztes jelöltet, hozzáteszi azonban, hogy feltételekhez köti ezt.

„Az egyik feltétel, hogy az egyéni jelöltjeink indulhassanak. Még van a hiánypótlási időszakból nagyjából 24 óra. Ha ez nem teljesül, akkor lehet, hogy még adunk nekik egy esélyt. Azt várjuk, hogy egyenlő médialehetőségekkel tudjunk indulni és ne kezdjük el egymás karaktereit gyilkolni, ahogyan ezt ki is köti az előválasztás. Ennek ellenére az ő médiájuk – mert nyilvánvalóan az ellenzéki média nem független – már most gyilkolja a karakteremet, mikropártnak és trollszerű figurának tüntet fel minket”

– fogalmaz a jelölt.

Arra a kérdésünkre, hogy konkrétan mire gondol, egy 24.hu-cikket említ, ahol a nyilvántartásba vételéről beszámolnak.

Ebben az – egyébként a Telexről átvett hírben, ahol egy korábbi, az Azonnalinak adott nyilatkozatát idézik – törpepártnak titulálják, melynek mérhető támogatottsága nincs.

Ecsenyi szerint ez nem igaz: „Már az első cikkekből az látszik, hogy ez nem lesz tisztességes. Bár ezek hivatalosan nem az ellenzéki pártokhoz köthetők, de ez az ő médiájuk, a 24.hu is, itt minket úgy írnak le, hogy nem mérhető, mikor hivatalosan nem ez a magyarázat, hanem nem engedtek minket mérni, hiába kértük” – állítja Ecsenyi.

Felvetésünkre, hogy ezeket a lapokat mégsem a pártok irányítják, biztosan ehhez kívánja-e kötni a velük való együttműködést, azt feleli: „Ezek azok a feltételek, melyek alapján gondolkodunk azon, hogy mennyire vehetők komolyan. Az egyik feltétel, hogy a médiájukban partnerként kezelnek és minden tényadatot megemlítenek”.

Az egyéni jelöltjeik elindulhatnak 

„Ha sikerül a korrektséget kisajtolni belőlük, akkor mi is korrektek leszünk” – feleli Ecsenyi Áron arra a kérdésünkre, ha ezek a feltételek teljesülnek, beállnak-e az előválasztáson győztes kormányfőjelölt mögé, ha az nem ő lesz. Arra, hogy így kampányolnának-e mondjuk egy progresszív adózást hirdető jelölt mellett, azt mondja:

„Ha Magyarországon az embereknek nincs igénye arra, hogy lecsökkentsék az adóikat és úgy gondolják, hogy az állami pelenkázásra és a politikusoknak való kiszolgáltatottságra szükség van, és a felesleges állami szolgáltatások szerintük nem feleslegesek, akkor nincs mit keresnünk a politikai életben.”

Szerinte a magyarok többsége velük ért egyet és ha minden tisztességesen történik, akkor 45 százalékot is szerezhetnek. „Ha mégsem, akkor be kell látni, hogy erre nincs igény és vissza kell vonulni” – fejti ki.

Azzal kapcsolatban, hogy mi lesz az elindulni nem tudó egyéni jelöltjeikkel, úgy felel, ők párton kívül elindulhatnak. „A jelöltjeink még hivatalosan sehol nincsenek fenn és hivatalosan nem adtunk le semmilyen jelöltet, így nem tudunk azért garanciát vállalni, hogy ők ne akarjanak máshol bármilyen politikai ambíciót teljesíteni” – válaszolja.

Ecsenyi hozzáteszi: ő és az általa képviselt párt jelöltjei az előválasztás feltételei szerint nem indulhatnak külön, bár ez is kérdéses, mivel szerinte a hiányosságok miatt úgy fogadta el az OEVB a pártját jelölő szervezetként, hogy hivatalosan nem is tehette volna meg.

CÍMLAPKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek