Magyar Kétfarkú Kutya Párt: Legyünk norvég gyarmat!

2021.08.18. 18:17

A Norvég Alap körüli ügy miatt tartott demonstrációt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt. A viccpárt azt szeretné elérni, hogy Magyarország Norvégia gyarmatává váljon, mivel szerintük így sokkal több pénzt lehetne szerezni, mint az a 77 milliárd forint, amire Magyarország korábban jogosult lett volna a Norvég Alapból.

Magyar Kétfarkú Kutya Párt: Legyünk norvég gyarmat!

Szerda délután 17 órára szervezett demonstrációt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a budapesti Norvég követség elé. Ahogy az egyik résztvevő fogalmazott, a demonstráció célja, hogy „félig-meddig viccesen, félig-meddig komolyan” megmutassák, hogy nem értenek egyet a magyar kormány döntésével, ahogy a Norvégiától érkező támogatásokat kezelte.

Mint ismert, Norvégia nem része az Európai Uniónak, azonban tagjai az Európai Gazdasági Térségnek – így ugyan a közös piac előnyeit élvezik, ellenben nem járulnak hozzá az EU költségvetéséhez. Ezért cserébe még 1994 előtt megállapodást kötött az Európai Unióval, hogy támogassák a kevésbé jómódú országokat. 

Ennek keretében Magyarország 2014 és 2021 között 214,6 millió euró, mai árfolyamon körülbelül 77 milliárd forintnyi támogatásra lett volna jogosult a Norvég Alapból, viszont a norvég és a magyar kormány nem tudott megállapodni egy mintegy 4 milliárd forintos tételben, hogy ezt a támogatást mely szervezet ossza szét a pályázó civil szervezetek között: a norvégok ugyanis ragaszkodtak hozzá, hogy ezt egy civil szervezet kezelhesse, míg a magyar kormány azt szerette volna, ha a kormánynak is van beleszólása ezen összeg kiosztásában.

Emiatt augusztus 4-én a norvég külügyminisztérium bejelentette, hogy Magyarország számára már nem elérhetőek ezek a források, amire a magyar kormány jelezte, hogy még nincs vége az ügynek.

A magyar kormány először augusztus 4-én közleményben augusztus 4-én jelentette be, hogy jogi lépéseket tervez a Norvég Alap forrásainak az elbukása miatt, míg augusztus 6-án a Magyar Közlönyben rögzítették, hogy a Norvég Királyság tartozik Magyarországnak.

A kétfarkúak a mostani hadüzenetükkel, majd gyors megadásukkal azt akarták kifejezni, hogy nem értenek egyet azzal, ahogy a magyar kormány kezelte az ügyet, ezért úgy döntöttek, hogy egyszerűen megadják magukat Norvégiának.

Igen a hadifogságra, nem a norvég nemzeti ételekre

A kétfarkúak úgy gondolják, hogy a norvég és a magyar kormány közötti kommunikáció olykor már „a háborús retorikát idézi”, ezért tartanak attól, hogy akár fegyveres ütközet is kitörhet a két ország között. Azonban a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Külügyi-Szakpolitikai Háborúért és Békéért Felelős Szakreferense a demonstráción úgy fogalmazott, hogy a pártban kiszámolták:

Magyarország gazdasági felemelkedésének egyetlen reális esélye, ha hadat üzennek Norvégiának és azonnal megadják magukat, hogy Magyarország norvég gyarmattá váljon,

„azonban ez többe kerülne a norvégoknak, mint 77 milliárd forint”.

A demonstráción körülbelül 60-70 ember vett részt, akik egy nyilatkozatot is át akartak adni a norvég nagykövetségnek a megadásról, és hogy vállalják a hadifogságot is.

A Kétfarkúak a megadásukat ugyanakkor bizonyos követelésekhez kötötték:

a viccpárt például azt követeli a norvégoktól, hogy ne egy norvég nemzeti étellel, a Lutefisk nevű lúgozott hallal táplálják őket a fogságuk ideje alatt, mert szerintük az ehetetlen, „a genfi egyezmény pedig tiltja a hadifoglyok kínzását”.

A demonstráción olyan norvég nyelvű transzparensek is feltűntek, minthogy Magyarországon jó lesz a norvég minimálbér, de norvégul is kiírták, hogy megadják magukat, vagy hogy „adjatok pénzt”. A demonstráción többször elhangzott a „gia, gia, Norvégia!”, illetve az „Evig liv, gratis øl!” kiáltás is, ami magyarul annyit jelent: örök élet, ingyen sör.

Emellett egy tüntető bocsánatot kért Norvégiától, amiért a 2016-os Eb-selejtező során a magyar válogatott legyőzte Norvégia nemzeti tizenegyét, ami miatt a norvég labdarúgó-válogatott lemaradt a tornáról.

A teljes demonstrációt élőben közvetítettük az Azonnali Facebook-oldalán, amit alább lehet megtekinteni:

FOTÓK: Papp Zsanett Gréta / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek